Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Måste jorden grävas på hösten?

Höstgrävningens vara eller icke var råder det delade meningar om. Men det är ändå inte särskilt komplicerat – vi reder ut saken och sen kan du själv välja hur du och din trädgård vill ha det!

Av Katarina Kihlberg

Tiden närmar sig då många går och sneglar på sitt köksland och på sin spade och undrar om jorden måste grävas nu på hösten? Vi talar alltså om jorden i köksträdgården, den jord som ska hysa nästa års odlingar av potatis och grönsaker, inte jord i täta rabatter och buskage.

Jag ställde frågan om köksträdgården ska grävas på hösten till Philippe Plöninge, köksträdgårdsmästare på Fredriksdal i Helsingborg. Han är också författare till boken Den goda jorden. Svaret kom snabbt och koncist:

− Du ska höstgräva om du odlar i en lerjord men inte om du odlar i sandjord. Sandjorden grävs och förbättras i stället på våren.

Varför behöver lerjorden grävas?

Under odlingssäsongen packas lerjorden ihop och bildar klumpar, så kallade aggregat. Aggregaten i sig är inget problem utan lerjordens naturliga struktur, som har många fördelar, men de ska inte bli för kompakta; då kommer inget syre ner i jorden, vilket gör den till en mycket dålig odlingsjord.

Det är endast den övre delen av jorden, det vi kallar matjord, som ska grävas.

− Under matjorden finns alven, som är ljusare i färgen och ganska hård. I den ska du alltså inte gräva! påpekar Philippe Plöninge.

En av fördelarna med höstgrävning är att ogräset får sig en omgång. Ljusgroende fröogräs vänds ner i mörkret och rotogräsen är lättare att komma åt under grävningen. Philippe Plöninge berättar också att höstgrävningen ska ske så sent på säsongen som möjligt, men innan frosten griper tag i jorden.

Gör så här om du höstgräver

Gräv med spade. Vänd jorden så att gamla näringsrika skörderester hamnar neråt i jorden och jordklumparna uppåt. Passa på att tillföra mullämnen som kompost, barkmull eller torv, när du gräver. Slå inte sönder jordkokorna utan låt vinterkylan göra det jobbet. Frosten spränger sönder lerjorden, vilket sönderdelar de kompakta jordklumparna och ger jorden en fin, odlingsduglig aggregatstruktur till nästa säsong.

Argument mot höstgrävning

Sedan några år tillbaka pågår en debatt kring höstgrävandets vara eller icke vara. De som är emot höstgrävning anser att jorden på sikt får en bättre struktur om man låter den vara. Förebilden är naturen själv, som ju ingen går runt och gräver i (mer än vildsvinen förstås). Många menar att grävandet rubbar den naturliga balansen i jorden – djur- och mikrolivet vänds bokstavligen upp och ner när spaden vänder jorden.

De som inte vill använda metoden med höstgrävning av lerjorden väljer i stället att täcka marken med gräsklipp och annat organiskt material på hösten och låta maskar och mikroorganismer göra jobbet med att luckra jorden och tillföra den näring. Läs mer om Täckodling.

Höstgräva eller täckodla – hur ska du välja?

De som tycker att höstgrävning av lerjordar är det bästa alternativet och de som i stället förespråkar marktäckning är helt överens på en viktig punkt – en lerjord bör inte lämnas helt oarbetad på hösten efter att skörden är över. Då får du en dålig odlingsjord nästa säsong som är syre- och näringsfattig.

Dina val – att gräva eller marktäcka – är båda goda alternativ. En dålig rygg kan räcka för att du ska välja marktäckning. Och många väljer att gräva för att de älskar arbetet i sig och för att de tycker att köksträdgården blir så vacker när den grävs upp på hösten och ligger där mustig och fin i väntan på nästa säsong.

Läs mer om jorden

Börja med täckodling Vad är övergödsling? Lerjord vs sandjord

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB