Full version: Rosenhagtorn
pikapicha
Bladen på två Rosenhagtorn-träd (sex år gamla- några meter höga) har blivit klibbiga och är små skrumpna. Vad kan vara orsaken?
Cilla
Troligtvis löss, som är vanligt på just rosenhagtorn tyvärr. Man ser inte lössen men bladen blir deformerade, ibland bubbliga och ibland gulrödfärgade. Det klibbiga är socker, lössens exkrementer.

Jag har sett otaliga besprutningar av rosenhagtorn men där man lyckas hålla träden friskast har man idkat normal och god trädvård, dvs

- stödvattnat vid torka. Uttorkade träd drabbas mycket hårdare av löss. Låt spridaren stå på en natt i veckan under baldsäsongen, särskilt vår och försommar.

- inte beskära, och framför allt inte på vårvintern. Då tätnar träden och det verkar gynna lusangrepp på rosenhagtorn. Om någon enstaka gren behöver beskkäras för att den är i vägen eller liknande, gör det i juli till september.

- hjälp ett angripet träd genom att ta bort grässvålen under kronan och helst lite till. Tag bort gräs med rötter ytligt, lägg på trädgårdskompost eller kogödsel, så i ettåriga växter för att öka livet i jorden och skugga den. Efter ett par år kan gräset få växa igen, då har jorden syresatts och givits liv för ytterligare några år.
pikapicha
Tack Cilla, för ditt utförliga svar och bra råd!
Tyckte jag hade vattnat tidigt. Och nu har det på kort tid kommit 85 mm regn.
Under trädet är det helt bart ända ut till kronans bredd.
pikapicha
Cilla, tack också för hemsidan - nu tillagd i Mina favoriter!
Cilla
Hej och tack!
Du verkar ha skapat de bästa förhållanden som rosenhagtorn kan få. Både ordentligt gräsfritt och stödvattning!
Om de inte klarar denna vinter och sommar med glans så är det något fel med lössen (som flugit just till dig) eller på något annat.

Löss får dessa träd vissa år, och det gäller att stärka dem så att de klarar det de intensiva lusåren.

Växtbäddarna när du planterade - var de hyfsat vida? Om du har en känsla av att de bara var någon halvmeter så kan du gräva lite mer, vidare, i efterhand, Ytligt, ca 30 cm djupt och utanför växtbädden.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon