Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fläderbär

Hej! Det verkar som man inte är riktigt överens ang fläderbärs giftighet, om man måste koka eller ej. Såg en hänvisning till Danmarks variant på Livsmedelsverket där man helt avråder från att äta råa fläderbär (hyldebär på danska). Men den rekommendationen finns inte i Sverige? Helena http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Naturlige\_giftstoffer/Sider/Saadan-tilbereder-du-frugt-og-groent-undgaa-naturens-egne-giftstoffer.aspx#&&cs=1!3%2cS3.1
Odla svarar:

Det svenska Livsmedelsverket har inte varnat för äkta flädern, Sambucus nigra, ej heller Giftinformationscentralen. Däremot har man varnat för den rödbäriga druvflädern, Sambucus racemosaoch för sommarflädern, Sambucus ebulus.  

Fläderns blad, bark och rötter, omogna bär och frön i de mogna bären innehåller sambunigrin, en växtgift som tillhör gruppen cyanogeniska glykosider. Dessa finns i många växter, inte bara i fläder. I kontakt med vatten avger de blåsyra.

Fröna gör att man inte bör äta råa fläderbär då de kan ge magbesvär i större mängder. Det är i mång och mycket frågan om mängder, hur mycket man äter. Ingen sätter väl i sig kilovis med bär. 

Om man kokar bären splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner.

Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB