Anemone nebulosa
(Ursäkta för ännu en tomat-tråd, men de andra stämde inte riktigt in på det jag ville få fram.)

I den här tråden får alla tipsa om alla slags tomatsorter som verkar klara sig fint i vårt nordiska klimat. Skriv i vilken zon du odlat dina tomatsorter och/eller tipsa om sorter du läst/hört ska vara extra tåliga.
Senare kan jag göra en övergripande sammanställning som alla kan ta del av.
(Observera att det gäller tomatodling utan växthus!)

Jag odlar på friland i zon II (Göteborg) men hittills har mina tomater fått bladmögel och/eller inte riktigt hunnit mogna. Somrarna har varit väldigt ojämna det senaste, som förra året när senvåren/försommaren var fantastiskt solig och varm, men när det sedan blev "konstant" regn i juli månad.

Jag odlade F1 Supersweet förrförra året och Tigerella förra året. Detta år tänkte jag odla flera sorter, men som verkligen verkligen klarar en ojämn sommar. Ovan nämnda sorter stod det att man kunde odla på friland, men det funkade inte riktigt. För tomater är ju kinkiga, men några lämpliga sorter är jag övertygad om att det finns där ute! Sorter som man inte behöver ha skyddande (ful) plast runtom, utan som klarar klimatet på egen hand.

Hittills har jag hittat dessa sorter som verkar lämpliga:

´Silvery Fir Tree´ (busktomat)
´Tumbling Tom Yellow´(ampeltomat/körsbärstomat)
´Tumbling Tom Red´ (ampeltomat/körsbärstomat)

Vill förstås även odla lämpliga frilandstomater...
Nauti
Härdiga säger man väl om växter som klarar av att övervintra i ett visst klimat. Det gör inga tomater, men de kan komma upp på samma ställe året efter om man låter bli att skörda alla tomater så att de frösår sig smile.gif

Det finns hur många arter som helst som klarar ett nordiskt klimat på sommaren. Jag skulle vilja påstå att alla sorter som finns i de svenska fröbutikerna klarar det även om vissa inte växer särskilt bra om de inte får stå i växthus. 'Tumbling Tom' som du nämner har jag odlat med gott resultat och den kommer jag att odla igen. 'Sungold' är en sort som många verkar rekommendera och ha som favorittomat och den skall gå finfint att odla på friland. Den har jag också med på min lista över saker som skall odlas i år smile.gif

Sortrekommendationer på lättodlade frilandstomater får någon annan med mer erfarenhet komma med smile.gif
Anemone nebulosa
Sorry haha, jag är lite snurrig, menade inte härdiga, utan snarare tåliga. Jag hoppas att man förstår vad jag menar, eller så får jag ändra i texten nu efteråt. För inte har jag så onaturligt höga krav på att få tomaterna perenna i vårt klimat... wink.gif

Sungold, ja, den verkar ju vara mångas favorit, kanske ska testa den då. Hoppas den är mer tålig än Tigerella bara.
Nauti
Jag är också intresserad av tåliga sorter så jag hoppas på att du får svar på din fråga.
Anemone nebulosa
CITAT (Nauti @ 15-01-2010, 16:18) *
Jag är också intresserad av tåliga sorter så jag hoppas på att du får svar på din fråga.


Ja, hoppas! Tomater är ju så fantastiskt gott, så det vore lycka att få stor skörd...

Förresten: Vet du om man kan ändra överskriften, för där lyckades jag ju också skriva "härdiga" - risken finns att ingen kan svara på den frågan, haha... Annars får jag väl lägga upp nytt inlägg och ta bort det gamla om det går... unsure.gif
Nauti
Nej, det går inte att ändra på titeln efter man gjort inlägget sad.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Många av de ryska busktomatsorter som tomatklubben har brukar funka bra på friland + sorter som Alaskan fancy och Sub arctic Plenty brukar funka bra på friland.
Eva 33c
Här i zon 5 är det mycket lite som hinner ge frukt på friland. Jag har haft Whippersnapper (en busktomat med körbärstomater) i kruka utmohus, och det lyckas bra om sommaren bara är solig. Sub Arctic Plenty provade jag innan jag hade växthus och den hann också ge några röda frukter. Sen har jag testat en del andra sorter på friland när jag haft plantor över som inte fått plats i växthuset. Men ingen av dem har hunnit ge någon skörd av röda tomater. Det är nog helt enkelt för kort varm säsong här tror jag. Eller har någon annan i zon 5 lyckats bra med någon variant?
Sollan A
Testade Outdoor Girl ute i fjol och tyckte den var bra. Men så var väl sommaren mer tomatvänlig förstås, mer sol än regn.
Eva 33c
CITAT (Sollan A @ 15-01-2010, 18:26) *
Testade Outdoor Girl ute i fjol och tyckte den var bra. Men så var väl sommaren mer tomatvänlig förstås, mer sol än regn.

Tittade i din profil för att se var du bor, men hittade inget. Så, ungefär i vilken zon lyckades du med Outdoor Girl (som jag själv odlat i växthus) ?
Tulipanaros
Jag odlar på friland i zon 3/4, lera och granska kraftiga vindar. Inte idealiska förutsättningar, alltså, men jag är mycket nöjd med resultatet så här långt. De sorter jag har provat är:

Ida Gold -- min storfavorit! Tidig, god, vacker (orange).
Stupice -- jättebra standardtomat, om man bara kommer ihåg att tjuva.
Subarctic Plenty -- nja, jag tyckte inte att de var så kul
Iris -- växte bra och gav bra
Siberia -- växte bra och gav bra

Också ute, men i kruka vid en södervägg, odlar jag Black Sweet Cherry, underbar.

I år ska jag odla Ida Gold, Stupice, Marmande och Taxi.

Senaste sommaren skördade jag de första på friland 10 juni, men bara enstaka; efter midsommar brukar det bli fart på skörden. Men då börjar jag också förodla tidigare än vad som brukar rekommenderas; redan i februari.
Limpan86
Mycket handlar om hur stora plantorna är när du sätter ut dem.
Min uppfattning är att det inte spelar någon större roll om du planterar dina för 1 februari eller 1 april. Solen blir så pass mycket starkare i april att de som växer upp då växer ikapp på nolltid. Men det jag själv har lovat mig att bli bättre på är att ta ut tomaterna tidigare men att täcka på natten eller ta in krukorna. Inget slår solljus och de växer så det knakar. Jag har märkt att min växtbelysning inte sätter fart på blomningen utan det brukar explodera först när jag tar ut dem i solen.

Så ge plantorna mycket solljus så spelar det nog ingen större roll vilken tomat du väljer. Själv bryr jag mig aldrig om det står växthus eller friland. Mina tomater brukar alltid ge god skörd trots att jag inte äger något växthus.
Tulipanaros
Jag tycker kanske att det största problemet med frilandsodling av tomat är i slutet av säsongen, när temperaturen skiftar kraftigt mellan dag och natt -- då spricker tomaterna lätt. Olika sorter är förstås mer eller mindre känsliga. Men det är mest därför jag är mån om att börja skörda så tidigt som möjligt. Om man har problem med bladmögel är det också bra att få in skörden så tidigt som möjligt.

Det jobbigaste å andra sidan med att förodla tidigt är att bära runt på de stora plantorna veckorna före utplantering. In och ut och fram och tillbaka efter sol, skugga, temperatur och vind... Det kan vara rätt bökigt. (Sedan ska det också sägas att mina inomhustomater står i ett södervänt burspråk där de får ljus från tre håll. Så gott som växthus; möjligen lite för varmt.)

Sedan är det ju väldig skillnad på frilandsodling på en blåsig leråker och vid en södervägg. Vid en södervägg är det också min erfarenhet att i princip alla sorter funkar; på leråkern är det inte riktigt så.
Anemone nebulosa
Jag tror jag har försått tomaterna i mars/april, men något som är lite problematiskt är att vid min odlingslott finns ingen stuga eller liknande som man kan ta in plantorna till under natten för avhärdning. Så när jag väl tagit dit plantorna så förblir de utomhus. Om man lite försiktigt omhuldar plantorna med fiberduk, räcker det som avhärdning på nätterna i början? Hittills verkar dock tomatplantorna ha klarat sig bra utomhus trots att jag inte kunnat avhärda dem (mer än att ha öppet fönster där hemma), ända tills det plötsligt slagit om till sommar-med-konstant-regn. Då har de fått bladmögel, t.o.m. frukterna trots att jag fort rensade bort de angripna bladen. Funderar på om man kan ta ut plantorna tidigare i år, (maj?) så de hinner mogna i tid?
skogstroll
CITAT (Nicoline @ 15-01-2010, 16:22) *
Ja, hoppas! Tomater är ju så fantastiskt gott, så det vore lycka att få stor skörd...


egna tomater är verkligen sjukt gott. de som finns i affärerna kan väl knappast få kallas tomater i jämförelse giggle.gif däremot har jag inte lyckats så bra utanför växthuset så jag kan inte bidra med något
mariathulin
Hej på er alla tomatälskare!! kompiskram.gif

Förra året var det första gången som jag odlade något överhuvudtaget så jag är verkligen en novis.
Jag odlade lite allt möjligt men framförallt tomater. Jag gjorde nog alla misstag som en människa kan göra men så finns ju ni änglar här på Odla.nu. rose.gif

Jag sådde fröna för tidigt, hade de för mörkt (åtminstone ett tag), och avhärdade dem inte ordentligt och det berodde på att jag dessutom satte för MÅNGA frön och inte hade hjärta att slänga någon endaste liten stickling. giggle.gif

Men det var nog tur att jag satte så många för min avhärdning tog död på rätt många!!

Nu tycker ni nog att jag är lite tjôtig som vi säger här på västkusten men nu skall jag komma till det väsentliga nämligen sorterna. Jag bor ju som sagt i Zon 1 och jag odlade följande:

- Garden Pearl, en rikbärande körsbärstomat. Söt och god. 6 plantor blev det kvar av den.

- Golden Sunrise, en fullstor "vanlig" tomat fast gul. Fantastiskt söt den också. God skörd även av den. Tror jag hade 1 eller 2 plantor av den.

- Marmande, en bifftomat som jag inte fick så "biffiga" men skörden var riklig och smaken jättegod. 2 plantor av den

- Red Cherry, en körsbärstomat som jag inte vet hur den skulle ha blivit för den korsbefruktade sig antagligen med Golden Sunrise så jag fick inga red cherry utan yellow. Väldigt små blev de men ack så goda trots felpollineringen. 1 planta.

- San Marzano 2, en plommontomat, väldigt köttig och även den super i smaken. 3 plantor av denna

- Tigerella, en röd tomat med först grön strimmor som blir gula när tomaten mognar. En riktig höjdare. 1 eller 2 plantor av den också.

- Green Zebra, en grön tomat med gröna strimmor som blir ljusare eller mörkare när den mognar (kommer inte riktigt ihåg). Spännande och mycket god tomatsmak. 1 eller 2 plantor

Allt som allt fick jag 17 kg tomater under ett par månaders tid. sweatingbullets.gif wub.gif

Kram Maria
Sabina87
Jag har inte heller lyckats så bra med tomater, någon gång. Bor i zon 2.
Köpte förra veckan boken Odla tomater, http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127357295
Har läst det mesta ur den och är jätte nöjd!! hittade hur många fel som helst som jag har gjort.
Han skriver även om olika sorter, vilka som är bra till vad, hur många tipps som helst!

Lycka till!
Eva Hedström
Jag odlar bara en sort numera, även om jag förleds att tro att andra ska "provas" . Min bästa är en liten orange körsbärstomat, heter Sungold och är underbart god. Ger rätt bra skörd, bara den inte torkar för det gillar den inte. Fick massor av tomater vid husväggen, kan ha berott på att vi hade mycket humlor som kom och besökte. Stod skyddat för blåst och regn, och fick vattnas med hink eller slang. Men bra blev det. Har även odlat sorten på friland med bra resultat. Använd fiberduk för att skydda utplanterade plantor tills de börjar blomma. Då tar du bort den.

/Eva
Anemone nebulosa
Tack för boktipset, har funderat på att låna den tidigare, men nu skrider jag också till handling!

Ska verkligen se till så att tomaterna får mer lä i år med, har ju inga "söderväggar" eller så på min odlingslott men ska nog fläta ihop något eller göra fler jordärtskockshäckar så det blir lite mer lä. Ska även välja sorter som är mer säkra vad gäller lite kallare klimat och ev. regnperioder.

Annars såg jag över dem så gott jag kunde förra året, tjuvade dem som man skulle, gav nässelvatten, samodlade lite grann, grävde tom. ner färska ormbunksblad (när tomatblasten vuxit till sig ordentligt), som jag läst är bra för tomater pga att de innehåller mkt kali, vilket hjälper tomatplantan att bilda många knoppar = många frukter. Men som sagt, det var först när regnet kom i juli och höll på typ hela månaden som tomaterna tog riktigt stryk av det. I år ska inget, inget!, få förstöra min fantastiska tomatskörd! wink.gif
Anemone nebulosa
Ja, det verkar som att många är nöjda med Sungold, och jag funderar själv på den, men har inte riktigt bestämt mig för hur strikt jag ska vara vad gäller undvikandet av odling av F1-hybrider...
Anemone nebulosa
Tack för alla tomattips, Maria! Ska kolla upp lite om dem du skrivit om. smile.gif
Marmande är redan med på min kanske-köpa-lista, och Tigerella odlade jag förra året, men det funkade inte då. Får se om jag vågar testa igen. Green Zebra skulle jag väldigt gärna odla, men vet inte om den skulle trivas i klimatet så bra tyvärr. Kanske om jag har den i en stor hink och ibland flyttar in den (känns ifs riskabelt ifall att tomatklasarna lossnar då) under "tak" som jag kommer ha i form av en rund slags "djungel-pergola" med klätterväxter på både väggar och tak.
johanna_zon3
Jag bor i zon 3 och odlade många sorter förra sommaren och
de som jag tyckte bäst om var Gartenperle, Balconi (röd och gul)
sedan tyckte jag om tjockskaliga Maskotka som var tidigast av
de sorter som jag testade men den gav inte så många tomater.
Gartenperle, Balconi (röd och gul) tänker jag ha i sommar igen
och sedan blir det ett par nya sorter.

Mvh Johanna
Johanna O
Hej
Jag kan starkt rekommendera Brown Berry. Brown Berry odlade jag på friland i zon I, den gav rikligt med skörd under lång tid, vilket den utlovas göra även när det är lite kallare.
Hoppas du hittar en intressant kandidat för årets odlingar!

Mvh
Johanna
Laura
CITAT (mariathulin @ 22-01-2010, 17:02) *
Hej på er alla tomatälskare!! kompiskram.gif

Förra året var det första gången som jag odlade något överhuvudtaget så jag är verkligen en novis.
Jag odlade lite allt möjligt men framförallt tomater. Jag gjorde nog alla misstag som en människa kan göra men så finns ju ni änglar här på Odla.nu. rose.gif

Jag sådde fröna för tidigt, hade de för mörkt (åtminstone ett tag), och avhärdade dem inte ordentligt och det berodde på att jag dessutom satte för MÅNGA frön och inte hade hjärta att slänga någon endaste liten stickling. giggle.gif

Men det var nog tur att jag satte så många för min avhärdning tog död på rätt många!!

Nu tycker ni nog att jag är lite tjôtig som vi säger här på västkusten men nu skall jag komma till det väsentliga nämligen sorterna. Jag bor ju som sagt i Zon 1 och jag odlade följande:

- Garden Pearl, en rikbärande körsbärstomat. Söt och god. 6 plantor blev det kvar av den.

- Golden Sunrise, en fullstor "vanlig" tomat fast gul. Fantastiskt söt den också. God skörd även av den. Tror jag hade 1 eller 2 plantor av den.

- Marmande, en bifftomat som jag inte fick så "biffiga" men skörden var riklig och smaken jättegod. 2 plantor av den

- Red Cherry, en körsbärstomat som jag inte vet hur den skulle ha blivit för den korsbefruktade sig antagligen med Golden Sunrise så jag fick inga red cherry utan yellow. Väldigt små blev de men ack så goda trots felpollineringen. 1 planta.

- San Marzano 2, en plommontomat, väldigt köttig och även den super i smaken. 3 plantor av denna

- Tigerella, en röd tomat med först grön strimmor som blir gula när tomaten mognar. En riktig höjdare. 1 eller 2 plantor av den också.

- Green Zebra, en grön tomat med gröna strimmor som blir ljusare eller mörkare när den mognar (kommer inte riktigt ihåg). Spännande och mycket god tomatsmak. 1 eller 2 plantor

Allt som allt fick jag 17 kg tomater under ett par månaders tid. sweatingbullets.gif wub.gif

Kram Maria



Jag är också nybörjare och förra året var mitt första odlingsår med. Och jag gjorde även en hel del fel så klart, som att fröså för många plantor som jag inte sedan kunde ta hand om... jag gav bort 6 plantor och sparade 6 till mig själv (9 Gardener's Delight & 3 Alicante). Den som var utan tvekan den mest lyckade (fruktmässigt), både för mig i växthuset och de som fick plantor (och odlade dem i krukor utomhus) var Gardener's Delight, ganska stora körsbärstomator. Alla plantorna blev fina och starka, men Alicante hade svårt att förvandla sina blommor till frukt och de mognade knappt. Jag bor i Zon 1-2 (Kungsbacka), de som fick plantor bor i Zon 1-2, Zon 2 och Zone 2-3 (Bollebygd). Jag köpte dessa frö från England, men det finns säkert här. Tyvärr har jag inga GD frö kvar sad.gif men jag tänkte försöka få tag på dem igen i år. Dags att påbörja nu!! Äntligen... yahoo.gif
Anemone nebulosa
Tack smile.gif Ja, jag hoppas på lyckat resultat i år, för oss alla här! Man får ju inte ge upp på en gång, inte när (egenodlade) tomater är så gudomligt gott! På tomatsidan står det att Brown Berry är en bra nybörjarsort. Vi pratar om samma sort nu va, för den du odlade var väl också en ca 200 cm hög cocktail/körsbärstomat?
Johanna O
CITAT (Nicoline @ 03-02-2010, 00:33) *
Tack smile.gif Ja, jag hoppas på lyckat resultat i år, för oss alla här! Man får ju inte ge upp på en gång, inte när (egenodlade) tomater är så gudomligt gott! På tomatsidan står det att Brown Berry är en bra nybörjarsort. Vi pratar om samma sort nu va, för den du odlade var väl också en ca 200 cm hög cocktail/körsbärstomat?


Ja, det stämmer. Sådär 2 m hög och tomaterna i cocktailstorlek!
Jag vet att jag blev så glad var dag jag skulle plocka in tomater och under varje gren fullkomligt drällde det av tomater! brown berry var ett säkert kort för mig iaf. På bilden har en gul pärontomat smugit sig med:)

Crazy4Flowers
CITAT (mariathulin @ 22-01-2010, 17:02) *


- Red Cherry, en körsbärstomat som jag inte vet hur den skulle ha blivit för den korsbefruktade sig antagligen med Golden Sunrise så jag fick inga red cherry utan yellow. Väldigt små blev de men ack så goda trots felpollineringen. 1 planta.




Då har du fått fel frö från början, det har inget med pollineringen att göra. Om det inte var så att du sparade fröer från året innan men du skrev att det var första året för dig.

Roligt att du skrev så utförligt om dina sorter och hur det gick!!
lemonie
www.tomatsidan.se är guld värd! Både sorter och odlingstips!

Min absolut bästa sort på friland förra året med likadant skräpväder var `Tidig Röd´ som inte brydde sig ett skvatt om väderleken och misshandel från mej utan gav jättebra skörd!

`Green Pineapple´ är vad jag förstår härdigare/tåligare än `Green Zebra´ och god! Om du inte är säker på zebran, alltså.

Lycka till!
Vic
Hej, jag håller till i Uppsala zon 3 i den härliga (?) uppländska leran hittills utan växthus (fast vi byggde ett som blev klart i höstas, inviger i vår). Jag odlar coctailtomater, mest Tiny Tim som klarat lätta frostnätter intill husväggen (!) i kruka o under fiberduk utanför huset och så har jag haft ett par olika sortens tomater, bla strimmiga, det är helt vanliga sorter av de stora märkena som man kan köpa varsomhelst, på friland och det fungerar hur bra som helst - brukar vara tvungen att ge bort påsvis och i år har vi frusit in halva frysen med tomater.

Mina trick är
- tidig förodling, januari eller senast februari
- ta tid att att härda dem, det blir en del spring ut o in och sen fiberväv, men men...
- "friländarna" står invid en husvägg i söderläge och jorden är blandad m sand som håller värme bra
- kortsidorna av odlingen har fått höbalar som en låg mur som skyddar mot vind eftersom vi bor relativt "öppet" och blåsigt
- detta tycker du kanske är fusk, men jag har till och från stora drivhusglas lutade över plantorna mot husväggen - men visst - då blir det nästan som ett växthus. I början pallade jag upp höbalarna på båda sidor och la fönstren över tills plantorna blev för höga för det, det enda kruxet m det är att då måste man vattna hela tiden så de låg inte på jämt utan när jag tyckte att det passade med hänsyn till vädret. Fusk eller inte, med dem spelar nog inte sorterna nån roll alls, jag drog upp både tomater, paprika och jättepumpa förra året på det viset.

Jag fick en liten släng av bladmögel på pumporna förra sommaren då det regnade ihållande, annars inga problem alls. Eftersom jag inte hållit på med odling så länge har jag inte provat så många sorter än, detta är det jag kan bidra med. Skulle tro att Tiny Tim fungerar bra på friland även utan glas men kanske litet fiberväv i början o slutet av säsongen?

Victoria
Solstorm
En regnig tråkig sommar för massa år sedan så hade jag tomater dels skyddat ute mot en vägg som höll värmen och dels uppe på ett berg där antalet soltimmar var mesta möjliga. Då upptäckte jag att värmen var viktigare än soltimmarna.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon