Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bli självförsörjande på tomater!

Att bli självförsörjande på tomater är inte så svårt som det kan låta. Det man får tänka på är att äta efter säsong och sen förlänga säsongen så mycket man kan. I den här artikeln får ni tips och råd på hur ni kan odla både mer tomater och hur ni sen ska ta hand om skörden.

Text: Anna Theorin

Vi börjar med sorterna! Det finns hundratals tomatsorter och man ska alltid utgå från vad man faktiskt äter. Gillar du bara körsbärstomater - kör på det! Vill du kunna göra egen tomatsås, välj bifftomater och pastatomater med stor volym. Jag odlar en variation av tomater eftersom jag: 1. Vill kunna äta tomater på sommaren i sallad med mera 2. Vill kunna äta tomater på vinter 3. Vill kunna göra egen tomatsås

För att uppnå detta odlar jag körsbärstomater, biff och pastatomater, vintertomater och kruktomater (inomhus). Tänk också på att körsbärstomater är utmärkt att frysa in, de styckfryser sig själv och sen är det bara att ta fram när man behöver. Jag odlar både låga busktomater och högväxande tomater och har även utnyttjat utrymmen med ampeltomater.

Tomater börjar mogna på den senare delen av sommaren så under tidig vår/sommar så är det kruktomaterna inomhus som gäller - eller frysen/skafferiet, men mer om det senare! Ni hittar alla våra tomatsorter här.

Sådd Jag sår alla mina tomater (förutom tomaterna som odlas inomhus under vintern) runt vasaloppshelgen i mars. Tomater växer fort och de blir stora plantor. Det finns ingen anledning att börja innan om man inte vill såklart. Jag sår dom i pluggbrätt och ställer varmt. När de kommit upp får de stå under växtbelysning och svalare. Tomater gror lätt och fort. Dessa pluggbrätt fungerar utmärkt för tomatodling. De planteras om när de fått sina karaktärsblad (det andra bladparet som ser ut exakt som stora tomatblad men i miniatyr). Jag planterar ner dom till bladen, alla tomater går att plantera ner. De får rötter på stammen. Om man har sått lite för tidigt och plantorna blivit lite för höga och rangliga kan man med fördel plantera ner dom.

Jag odlar kruktomater inomhus under vintern. Dom smakar såklart inte lika mycket som de som odlas på sommaren, men det är ett kul och enkelt sätt att få färska egenodlade tomater när det egentligen inte är säsong. Dessa kan man så när som helst under hösten, vintern och vårvintern. De sås som vanliga tomater men kommer aldrig att planteras ut. De bor i krukor inomhus hela tiden. Tänk på att välja en sort som blir liten, den här sorten till exempel.

Hur många plantor? Det är en omöjlig fråga att svara på eftersom det beror på hur mycket ni faktiskt äter. Men börja någonstans och sen ser du tydligt om du behöver utöka eller minska på sorterna. Utgå från dig och din familjs behov, ni kanske äter väldigt mycket tomatsås, öka då på dom sorterna som passar till det etc.

Utplantering Tomater är värmekrävande växter. De vill stå soligt och varmt. I krukor på altanen, i växthus eller på friland om du bor i lägre zoner fungerar utmärkt. Använd näringsrik jord och stora krukor om du kör på krukodling. Plantera inte ut dina tomater för tidigt. De tycker inte om kyla och kan stanna i växten om det är för kallt. Plantan blir också väldigt stressad om den kommer ut för tidigt. Glöm inte att avhärda dom innan du planterar ut dom.

Maxa utrymmet Tomater kan planteras på ett avstånd av 40 cm. Om du har lägre sorter och högre kan du även sätta en lägre framför den höga till exempel. Ampeltomater är utmärkt för att maxa utrymmet. Och Just ampeltomater brukar ge stor skörd. Tumbling Tom är en utmärkt sort för ampel.

Skötsel För att få ut så mycket tomater som man kan så kräver plantorna en del gödsel. Eftersom du redan planterat dom i näringsrik jord så kan du vänta med att gödsla ungefär tre veckor. Sen är det dock dags! Det finns flytande näring som är enkel att dosera just för tomater, den hittar ni här. Man kan också använda chrysan som jag tycker är väldigt bra, den finns här. Om du vill använda mer naturliga gödselmedel kan du använda guldvatten och gräsklipp. Det viktiga är att det gödslas, annars kommer du inte få så stor skörd.

Högväxta tomater ska tjyvas. I bladvecken kommer det komma nya skott som sen blir grenar tillslut. Man kan vara frestad att låta de vara kvar, men det ska man inte. Dessa ska knipsas bort. Busktomater ska inte tjyvas. Det står alltid på fröpåsen om sorten ska tjyvas eller inte. Gå gärna igenom era plantor ibland, för det kan gömma sig en tjyv lite bakom någonstans som ska bort!

Tomater dricker en del vatten, man ser direkt på dom när de slokar hur törstiga dom är. Tomater mår allra bäst utav jämn bevattning. De gör inget om man glömmer ibland men bäst resultat blir med jämn bevattning.

Skörden Här kommer det viktigaste för att kunna bli självförsörjande på tomater. Vad ska man göra av skörden. Ibland kan det kännas som man drunknar i tomater och då är det viktigt att veta vad man ska göra med alla.

  • Skörda och frys in så mycket du kan. Frysta tomater kan användas på flera sätt. De kan plockas fram till grytor och soppor. Om man vill göra tomatsås eller ketschup senare på året kan man ta fram dom till det då. Tomater styckfryser sig själv om du inte delar på dom. Speciellt bra blir det med små körsbärstomater. Frys in, frys in, frys in. För i frysen är det alltid säsong!

  • Torka tomater. Du kan torka tomater i ugnen eller i en tork. De krymper och kan då förvaras i rumstemperatur. Torkade tomater kan antingen mixas till ett supergott tomatpulver eller så kan man stoppa dom i en gryta eller soppa.

  • Gör tomatsås! Jag gör flera liter tomatsås varje år. Som jag sen vattenbadskonserverar. På så sätt behöver jag inte fylla frysen med såsen. Burkarna står i skafferiet. Det är viktigt att ni hittar ett godkänt recept på detta på nätet och följer det. När jag öppnar en burk med tomatsås mitt i vintern och känner doften är det som att sommaren är här igen. Ett utmärkt sätt att äta egenodlade tomater året om.

  • Odla vintertomater! Vintertomater odlas som vanliga tomater utomhus. Men man skördar och äter dom inte direkt. Man knippsar av en gren med tomater och hänger upp inomhus. De håller i månader! Leta efter vintertomater bland frösorterna!

  • Odla fönstertomater på vintern. Man vill ibland verkligen ha färska tomater. Då är fönstertomater en utmärkt grej. Och ni kommer äta dom med andakt, jag lovar er.

Så att bli självförsörjande på tomater handlar väldigt mycket om att bevara sin skörd och sen inte äta så mycket färska tomater när dom inte är i säsong. Men att äta efter säsong gör också att man verkligen längtar. Längtar till just den säsongen. Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB