Trött oxbärshäck

Ingrid

Har skurit ner en gammal trött oxbärshäck i förhoppningen att få igång den på nytt. Men min "föryngringsbeskärning" har inte slagit så väl ut. Det kommer nya cirka 30 - 40 cm höga årsskott men efter vintern slår bladknopparna inte ut, och det kommer nya årsskott som inte heller överlever. Ska man toppa skotten, i så fall när, eller täcka häcken inför vintern eller gräva bort den?

När börjar man beskära nyplanterade oxbärshäckplantor i vår klimatzon, (bor i Skellefteå)? Ska de få något år på sig till att börja med? Vilken jordmån önskar oxbär?

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Den hemska våren kanske har skadat de nya årskotten på din oxbärshäck så de orkar inte slå ut. Toppa gärna skotten om det ser ut att vara liv i dem. Det kan du göra under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september. Täck gärna oxbärshäcken med granris och snö nästa vinter i hopp om att det blir en mildare vår sedan.

Ska du plantera nytt, låt oxbärshäcken växa ett år utan att du gör någonting. Först under JAS-perioden påföljande år kan du börja beskära de plantorna.

Oxbär är förnöjsam vad gäller jorden, bara de mest extrema sand- och lerjordarna gillar den inte, ej heller kalla, våta jordar. Humusrik, neutral eller svagt sur trädgårdsjord passar oxbär bäst.

Med vänlig hälsning Sylvia

Utförsäljning utav Austinrosor!

Nu dags att plantera rosorna, vi har upp till 28% rabatt på alla våra Austinrosor

Ta mig till Austinrosorna!