Felmeddelande

An error occurred while trying to search with Solr: "500" Status: Server Error: Server Error{"responseHeader":{"status":500,"QTime":43},"response":{"numFound":25460,"start":0,"maxScore":0.19708611,"docs":[{"item_id":"3623","score":0.19708611},{"item_id":"3994","score":0.16569245},{"item_id":"4047","score":0.15897323},{"item_id":"1632","score":0.15568963}]},"error":{"metadata":{"error-class":"org.apache.solr.common.SolrException","root-error-class":"org.apache.solr.common.SolrException"},"msg":"Unable to compute facet ranges, facet context is not set","trace":"org.apache.solr.common.SolrException: Unable to compute facet ranges, facet context is not set\n\tat org.apache.solr.handler.component.RangeFacetProcessor.getFacetRangeCounts(RangeFacetProcessor.java:67)\n\tat org.apache.solr.handler.component.FacetComponent.getFacetCounts(FacetComponent.java:296)\n\tat org.apache.solr.handler.MoreLikeThisHandler.handleRequestBody(MoreLikeThisHandler.java:235)\n\tat org.apache.solr.handler.RequestHandlerBase.handleRequest(RequestHandlerBase.java:155)\n\tat org.apache.solr.core.SolrCore.execute(SolrCore.java:2082)\n\tat org.apache.solr.servlet.HttpSolrCall.execute(HttpSolrCall.java:670)\n\tat org.apache.solr.servlet.HttpSolrCall.call(HttpSolrCall.java:458)\n\tat org.apache.solr.servlet.SolrDispatchFilter.doFilter(SolrDispatchFilter.java:225)\n\tat org.apache.solr.servlet.SolrDispatchFilter.doFilter(SolrDispatchFilter.java:183)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler$CachedChain.doFilter(ServletHandler.java:1652)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doHandle(ServletHandler.java:585)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ScopedHandler.handle(ScopedHandler.java:143)\n\tat org.eclipse.jetty.security.SecurityHandler.handle(SecurityHandler.java:577)\n\tat org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doHandle(SessionHandler.java:223)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doHandle(ContextHandler.java:1127)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doScope(ServletHandler.java:515)\n\tat org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doScope(SessionHandler.java:185)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doScope(ContextHandler.java:1061)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ScopedHandler.handle(ScopedHandler.java:141)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandlerCollection.handle(ContextHandlerCollection.java:215)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.HandlerCollection.handle(HandlerCollection.java:110)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:97)\n\tat org.eclipse.jetty.server.Server.handle(Server.java:499)\n\tat org.eclipse.jetty.server.HttpChannel.handle(HttpChannel.java:310)\n\tat org.eclipse.jetty.server.HttpConnection.onFillable(HttpConnection.java:257)\n\tat org.eclipse.jetty.io.AbstractConnection$2.run(AbstractConnection.java:540)\n\tat org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool.runJob(QueuedThreadPool.java:635)\n\tat org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool$3.run(QueuedThreadPool.java:555)\n\tat java.lang.Thread.run(Unknown Source)\n","code":500}} .

Spara lite sommar på burk

  • Trädgård

Tyras växthus och potager I min förra krönika ”Tomater, tomater, tomater” utlovade jag en uppföljning med tips om vad man kan göra av alla sina tomater om nu skörden varit extra gynnsam.

Gul gazpacho är ljuvligt gott!
Gul gazpacho är ljuvligt gott!
Gul tomatsås är fräsch och lättlagad.
Gul tomatsås är fräsch och lättlagad.
Solkyssta trädgårdspärlor.
Solkyssta trädgårdspärlor.
Använd dig gärna av solvärmen för att torka tomaterna till Solkyssta trädgårdspärlor.
Använd dig gärna av solvärmen för att torka tomaterna till Solkyssta trädgårdspärlor.
Tomatsås är enkelt att göra själv och det blir ju så gott!
Tomatsås är enkelt att göra själv och det blir ju så gott!
Gul gazpacho - morgonens skörd av råvaror!
Gul gazpacho - morgonens skörd av råvaror!
Septembermorgon i växthuset.
Septembermorgon i växthuset.

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Det är ju så härligt att ta fram en burk med egen sparad ”sommar” sedan i vinter när allt är grått och trist. Här kommer tre av mina favoritrecept. Lycka till och smaklig spis!

Tomatsås

En fräsch, lättlagad och otroligt god tomatsås som inte är speciellt mycket kryddad och detta för att man sedan vid användandet kryddar den efter vilken rätt man gör. Du kan göra en helt gul, grön eller röd tomatsås om man har tillgång till tomater med olika färg. Jag tror dock inte det blir särskilt lyckat att mixa alla färgerna tillsammans då blir det nog en för ögat rätt tråkig färg.

Plocka väl mogna tomater. Skölj av tomaterna och hacka dem mycket grovt. Kör dem i en mixer ett par sekunder! Häll i allt i en generöst tilltagen kastrull och låt småkoka i cirka en timme. (Tillsätt salt och kryddor här om så önskas, förslagsvis oregano, basilika och timjan.)

Rör om då och då så att det inte fastnar i botten och så att ångan evakueras lättare. När tomatsåsen har reducerats till önskad konsistens, häller du upp den heta tomatsåsen på rena varma burkar och försluter noga genast.

Solkyssta trädgårdspärlor

Plocka små riktigt mogna tomater och bred ut dem på en bricka. Ställ dem på en varm och solgassande plats ett par dagar. Har du lite bråttom? Kanske det är en rätt vanlig svensk sommar utan gassande sol? Eller så här års, ja då får man ta till ugnen. Sätt då på ugnen på svag värme cirka 60-70 grader, gärna varmluftsugn. Lägg tomaterna på en oljad plåt och strö på örtsalt. Torka dem tills de börjar skrumpna, det tar flera timmar.

Lägg tomaterna i rena små burkar tillsammans med örter och vitlök, häll på varm olivolja (50 grader cirka) Redan efter ett par dagar har oljan, örtsaltet och tomaterna blandat sig med varandra och bildat en för sinnena smått fantastiskt sensation - sunblushed tomatoes.

Gul gazpacho

Den här satsen räcker till cirka 4 personer men kan förslagsvis även serveras som starter i små glas och då räcker det till betydligt fler.

Blandade gula tomater, ungefär 1 1/2 kg 1 tjock skiva vitt bröd till soppan (gammalt går bra) 4 tunna skivor bröd till krutonger 1 vitlöksklyftor 1-2 små gula lökar, schalottenlök eller silverlök 2 paprikor, gärna vita. 1 gurka 1 1/2 dl olivolja 2 msk rödvinsvinäger 2 - 4 dl vatten spiskummin salt och peppar

Skala gurkan grovt med kniv, skalet hackas och sparas för att användas som tillbehör. Resten av gurkan läggs i mixern tillsammans med övriga grovt hackade grönsakerna. Men spar lite av varje grönsak och finhackar dem för att ha som tillbehör. Skär upp det vita brödet som skall vara i soppan (detta för att binda ihop soppan) och tillsätt även det i mixern, höll på cirka hälften av vattnet och de övriga ingredienserna. Mixa soppan slät. Låt den stå i kylskåp för att dra och bli riktigt kall. Späd med iskallt vatten vid behov. Serveras med krutongerna och grönsakstärningarna. Soppan går utmärkt att frysa in och den går även att serveras varm, då kallar man den dock ej för Gazpacho.

Tips: På min blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN har jag skrivit lite om hur man tar egna fröer från sina tomater. Det är riktigt roligt och inte alls svårt.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Håll utkik efter Tyras nästa krönika!

Odla.nu Nyhetsbrev

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat matnyttigt så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.