Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Drömmen om ett växthus

I ett växthus kommer det värdefulla ljuset in från flera håll och skapar möjligheter för odling såväl högt som lågt. Det är det perfekta odlingsutrymmet!

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 4 -2007 av Annica Larsdotter, trädgårdstekniker, -rådgivare (bl.a. FOR), -utvecklare & -pedagog.

Under taknocken kan vi odla i amplar och i rännor och längs väggarna både på bord och på hyllor. Golvytan utgör förstås den största arealen för odling i bädd, kruka och säck.

I pallkragar
För den allra tidigaste odlingsomgången av sallat, rädisor, majrova, salladslök och dill kommer pallkragar väl till pass. Dessa kan placeras antingen ovanpå en odlingsbädd eller direkt på golvet (med tidningar eller plast under), beroende på hur markytan i växthuset är utformad. Precis som vid odling i varmbänk lägger man ett lager hästgödsel uppblandat med halm i botten i kragarna och därefter en dryg decimeter jord ovanpå. Och slutligen, efter sådd, lägger man som "lock" ett par gamla fönster.

När det sedan är dags för utplantering av tomatplantor lyfter man bort fönster och pallkragar från odlingsbädden/golvet och av gödsel, halm och jord har det nu blivit värdefullt jordförbättringsmedel att dryga ut köpejord med.

I säck
En jordsäck blir uppvärmd på flera sidor. För plantor med känsligt rotsystem, som exempelvis gurka och melon, och som gärna vill ha varmt om fötterna är det därför perfekt att odla i säck. Och för den ivrige odlaren innebär det tidigare odlingsstart.

Välj plantjord av bra kvalitet och gör små dräneringshål i säckens undre sida. På ovansidan klipper eller skär man lagom stora hål för att kunna lirka ned plantornas rotklump. Det brukar få plats två-tre plantor i varje säck. Var uppmärksam med vattningen, jorden får absolut inte torka ut men inte heller bli för blöt runt rötterna. När plantorna kommit igång att växa ordentligt är det lämpligt att tillskottsgödsla en gång i veckan, helst med flytande näring.

I säck går det även att odla tomat, paprika, chilipeppar, kapkrusbär, sallat och örtkryddor.

I ampel
Egentligen kan man plantera vilken växt som helst i en ampel. Men det vi menar med ampelväxter är plantor som bildar långa skott och rankor, vilka dekorativt hänger ned över krukkanten. Förutom annuella och perenna ampelväxter kan man placera vissa sorter av bär och grönsaker i ampel och de mogna frukterna kommer då att hänga lockande och lättplockade i ögonhöjd.

Ampelsorter finns av gurka och tomat. Jordgubbsplantor går att köpa med antingen vita eller rosa blommor, de senare är mycket näpna.

Välj om möjligt en stor ampel och använd så kallad terrassjord eller tillsätt långtidsverkande gödselmedel i planteringsjorden. Det är svårt att okulärt bedöma vattenbehovet i en ampel, man måste känna efter med fingret. Viktigt är dock att veta att jorden torkar ut extremt snabbt i en ampel och återkommande vattning lakar ut jorden och därför behövs även regelbunden tillskottsgödsling.

I kruka eller hink av plast
Jorden i en svart plastkruka eller hink blir varmare och håller fukten bättre i jämförelse med ljusfärgade odlingskärl. Vid odling i kruka eller hink bör man välja så stor storlek som möjligt. I botten lägger man ett lager lecakulor eller krukskärvor. Det går också bra att använda mindre bitar av frigolit. Det behöver sedan inte vara kvalitetsjord i hela krukan eller hinken utan man kan bottna med billigare jord ovanpå dräneringsmaterialet.

Många odlar potatis i hink eller kruka. Då måste det finnas utrymme upptill i krukan/hinken för att kunna fylla på mer jord allteftersom potatisplantorna växer. Speciella sorter av exempelvis tomat, paprika och chilipeppar är avsedda just för krukodling.


Gurka, vars rötter vill stå varmt, går utmärkt att odla i en säck med jord av god kvalitet.


Mörka plastkrukor håller både värme och fukt bättre än ljusa krukor.
Foto: Annica Larsdotter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB