sasssyy
Jahaja.... vi planterade två äppelträd vid sommarstugan i höstas.. lade ner mycket tanke och omsorg på att välja "rätt sort" för oss.
Jag sa till mannen att vi kanske skulle skydda träden på något vis (vi är båda odlingsnoviser) men icke då... det behövdes minsann inte..

När vi då återkom till sommarstugan efter denna bistra vinter (vi har inte haft möjlighet att se till stället då vägen är helt igensnöad upp till stugan) och märker att båda träden samt fläderbusken som planterades samtidigt är tämligen naggade.

Av flädern finns det tre små kvistar som sticker upp ur marken... Av träden finns stammen kvar (men den är ju tunn eftersom de planterades förra året) alla grenar är avtuggade utom en (precis som om de tänkt att spara en på varje träd av någon orsak) man kan se att knoppar för nya grenar är på väg, men jag vet inte om de verkligen kommer att slå ut..

Kan man rädda träden eller är det helt kört??
Jan af Lisö
OM rötterna är frisk och stammen inte ringbarkad så kommer träden att ta sig igen, de har dock forlorat ett par års utveckling. Träden kommer dessutom at kräva rätt beskäring så att grenarna kommer på rätt ställen.

Det som kan vara en fördel är att nya grenarna kommer högre upp på stammen.

Fråga är dock om inte det bästa är att skaffa nya träd och skydda dem ordentligt mot:
- sorkar
- harar och kaniner
- rådjur
- älgar
sasssyy
jag tror vi chansar på att behålla dem... och försöker beskära, ännu en ny sak man får lära sig:-)
Cilla
Om inte stammen blivit naggad runt om så är det inga större problem att rådjur eller älg ätit av krongrenarna. Man kan se sådant som trädvård - grenar på den nivån kan man ändå inte behålla i längden.

Däremot är din mark mycket mycket svår för ett ungt träd att växa i. Ett starkt gräs - det tar syre, vatten, näring för träden. Dessutom brukar planteringsbäddarna göras för smala - då blir det dessutom risk för drunkning (regnvattnet kan inte avdunsta och träden sjunker dessutom ned i gropen).

För att rädda dem - gräv brett och inte så djupt. Kan göras nu i efterhand, men säkert måste träden också lyftas upp, så det är lika bra att ta upp trädet under grävningen. Brett - i en mark som här kan 2 m diameter vara lämplig så att man hinner med att en gång ta bort gräs över trädrötterna de första åren. I denna yta gräver man 30-40 cm djupt, dvs ett spadblad och lite djupare. Under trädet gräver man ca 50 cm djupt. Återfyll med befintlig jord och använd bara köpejord eller kompost högst upp, aldrig långt ned i en bädd.
Ställ trädet så att det hamnar på en liten kulle när det är klart. Vattna ca 50 l i veckan under bladsäsongen, när ni är på stället.

Skydda mot hare och rådjur i framtiden. Stöd träden med pålar långt ifrån kronan så att de inte skaver, och sätt bindningsanordning under halva stammens höjd så att kronan får vaja men inte rotklumpen/rötterna. Efter en växtsäsong, dvs nästa vår om ni sätter om dem, ska träden vara fästa i marken och stöden ska då bort. Detta för att förhindra att de växer sig spensliga och veka.

Lycka till!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon