Full version: Trädgårdsbelysning
Tor
Jag undrar hur intresset är för trädgårdsbelysning bland er härinne. Nån som har erfarenheter av det? Jag arbetar med belysning, bland annat trädgårdar, och vi har en hel del besök om detta på vår hemsida (HÄR). Det skulle vara intressant att höra om era erfarenheter.
Virgo
CITAT (Tor @ 08-01-2004, 10:27)
Jag undrar hur intresset är för trädgårdsbelysning bland er härinne. Nån som har erfarenheter av det? Jag arbetar med belysning, bland annat trädgårdar, och vi har en hel del besök om detta på vår hemsida (HÄR). Det skulle vara intressant att höra om era erfarenheter.

Finns säkert en hel del intresserade och det är tur att ni har en hel del besök på er hemsida!
Detta tips får du och därmed förmodligen fler besökare och slipper smygannonseringar!

http://www.odla.nu/shop/annonsering.shtml
Andy
Jag har inga erfarenheter av att besöka er hemsida.
Tor
Det var ju finurligt svarat, med tanke på att det inte var frågan.
mvh Tor
Ewa L
Jag brukar inte bry mig om smygreklam etc. Leva och låta leva är min paroll. Men jag blev faktiskt oxå lite irriterad.

Har en elefants minne och vet att du har ställt samma fråga tidigare med klent intresse som resultat. Kollade och såg att jag hade rätt. De enda 3 inlägg du har haft...

Nu är det väl bäst jag duckar. tongue.gif rolleyes.gif
Cilla
Javisst är det smygreklam men jag tycker att innehållet i den är intressant. Förstår er som irriteras, men kanske kan vi använda inlägget till att diskutera belysning i trädgårdarna? Vi är ju inte beroende av att göra det endast med de som säljer belysningstjänster.

Jag tycker det är svårt att skapa bra belysning i min egen trädgård. Belysning behövs på våra starkt lutande naturstenstigar och samtidigt vill vi kunna se stjärnor, månljus och glittret i vattnet. Ibland har man behov av mer allmänljus, och samtidigt är det inte så kul att i en naturträdgård ha en massa punktljus eller stora stolpar med mängder av kablar nerdragna i marken.

Jag läste igenom Tors sajt förut och tyckte artiklarna var bra, de gav idéer för hur vi hittills ljussatt här. Vi har inte riktigt lyckats skapa månljuskänsla av belysningen här, men närapå.
birgitek
Reklam eller inte, det är iallafall en intressant sida. Ljussättning är spännande och svårt, 99% av all trädgårdsbelysning som finns på marknaden och i privatträdgårdar är ju fruktansvärd ful, så nåt nytt och
smakfullt är välkommet.
Dessutom tycker jag inte reklam är något fult, det är ju information om våra valmöjligheter.
Birgit Ek
Adri-Anne
CITAT (Andy @ 08-01-2004, 11:03)
Jag har inga erfarenheter av att besöka er hemsida.

[QUOTE]

Det var ju finurligt svarat, med tanke på att det inte var frågan.
mvh Tor

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Hannele
Svårt... som Cilla säger. Det här vill jag
men kan bara det här.
Eva i Skåne
Här på min lilla radhusplätt har jag trädgårdsbelysning på 12v eller kanske 24. Det går ju an på denna lilla plätt, fastän det bara är någon meter eller så mellan lamporna, men varför finns inget liknande att ha på min stora skogstomt? Det är enkelt att sätta upp denna belysningstyp, men i skogen skulle jag velat ha 10m sladd mellan varje lampa, minst. Finns det?
Det är bara sten, sten, sten i den marken så det är för jobbigt att gräva ner fast belysning. Nu har vi två lyktstolpar som min ambitiösa pappa monterade när tomten ändå grävdes för husbygget. Jag skulle gärna haft fler ljuspunkter i den mörka skogen.
Cilla
Vad du gör Eva så satsa inte på de billiga solcellslampor som finns på marknaden idag - de lyser bara sommarnätter och inte så att de lyser upp annat än strax nedanför dem. Visserligen var det kul och värt (den låga) summan att testa, men alla behöver inte göra det.

Annars är solcellsladdade lampor något jag verkligen vill se utvecklas! Skulle underlätta en hel del just i sådana marker som du nämner. Vi har satt upp två gammaldags 220V gatustolpar på tomten som ser ut att kunna växa in bland träd och buskar, men att gräva för rörkablar och att ha dem där i marken för evigt är inget kul när man vill kunna gräva och plantera fritt!
Virgo
CITAT (Cilla @ 08-01-2004, 14:24)
Javisst är det smygreklam men jag tycker att innehållet i den är intressant. Förstår er som irriteras, men kanske kan vi använda inlägget till att diskutera belysning i trädgårdarna?



I de flesta forum tolereras inte sådan smygreklam och länkar till sitt eget företag.
Visst är belysning ett intressant ämne, men helst i en annan tråd utan smygreklam!
Tor
Det är intressant att vissa saker väcker så mycket ont blod på somliga forum. Naturligtvis är mitt inlägg delvis reklam, det sticker jag inte under stol med. Om jag hade dykt upp här och frågat huruvida min katts loppor är av typen A eller B, så hade det knappast fått sura reaktioner från vissa - även om katten knappast har med forumets ämne att göra.

Som småföretagare blir allt som jag gör (eller nästan iallafall) till viss del ett försök att göra reklam för mig själv, eller att utveckla mig själv och mitt företag - därför att detta också är mitt intresse. Visst, jag postar inga inlägg om perenner eller beskärning av rosor, eftersom att jag inte har nån trädgård (tyvärr, jag bor i lägenhet) och därför inget stort intresse för detta i nuläget. Men jag har ett intresse för ett ämne som berör det som avhandlas här, och jag kan lära mig saker. För det finns ju uppenbarligen människor här som har intresse, och erfarenhet, av trädgårdsbelysning. Och jag är nyfiken på deras åsikter.

Faktum är att jag knappast räknar er som är besökare här på forumet som någon direkt potentiell kundgrupp för våra tjänster: jag misstänker nämligen att de flesta av er är "gör-det-själv-människor" i ganska stor utsträckning. Ni planerar och gräver i era trädgårdar själva, snarare än att ni anlitar en landskapsarkitekt osv. Det är väl detta som är själva trädgårdsintresset? Möjligen ser ni en intressant armatur på vår hemsida, och försöker sedan hitta den där ni brukar handla. (Det är väl här jag ska be om ursäkt för mina förutfattade meningar, jag kanske har helt fel! Och jag vill påpeka att detta jag skriver absolut inte är negativt menat, även om det kanske låter så.)

Men era åsikter osv är likväl intressanta. Och ämnet hade knappast dykt upp om jag inte frågat.

Det är exempelvis intressant att höra Cillas kommentar om att man inte ska satsa på solcellslampor - jag är av samma åsikt, de är värdelösa. Förhoppningsvis kan nån som övervägt att köpa dylika låta bli att göra detta nu och därmed spara några hundralappar. Problemet med dessa tycks ju vara dåliga batterier, samt det faktum att de bara laddas ordentligt under den ljusa årstiden - därmed försvinner ju rätt mycket av deras funktion.

Eva i skåne: Det finns lågvoltsbelysning som klarar det du efterfrågar - Upp till 30 m matarkabel utan spänningsfall (tillverkaren utlovar 45 m, men det vågar jag inte garantera). Sedan kopplar man på armaturerna där man vill ha dem (så många trafon klarar). Med tanke på risken för att göra reklam är det väl dock bäst att jag inte säger mer om detta smile.gif

Hannele: Det du vill är inte svårt. Det är bara att köpa myyycket ljusslinga och sedan ha gott om tid smile.gif Och kanske räkna med en fet elräkning.
Eva i Skåne
AHA.

Solcellsbelysningar, som inte fungerar, har jag sett tillräckligt av hos andra, så den tanken är borta sedan länge.
Lena N
CITAT (birgitek @ 08-01-2004, 14:43)
99% av all trädgårdsbelysning som finns på marknaden och i privatträdgårdar är ju fruktansvärd ful, så nåt nytt och smakfullt är välkommet.

Min trädgårdsbelysning består av en kommunal gatlykta. Den lyser så bra så någon ytterligare belysning vore bara patetiskt. Men så vidare smakfullt är det inte. tongue.gif

Borde finnas en strömbrytare på stolpen för de tillfällen då jag skulle vilja ordna lite stämningsfullare ljussättning. rolleyes.gif
vickeva
Konstigt att det blir så mycket snack om reklam här, i en tråd som skrevs nästan samtidigt som denna, skrev någon (glömt vem) om att Telia sänker priserna och med hur mycket och allt. Det var det ingen som kommenterade som smygreklam. Eller när någon tipsade om länken till fröfirman där man kunde köpa den urhäftiga djävulsblomman i Adrians inlägg för ett par dagar sedan. Då var det heller inga sådana diskussioner vad jag vet. Är det bara viss reklam som räknas som smygreklam?
Vad vågar man skriva?
Ralf
Det var ju inte nån representant för Telia som var här o gjorde reklam. Men När en företagare kommer hit o gör reklam så är det ju inte så just men kanske inte vårt problem, det är väl snarare ägarna för denna site som går miste om inkomster.
Virgo
CITAT (vickeva @ 08-01-2004, 22:07)
Konstigt att det blir så mycket snack om reklam här, i en tråd som skrevs nästan samtidigt som denna, skrev någon (glömt vem) om att Telia sänker priserna och med hur mycket och allt. Det var det ingen som kommenterade som smygreklam. Eller när någon tipsade om länken till fröfirman där man kunde köpa den urhäftiga djävulsblomman i Adrians inlägg för ett par dagar sedan. Då var det heller inga sådana diskussioner vad jag vet. Är det bara viss reklam som räknas som smygreklam?
Vad vågar man skriva?

Det är en väldans skillnad att i en insändare göra reklam för sitt företag, även om det sker i smyg via en länk i texten eller signaturen och genom att hänvisa till ett företag med text eller länk.

Det senare är en information som man ger till forumsläsaren utan att man tjänar på det.

Så om nån i forumet frågar hur man kan åstadkomma en viss belysning i trädgården, eller vill veta nåt om köttätande blommor, så kan t.ex jag visa länken till ett sånt företag eller artikel.
Då är det ingen reklam. Men om jag är företagare och och skriver "kolla in på min sida " då är det reklam.

ok?
vickeva
I och för sig har du ju rätt i det, men här handlar det ju om hur ärlig man är också. Tor hade ju kunnat skriva och fråga om någon kände till något företag som höll på med trädgårdsbelysning, och sedan kommit in på det smygvägen.
Virgo
Så smart var han inte! laugh.gif
*Felix matte*
CITAT (vickeva @ 08-01-2004, 22:07)
Konstigt att det blir så mycket snack om reklam här, i en tråd som skrevs nästan samtidigt som denna, skrev någon (glömt vem) om att Telia sänker priserna och med hur mycket och allt. Det var det ingen som kommenterade som smygreklam. Eller när någon tipsade om länken till fröfirman där man kunde köpa den urhäftiga djävulsblomman i Adrians inlägg för ett par dagar sedan. Då var det heller inga sådana diskussioner vad jag vet. Är det bara viss reklam som räknas som smygreklam?
Vad vågar man skriva?

Det var jag som tipsade om telia och jag erkänner att jag hade ingen tanke på att det kunde ses som reklam.
Nu visade det sig att det var ett "lockbete" från deras sida eftersom de senare under dagen har kommit ut mer fakta som visar att man får betala för att få ringa Gratis laugh.gif wink.gif
*Felix matte*
"Konstigt att det blir så mycket snack om reklam här"

Lite småaktigt att börja "hacka" på Tor ( och tidigare Adrian)
eftersom det förekommer reklam väldigt ofta.
Här tipsas om fröfirmor, handelsträdgårdar, klädfirmor.
redskap av vissa märken, butiker som saluför julbonader,
trädvårdsföretag, växthustillverkare m.fl, m.fl.
Om det är så att det strider mot sidans policy
då borde det vara Ingemar & Göran som reagerar och agerar...eller wink.gif
estet
ojsan, där var jag inblandad, i julbonaderna... laugh.gif

Det är klart att man måste få be om hjälp och hjälpa till med "vars man kan köpa, få tag i..." i detta enorma utbud av företag ute på stan och på nätet.
Eller?
*Felix matte*
CITAT (estet @ 08-01-2004, 23:14)
ojsan, där var jag inblandad, i julbonaderna... laugh.gif  

Det är klart att man måste få be om hjälp och hjälpa till med "vars man kan köpa, få tag i..." i detta enorma utbud av företag ute på stan och på nätet.
Eller?

Jasså, var det du som tipsade om bonaderna ohmy.gif ... det hade jag ingen aaaning om laugh.gif
Tycker precis som du att man måste få tipsa om både det ena och det andra, så länge "mästarna" inte säger ifrån. biggrin.gif
estet
laugh.gif laugh.gif
Tor
Det är väl alltid så att det finns vissa som vill sätta upp normer för vad som får och inte får göras i ett socialt sammanhang (såsom ett forum ju är). De anser att de regler som finns uppsatta av den som skapat sajten inte duger, de vill också se till att oskrivna regler efterlevs.

Virgo ifrågasätter såväl min integritet som min intelligens eftersom jag brutit mot en av dessa normer som han satt upp. För naturligtvis hade det varit så att jag under alias (anonymiteten på internet får ju många att bli frispråkiga) frågat om nån känner till något företag som sysslar med trädgårdsbelysning om jag hade velat göra smygreklam. Istället skriver jag i eget namn - alla här kan ganska enkelt ta reda på vem jag är, Virgo (if that is your real name), så jag smyger nåt grymt - på ett ganska rakt sätt, men detta är naturligtvis upprörande. För reklam är fult om man gör det själv, det är ok om nån annan tipsar.

Till Ralf vill jag påpeka att man kan sätta ut annonser (även som ondskefull kapitalistisk företagare smile.gif ) gratis på annan plats på odla.nu (en möjlighet som jag förvisso utnyttjat). Där kan jag knappast uppnå det jag ville med mitt inlägg - att få synpunkter och åsikter om trädgårdsbelysning. Så jag betvivlar att de skulle uppfatta det som ett problem. Men du har ju förvisso rätt i sak.

Dessa synpunkter och åsikter har jag förvisso inte fått i nån större utsträckning här heller, då fokus hamnat på annat. Däremot har jag uppenbarligen gett upphov till en annan diskussion som jag inte kan låta bli att lägga mig i.
Virgo
CITAT
För reklam är fult om man gör det själv, det är ok om nån annan tipsar
Reklam är inte fult om man gör det självt däremot om man gör det i ett forum där reklam för sitt företag inte hör hemma.

CITAT
Däremot har jag uppenbarligen gett upphov till en annan diskussion som jag inte kan låta bli att lägga mig i.


Förra gången du gjorde "samma" inlägg i juli, så var det bara en svarade på själva inlägget om ljussättning.

CITAT
man kan sätta ut annonser (även som ondskefull kapitalistisk företagare  ) gratis på annan plats på odla.nu (en möjlighet som jag förvisso utnyttjat). Där kan jag knappast uppnå det jag ville med mitt inlägg - att få synpunkter och åsikter om trädgårdsbelysning
Du kan ju ha en gästbok på din hemsida där du begär info om belysning.
Eller gå på nån kurs eller studiecirkel.

Nu har du fått en massa gratisreklam pga denna disskussion.

De flesta gillar inte spam i sina mailboxar och jag hoppas att företagare slutar upp med att använda forum för sin annonsering.



CITAT
"Konstigt att det blir så mycket snack om reklam här"

Lite småaktigt att börja "hacka" på Tor ( och tidigare Adrian)
eftersom det förekommer reklam väldigt ofta.
Här tipsas om fröfirmor, handelsträdgårdar, klädfirmor.
redskap av vissa märken, butiker som saluför julbonader,
trädvårdsföretag, växthustillverkare m.fl, m.fl.
Om det är så att det strider mot sidans policy
då borde det vara Ingemar & Göran som reagerar och agerar...eller  

@Felix matte!
Det är skillnad på att tipsa om nåt företag och att göra smygreklam för sitt eget företag. Det är det jag menar om du läser noga. Jag har själv tipsat och lagt in en hel mängd länkar till olika företag. Men skulle aldrig göra reklam eller smygannonsera om mitt eget företag. Snyltare är det värsta jag vet.

Tänk om alla företag som sysslar med trädgårdsgrejer o växter börjar att göra en massa inlägg och hänvisa till sitt företag?

Det var sista ordet från mig i denna tråd och kommer att bojkotta alla smygannonserare.
Cilla
Jag tycker att flera bra argument som pekar åt olika håll kommit upp här.

Det finns gränsöverskridande verksamheter också, som jag tycker att både jag, Adrian, Tor och kanske fler hamnar i; att man har ett intresse som man också driver betald verksamhet i.

Hos många växer en hobby till något man så småningom börjar sälja eller sköta tjänster i. Mitt trädvårdsarbete är ett sådant exempel, men med fortsatt stort obetalt engagemang som förut. Jag behandlar, beskär, svarar på frågor och deltar i trädvårdsdiskussioner som förut, med skillnaden att jag sedan fem åt tillbaka också beskär för betalning. Hos vissa växer det kommersiella och blir större än det obetalda arbetet, men så är det inte för mig. Trädfrågor är alltför engagerande för att jag ska vilja fundera över hur jag ska göra kommers av det. Men för andra kan det säkert också vara tvärtom: Man får en affärsidé och driver ett företag, och blir sedan intresserad av frågorna utöver företagandet kring verksamheten som gör att man ägnar det mycket obetald tid.

Både Tors och Adrians verksamheter lyser av entusiasm och känns mer som personliga engagemang som de vill dela av sig med än som företag som har en strikt uppdelning mellan arbete och fritid. Om deras affärsverksamheter gynnas av input härifrån så inte mig emot.
Ralf
CITAT (Cilla @ 09-01-2004, 13:54)
Både Tors och Adrians verksamheter lyser av entusiasm och känns mer som personliga engagemang som de vill dela av sig med än som företag som har en strikt uppdelning mellan arbete och fritid. Om deras affärsverksamheter gynnas av input härifrån så inte mig emot.

Det finns ju en viss skillnad mellan Adrian o denna Tor. Adrian är en gla kompis som besöker oss på odla i olika syften. Tor är ju bara här för att prata om SIN verksamhet.
adrian
Jag har INGEN el vid vår kolonistuga...
Vad gör jag då???

Facklor?
Marschaller?
Värmeljus?
Tomtebloss...?
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Eva i Skåne
Jag fick i alla fall ett bra svar från Tor och det är jag tacksam för sleep.gif .
vickeva
CITAT (adrian @ 09-01-2004, 14:49)
Jag har INGEN el vid vår kolonistuga...
Vad gör jag då???

Facklor?
Marschaller?
Värmeljus?
Tomtebloss...?
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Varför inte eldflugor... de kan du ju mata blommorna med också... smile.gif
Virgo
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Det var det roligaste jag läst på länge!
adrian
Jag hade eldflugor från början..
Men de försvann????
(det rapades en hel del den natten bland trumpeterna... biggrin.gif )
Cilla
Oljefyllda facklor Adrian, finns att köpa på mackarna i år för 29 spänn styck. Görs i bambu och slukar en halv liter fotogen - det räcker ganska länge. Inget hit om det blåser dock...
*Felix matte*
Facklorna våra fick en kick in i evigheten tongue.gif
Blev helt enkelt förb. på att de jämt slocknade mad.gif

Numera kör vi med Marschaller och Oljeljus med 12 tim. brinntid i lyktorna. wub.gif
adrian
oljeljus...?
Lyser de lika bra som en marshall?
Cilla
Nej, de oljemarschaller jag tänker på är ungefär som ett par kraftiga stearinljus, och som Felix matte skriver är de inte helt lätta att handskas med. Funkar inte i duggregn, blåst och vill inte ha fuktig veke när man tänder.

Kanske kan vanliga fotogenlampor fungera bättre. De tål också lite regn och vind, och sprider ljuset bättre.
Inga från Närke
Hej på er
Är inte så mycket inne numera på Forumet men nu måste jag också lägga mig i.
En fråga till er alla som anser att Tors fråga är smygreklam.
Vad är Adrians inlägg när han pratar om sin affär i Örebro Brutala blommor eller vad den heter. Även när han är på olika platser i Sverige berättar han ju om var han befinner sig och visar och SÄLJER sina blommor.
Finns någon som säljer tvålar m.m. fast inte direkt utan indirekt med länk till hemsida. Någon som är med i en rockgrupp som man kanske kan anlita. Man kan nog räkna upp fler.
Allt som har med något av det vi diskuterar/får veta/tipsas om på detta forum, tycker jag kallas information inte REKLAM så länge det rör sig om trädgård m.m.
Tack för mig
Virgo
ZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Hans i Mälardalen
Jag håller med Virgo:
CITAT
Tänk om alla företag som sysslar med trädgårdsgrejer o växter börjar att göra en massa inlägg och hänvisa till sitt företag?

Det skulle bli så tjockt med reklam och uppmaningar så det skulle bli för mycket! Men så länge det bara är en smygare då och då som dessutom är ute efter en diskussion om sitt stora intresse så är det väl inte så farligt. Men jag måste säga att det varit en intressant tråd detta!

MvH
Tor
Är det inte intressant att det är männen som fördömmer? Är det för att det är de som anser att de sätter upp normerna här (de anser inte att det gäller med de regler som moderatorerna efterlever). En chans att leka polis och få vara viktig?
Ralf
Tor nu e du lika larvig o dum som en annan "man" som nyligen spred fördommar är på Odla.
Fialotta
Seså pojkar...stilla er tongue.gif rolleyes.gif
yla
CITAT (Cilla @ 10-01-2004, 18:01)
Nej, de oljemarschaller jag tänker på är ungefär som ett par kraftiga stearinljus, och som Felix matte skriver är de inte helt lätta att handskas med. Funkar inte i duggregn, blåst och vill inte ha fuktig veke när man tänder.

Kanske kan vanliga fotogenlampor fungera bättre. De tål också lite regn och vind, och sprider ljuset bättre.

jag kör me fotogenlampor de blir mysigt
osså har jag en del värmeljus i barnmatsburkar
hängande i ståltrådar här o där i träden de e jättemysigt
då vi har lite fest på torpet så e de jag o äldsta sonen som
är lyktgubbar o tassar runt i den mörknande natten me eld
o tänder upp o det är mycket omtyckt
folk blir glada då det börjar lysa här o var i sommarnatten
värmeljus e perfekta för dom brinner i fyra timmar o man behöver inte släcka,,alltså om manhar dom eldsäkert förstås

o de kostar inte speciellt mycket smile.gif
Betty
CITAT (oldwolfie @ 11-01-2004, 16:48)
folk blir glada då det börjar lysa här o var i sommarnatten

Här uppe i norr lyser solen upp sommarnatten! biggrin.gif Lyktor får vi vänta med till höstnätterna! tongue.gif
yla
CITAT (Betty @ 11-01-2004, 16:59)
CITAT (oldwolfie @ 11-01-2004, 16:48)
folk blir glada då det börjar lysa här o var i sommarnatten

Här uppe i norr lyser solen upp sommarnatten! biggrin.gif Lyktor får vi vänta med till höstnätterna! tongue.gif

ja jag vet de e jättejobbigt när man ska sova o solen lyser en i ögonen
men vi har ju ljusa nätter ett tag här me
fast sen då augusti kommer me sina svarta sammetsnätter då e de bra mysigt o syrsorna o värmen o mörkret
ujuj
nu fick jag såndär längtan igen wub.gif rolleyes.gif
Ralf
CITAT (maudan @ 11-01-2004, 16:34)
Seså pojkar...stilla er tongue.gif rolleyes.gif

Typiskt kärringar, vill alltid ha konsensuslösningar i lugn o ro.

*oj vad jag retas nu* (hopaps jag verkligen att ni förstår.... )
*Felix matte*
CITAT (Ralf @ 11-01-2004, 21:56)
*oj vad jag retas nu* (hopaps jag verkligen att ni förstår.... )

Ingen fara biggrin.gif
Gubbsjuka har vi hört talas om. laugh.gif laugh.gif biggrin.gif
Fialotta
CITAT (Ralf @ 11-01-2004, 21:56)
CITAT (maudan @ 11-01-2004, 16:34)
Seså pojkar...stilla er tongue.gif  :rolleyes:

Typiskt kärringar, vill alltid ha konsensuslösningar i lugn o ro.

*oj vad jag retas nu* (hopaps jag verkligen att ni förstår.... )

Tack för komplimangen Ralf...
den satt fint laugh.gif rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon