Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus
Namn
Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus.
Familj
Amaryllidaceae, amaryllisväxter.
Ursprung
Västra Europa. Påskliljan har sitt naturliga ursprung i områden som Nordspanien, Pyrenéerna och södra Frankrike, men den är idag mycket vanlig i parker och trädgårdar över stora delar av världen.
Färg
Vit och gul i olika nyanser. Beroende på sort kan blommorna hos påskliljan även uppvisa olika kombinationer av vitt och gult.
Beskrivning
Namnet Narcissus kommer enligt grekiskan av "narke", vilket betyder bedövning eller förlamning – en hänvisning till växtens något giftiga egenskaper. "Pseudonarcissus" betyder "falsk narciss" och uppstod för att särskilja arten från andra liknande narcisser.
Bakgrund
Påskliljan är en klassisk lökväxt som i vilt tillstånd blommar från april till maj, beroende på sort. Som färdigdriven krukväxt erbjuds påskliljan ofta redan i mars och april för att pryda hemmet inför vårens och påskens ankomst. Påskliljan är mycket tålig och odlas flitigt både inom- och utomhus.
Placering
För bästa hållbarhet bör påskliljan placeras så svalt som möjligt. Låg temperatur, gärna på en ljus plats men inte i direkt stekande sol, gör att blomningen varar längre. Undvik också att ställa påskliljan för nära värmekällor.
Skötsel
Påskliljan är lättskött eftersom all näring finns naturligt lagrad i löken. Vattna sparsamt – jorden ska hållas lätt fuktig, men undvik att låta löken stå i vatten, då det lätt leder till att löken ruttnar. Efter blomning kan lökarna sparas och planteras i trädgården under hösten, där de återkommer år efter år.
Användning
Påskliljan är mångsidig: den är omtyckt som både krukväxt och snittblomma. Den kan även planteras som lök på hösten och passar därför bra för att ge färg under tidig vår i rabatter och gräsmattor. Tack vare att hela växten, särskilt löken, är giftig avskräcker den rådjur och harar, vilket gör den extra lämplig i viltrika trädgårdar.
Kuriosa
Förutom växtens botaniska historia har påskliljan en kulturell betydelse. Enligt den grekiska mytologin förälskade sig den bildsköne ynglingen Narcissus i sin egen spegelbild. Eftersom han aldrig kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han dog – och förvandlades av gudarna till just den blomma som fått hans namn. Påskliljan används traditionellt som påskpynt, och dess svenska namn har använts sedan Linnés tid, just på grund av den tidiga vårblomningen kring påsk.