Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Du ska inte tro det blir sommar

Onsdagen den 28 april 1999

Jo, jag skojar bara - nog blir det sommar i år också. Men jag kände mig som i "Idas sommarvisa" i helgen: "... ifall inte nån sätter fart".

Jag har nämligen desperat försökt påskynda sommaren, med hjälp av 12 kvadratmeter svart plast. Skottade bort snötäcket på en av odlingsbäddarna i grönsakslandet och drog svart plast över. Jag hoppas att det ska värma upp jorden, och sen om någon vecka ska jag placera ut mina "tomattält" där. Har ni hört talas om dem? Konstiga amerikanska plastgrejer med fack som man fyller med vatten. Tydligen ska man kunna plantera ut en månad innan sista frosten. Det vete sjutton, men jag måste i alla fall prova - jag är desperat!

Inte för att snön inte fortsätter att smälta. Det är bara ett par decimeter snö kvar på grönsakslandet och i utkanterna tittar faktiskt litet jord fram. Stora plättar av min hiskeligt vanskötta gräsmatta har också tinat fram, ni vet, den som jag inte klippte på hela den regninga sensommaren. Och i lördags kom den härligaste vårfågeln av alla - storspoven! Den finns inte i Kiruna (i alla fall har jag aldrig sett den där), så när vi flyttade ner till Luleå tyckte jag först att den var litet läskig. Men nu älskar jag det vemodiga ropet när den kretsar över snöiga åkrar. Våren är här!

Och varmbänkarna! Vilken lycka! Jag har laddat dem med gödsel nu, hästgödsel i den ena och fårgödsel i den andra. Enligt handböckerna ska ju det hela brinna något förskräckligt den första tiden, upp till +50 grader. Men inte då, jag väntade flera dagar och termometerarna som jag stuckt ner visade envist 12-15 plusgrader på dagarna och 6-9 plusgrader på nätterna. Undras vad jag gör för fel? För gammal gödsel? För litet gödsel? Jag vet inte... Samma sak hände i fjol, och då väntade jag ändå ett par veckor. Men det gick bra i alla fall, de höll en lagom värme för att saker skulle gro och spira. Så i år kunde jag bara hålla mig ett par dagar innan jag sådde. Det skulle ju vara litet sorgligt om de plötsligt satte fart och grillade mina fröer, men jag tror nog inte det.

Det var skojigt att plocka bland fröerna och välja ut det jag skulle så. Men litet chockad blev jag när jag gjorde upp en lista på kandidaterna och märkte att det var ungefär 50 olika växter bara på den listan! Tillsammans med det tjugotal olika växter jag redan sått, och alla morötter, rödbetor, mangold, kålrabbi, kålrot etc. som jag direktsår i landet blir det säkert över hundra sorters grönsaker och kryddor jag ska odla i år! Hm, jag har nog gått litet överstyr som vanligt... Men det verkar inte som så mycket när man sår några i taget! Hur många olika sorters växter odlar du i år?

Det blev tretton sorter i varmbänkarna till slut i alla fall. Jag sådde två sorters broccoli, Greenia som jag haft de två senaste åren och varit mycket nöjd med och så en chansning, "White Sprouting". Spetskål provade jag för första gången i fjol, och det var en trevlig bekantskap så den sådde jag igen. Svartkål ("Nero di toscana") och grönkål "Red Russian" sådde jag för att jag gärna vill ha vackra grönsaker. Från HDRA hade jag en dansk grönkål "Spis Bladene", som verkade intressant och ovanlig. Så en till ovanlig grönkål, eller vad det nu är, som kallas "Couve Trounchuda". Bara namnet gör ju att man måste prova! Min mamma som odlar i tornedalen, ännu längre norrut, sa visserligen att hon inte brukar behöva förkultivera grönkål men jag gjorde det i alla fall. En annan ovanlighet som jag provar för första gången är kardon, en stilig tistelsläkting och en anrik grönsaksväxt.

Litet blommor sådde jag faktiskt också, fast de flesta ätliga eller i alla fall medicinala. Johannesört, kryddtagetes, mariatistel, röd solhatt och katten bland hermelinerna, riddarsporre. Mariatistel verkar ju vara väldigt vacker, och det är väl mest därför jag sått den, men den går faktiskt att äta och ska vara bra för levern. Jag fick tag i en vitblommande variant, det tror jag blir tjusigt.

När det som jag nu sått i varmbänkarna ska planteras ut nångång i juni planerar jag att använda dem för så exotiska saker som fikonbladspumpa och vintermelon. En planta i varje varmbänk borde nog räcka, varmbänkarna är bara en kvadratmeter var ungefär och de breder säkert ut sig bra. Men jag ska inte göra samma misstag som i fjol med gurkan och börja förkultivera för tidigt. Innan det var dags att plantera ut hade de två gurkplantorna nästan tagit över hela huset, och de var väldigt svårbemästrade! Fikonbladspumpa och vintermelon i zon 6(7) kanske är överdrivet optimistiskt, men jag tror faktiskt att det blir sommar i år också!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Spetskål

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB