Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Allt om växtskydd - del 3

De första två avsnitten av Allt om växtskydd handlade om vikten av att skapa bästa möjliga förutsättningar för växterna att stå emot växtskador och om vilka typer av växtskador som finns. Nu handlar det om hur du ska göra och tänka för att kunna lista ut vad som har drabbat dina växter.

Av Katarina Kihlberg

För trädgårdsamatörer ska lusten och glädjen till odling och allt som växer stå i centrum. Vi ska inte behöva utbilda oss i biologi, växtfysiologi eller marklära bara för att vara med trädgård, balkong eller koloni. Men vi kan ha både nytta och glädje av att gå lite mer på djupet för att förstå oss på de skador, djur och sjukdomar som drabbar våra växter.

Bekanta dig med dina växter

Det viktigaste, som jag nämnt i tidigare avsnitt, är att ta reda på vilka krav en enskild växt eller ett växtslag har för att trivas. Tillmötesgå dessa så långt som möjligt.

Om du har en växt som mått prima under många år, för att du har sett till att skapa bästa förutsättningar, men som plötsligt visar symptom på skada eller sjukdom kan det bero på att något har förändrats. Du kanske har klippt ner en lähäck så att en vindkänslig växt plötsligt står i ett blåshål. Eller ett träd har fallit så att skuggväxterna hamnar i full sol. Känner du dina växter väl är det lättare att förstå anledningen till att de inte är på topp.

Bekanta dig med växternas skadegörare

Det går ofta att ringa in vilka sjukdomar och skadedjur som drabbar specifika växter eller växtslag. Att ligustersvärmare gärna ger sig på just liguster och att rosrost är ett problem främst för rosor säger sig själv. Riktigt så enkelt är det förstås inte alltid men du kan söka i litteratur och på nätet för att se vad som brukar drabba specifika växtsorter. Naturligtvis kan du också ställa krav i plantskolan på att de informerar, innan du bestämmer dig för köp, vilka ev problem som just den växten eller det växtslaget kan få.

Gör dig en helhetsbild av skadorna

Vi blir ofta stressade när skadedjur eller sjukdomar härjar i trädgården. Kommer allt bli förstört nu? Men ta det lugnt och börja med att försöka hitta ett mönster i skadebilden.

Är bara ett visst växtslag drabbat, exempelvis pioner? Då är det idé att söka efter information om vad just pioner kan drabbas av för växtskador- och sjukdomar.

Är det olika växtslag som är drabbade men som alla står på samma plats, till exempel en plantering med blandade prydnadsbuskar. Då är sannolikheten att det är skadedjur eller en sjukdom som är förklaringen mindre. Det finns i stället anledning att misstänka att något inte står rätt till just på den platsen – exempelvis att marken är packad eller att dräneringen är dålig.

Bekanta dig med symptomen

Om det sitter larver och äter på bladen på din ligusterhäck är det lätt att konstatera att ett skadedjur är förklaringen till de håliga bladen och att leta upp information om det. Men om din klematis plötsligt vissnar efter att ha mått prima hela säsongen och inga djur eller svampangrepp är synliga, hur ska du då ta reda på vad som drabbat den? Då blir det till att läsa på om sjukdomsbilden just för klematis och leka lite detektiv för att försöka para ihop symptomen på din klematis med rätt växtskada. Viktigt är att tänka på att växten har ett liv under jord också och att förklaringen kan finnas i att exempelvis skalbaggelarver äter på rötterna eller att svampar smittar växten via jorden.

I nästa avsnitt av Allt om växtskydd ska vi titta på specifika symptom på växtskador orsakade av skadedjur, varför de har uppkommit och vad du kan göra åt dem.

#Läs också:#

Allt om växtskydd – del 1 Allt om växtskydd – del 2 Skadedjur&Sjukdomar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB