Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att klippa ner perenner under sommaren

Strax efter midsommar börjar de tidigaste perennerna hamna på upphällningen. De har blommat över och kvar finns ofta risiga fröställningar och trasiga blad. Klipp ner eller ansa en del av perennerna under sommaren, flera av dem kan blomma om!

Av Sylvia Svensson

Det är en bra idé att klippa ner eller ansa en del av de perennerna som har sin blomningstid under våren och på försommaren, särskilt om bladen är förvuxna och fröställningarna inte är så vackra. Det yviga, förvuxna bladverket växer upp igen och blir istället vackert och lågvuxet. Har du tur så kommer det nya blommor längre fram under sensommaren.

Klipp inte allt

Det är förstås inte alla perenner som gillar att du klipper ner dem. Om du tar bort allt från en växt så försvagar du också dess förmåga att samla näring och klara av vintern. Lämna alltså alltid några blad kvar som gör att växten klarar sig igenom resten av säsongen, även om du rensar bort fula blomstjälkar och förvuxna, uppätna blad.

#Perenner som kan klippas hårt efter årets blomning#

Perenner som du gärna får klippa ner rätt rejält nu efter blomningen är till exempel lupiner, jättedaggkåpa, aklejor, violer och många nävor. Även växter som sätter kopiöst med frö, som till exempel fingerborgsblommor, är bra att klippa ner efter blomningen om du inte vill ha sådana över hela trädgården.

Jättevallmo och löjtnantshjärta brukar däremot självmant vissna ner efter blomningen och de torra bladen samt fröställningarna från vallmon ska du självklart ta bort. Dessutom kan du klippa bort själva blomstjälken med fröställningen på de flesta andra överblommade perennerna om du sparar bladen. Du kan knipsa lite allteftersom växternas blad eller blommor blir fula.

#En del perenner ska klippas på hösten#

Det finns förstås perenner som inte bör klippas ner just nu utan först senare i höst eller påföljande vår. Till kategorin som klipps på hösten hör pioner och jordgubbsplantor. Pioner har ofta roliga fröställningar om du låter blomstjälken sitta kvar. Pionerna men även jordgubbarna klipper du ner på senhösten innan vintern kommer, detta för att eventuella sjukdomar inte ska övervintra i bladen och stjälkarna.

#En del perenner ska klippas påföljande vår#

Dekorationsgräsens vackra vippor låter du vara kvar, dels för att gräs inte bör klippas ner inför vintern då det kan komma vatten i de ihåliga stjälkarna som kan få rötterna att ruttna, dels för att gräsvipporna är så vackra även när de är torra.

Perenner som blommar senare och inte får en andra flor även om du klipper ner dem bör du låta bli att klippa på sommaren och hösten, dem tar du först på våren. Läs mer om det här: Klipp ner dina perenner

#Vackra fröställningar eller spara frön?#

Det finns många perenner med vackra fröställningar som det är roligt att spara. Till den kategorin hör till exempel vissa sorter av vallmo, bollökarnas vackra fröbollar och vissa korgblommiga växters likaså vackra fröställningar. Titta helt enkelt på fröställningen: är den dekorativ så låt den vara kvar, annars ta bort den.

Det kan också handla om att du vill spara frön av en vacker växt, fast då kan du ändå ansa växten i början av säsongen och sedan låta några av de sista blommorna bilda frö.

#Att ansa växter#

Läs gärna min artikel om att ansa växter, du hittar den här: Ansa utblommade växter

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB