Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva kaprifoler

Kaprifoler är bra klätterväxter för många olika sorters lägen, de är härdiga och tåliga vad gäller växtplats. Inte minst passar dessa ljuva klätterväxter, med sina ofta doftande blommor och yviga bladverk, på balkongen. Har du någon kaprifolfavorit?

Av Sylvia Svensson

Det finns många olika klätterväxter, och kaprifoler hör till dessa. Kaprifolerna passar bra för många olika lägen, och det finns sorter för alla smaker.

Omtyckt klätterväxt

Vildkaprifolen, Lonicera periclymenum, har alltid varit älskad, mycket på grund av sin underbara doft. Den är Bohusläns landskapsblomma och i folkmun heter den vrivrånge för att den vrider och snor sig på alla möjliga sätt. Fast lianen i sig har inte alltid fallit oss på läppen, för om vildkaprifolen får härja fritt några år så växer rankan upp till ljuset och blir kal nertill med ett risigt skatbo i toppen. Det behöver dock inte alls vara så. Se till att hela vildkaprifolsrankan får ljus och styr tillväxten med hjälp av sekatören, så håller vildkaprifolen sig grön och fin hela vägen.

Kaprifol tycker om att slingra och klättra

Kaprifolen vill gärna ha något att slingra sig vid och en ljus, men inte solgassig, placering. Låt gärna kaprifolen krypa på slänten, klä nakna trädstammar och pergolor eller vandra över stenar. Den växer också villigt i en stor kruka på balkongen, bara hela rankan får ljus. Isolera krukan väl inför vintern eller använd de så kallade isolerkrukorna av expanderad polypropen, EPP.

Kaprifolen kan också klä fula nätstaket. Du kan genom formklippning skapa en vacker och ljuvligt doftande häck av den.

Ett annat alternativ är att låta kaprifolen klättra i de gamla, kanske inte längre så fina, bergtallarna eller i halvdöda träd och på så sätt förvandla dem till doftande, spännande blomsterträd.

Såhär trivs kaprifolen bäst

Kaprifolen är lättodlad, den trivs bra i normal, fuktighetshållande trädgårdsjord. Gödsla den lätt på våren med kogödsel eller någon vanlig trädgårdsgödsel.

Beskär din kaprifol på vårvintern

Beskär kaprifolen regelbundet på vårvintern så att den bryter nya skott. Du kan forma den nästan som du vill, den kommer att blomma ändå, eftersom blomknopparna kommer på de nya årsskotten som växer fram under sommaren.

Frukterna är något giftiga

Flera av arterna kan få röda frukter som är något giftiga, liksom blommorna.

Fina och väldoftande kaprifolarter

Äkta kaprifol, Lonicera caprifolium, tillhör de mest väldoftande arterna. Blommorna är ljuvligt ljusrosa/gräddvita, i maj-juni. Äkta kaprifol är lättodlad och fungerar både i sol och halvskugga. Rankan blir 2-3 meter hög och klarar zon 3.

Vildkaprifol, Lonicera periclymenum, har tvåfärgade blommor i juni-september, rosaröda på utsidan och vita inuti. De doftar ljuvligt! Vildkaprifolens ranka kan bli upp till 5 meter hög. Zon 5-6. Namnsorten ’Serotina’ har starkt doftande, rosaröda blommor i juli-augusti. Zon 3-4. 'Loly' har röd/vita blommor. Zon 3-4.

Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii, börjar blomma vid midsommar och håller på fram till september. Den blomsterkaprifol som oftast ses i handeln är den rosa/gulblommande namnsorten ’Goldflame’. Blomsterkaprifolen klarar sig till och med zon 4(5).

Rosenkaprifol, Lonicera x italica, blommar hela sommaren med rosaröda knoppar som öppnar sig till gräddvita blommor. Rosenkaprifolens blommor doftar inte så mycket. Zon 3. Namnsorten 'Harlequin' har vitbrokiga blad och ljusrosa blommor. Zon 2-3.

Tellmanskaprifol, Lonicera tellmanniana, är en hög, frodig ranka, upp till 5 meter. Tellmanskaprifolen får stora, orangegula blommor i juni-juli. Zon 3.

Eldkaprifol, Lonicera x brownii, har också eldiga blommor som blir orange till scharlakansröda och den blommar i juni-september. Eldkaprifolens ranka blir 2-3 meter hög. Zon 4.

Daggkaprifol, Lonicera reticulata, med namnsorten ´Silver´E är en något annorlunda kaprifol. Daggkaprifolens ranka blir 2-3 meter hög. Bladen är äggrunda, ofta skålformigt ihopväxta och silvrigt blågröna. Blommorna är små och gula och saknar doft, och daggkaprifolen får orangegula bär på hösten. Zon 4-5.

#Skadegörare på kaprifoler#

Det finns ju alltid smolk i glädjebägaren, så även här. Tyvärr är kaprifolblommorna begärliga för kaprifolfjädermott, Alucita hexadactyla, som kan spoliera blomningen alldeles vissa år. Dess larver äter av knopparna inuti som inte slår ut alls och sedan blir bruna och faller av. Angreppet kan behandlas med bakterien Bacillus thuringiensis eller med ett pyretrum-preparat från knoppsättningen till alldeles före blomningen. Mjöldagg kan också förstöra bladen om plantorna lider av torka och växer för tätt. Plantera därför inte kaprifol intill en husvägg och se till att den inte lider av torka.

Följ oss på instagram.

instagram delar vi med oss av tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB