|
aanderss
02-12-2009, 20:24
vilken julmat tycker du är bäst?
herkules
02-12-2009, 20:27
alla sillinläggningar! och jansson, sen klarar jag mig. julmust att dricka, gärna blandad med lite svagdricka.
Ris á la Malta, svagdricka, snaps
Sussie F-Flower
02-12-2009, 20:31
Julskinka, julmust och rörost är mina absoluta "favvisar" på julbordet. fast jag vill ändå ha lite olika sillinläggningar på julbordet...
Vilka är dina då, Anders?
Aqvakul
02-12-2009, 20:40
sill, Jansson,och skinka och en god öl... och lite ris à la Malta ...mmm....
Piccante
02-12-2009, 20:40
Köttbullar, lite skinka, grönkål och rödbetssallad
Julköttbullarna och prinskorven
Alexander-VG-zon3
02-12-2009, 20:44
Ris á la Malta är godaste på hela julafton. och resten blä blä blä är inte så förtjust i julmat äter det mest av att vara artig och för att det är jul.
Piccante
02-12-2009, 20:47
CITAT (flaxss @ 02-12-2009, 20:44) Ris á la Malta är godaste på hela julafton. och resten blä blä blä är inte så förtjust i julmat äter det mest av att vara artig och för att det är jul. Ris á la Malta är det värsta påfund som man kan ställa fram på julbordet så den får du äta själv.
Hej igen
02-12-2009, 20:50
Ris a la Malta har jag gjort varje jul sen 1965 utom ifjol ... men i år ska ordningen återställas. Det var många som saknade den.
Alexander-VG-zon3
02-12-2009, 20:51
CITAT (Markus_H @ 02-12-2009, 20:47) Ris á la Malta är det värsta påfund som man kan ställa fram på julbordet så den får du äta själv. det värsta påfundet vid julbordet är du så skyll inte på den goda Ris á la Malta. hade jag fått bestämma så hade jag ätit allt, men det får jag inte. jag kan lätt äta 3st stora portioner av Ris á la Malta på samma gång nästan. och så den härliga kalla saftsoppan över ÅHH MMMMM såå gott. mamma brukar alltid sätta ut saftsoppan och gröten kylan innan servering så den blir sådär härligt kall/frostig.
aanderss
02-12-2009, 20:58
skinka o brunkål
Doppe och rödkål, sedan har jag fått vad jag behöver för att känna att det har varit jul, resten är bara bonus.
Meriona
02-12-2009, 21:16
CITAT (aanderss @ 02-12-2009, 20:24) vilken julmat tycker du är bäst? köttbullar, prinskorv, sylta och rödbetssallad.Och goooooooodiset!!
Mammas julskinka, pappas köttbullar, sillsallad, alla goda siller, pappas janssons frestelse, grynkorv.
Huggorm
02-12-2009, 21:39
Det är bäst dagen efter när man kan ta sig en redig skinkmacka i lugn och ro
Snöflinga
02-12-2009, 21:43
Min favorit är dopp i grytan med Robertssons prinskorv i doppet. Mums
Allt utom lutfisken... Avstår gärna ris a la malta och tar gröt med kanel och mandel istället.
skånepåg
02-12-2009, 21:54
Min mammas stora köttbullar med ost i och min pappas egna rökta revben
Finsk leverlåda är godast. Sen är ju morotslådan och rotfruktslådan inte heller fy skam till skinkan... Börjar även uppskatta sillen mer och mer med åren, men den är godare till midsommaren med färskpotatis till tycker jag.
Meriona
02-12-2009, 21:56
CITAT (Markus_H @ 02-12-2009, 20:47) Ris á la Malta är det värsta påfund som man kan ställa fram på julbordet så den får du äta själv. Jag äter den bara på köpe-julbord, hemma har vi aldrig fått det. Men det är inte så tokigt faktiskt, även om jag kan både ha och mista det.
Revbensspjäll marinerade i lime och honung, laxrullar med pepparrotsröra och olika små goda starka korvar är det bästa.
Skinka, pastej, sill, lax, lutfisk. Tyvärr blir det sällan lutfisk eftersom det bara är jag som gillar det, så blir bara på "ute"julbord. Skippar ris a la maltan och gröten, tar hellre bohuslänsk äggost till efterrätt
skånepåg
02-12-2009, 22:05
Ni gillar fisk Jag har aldrig fattat tycke för det En kompis har det på pizza men uch finns ju bättre
Hjälp vad man blir hungrig av att läsa den här tråden...
emmas matte
02-12-2009, 22:06
sillen , lax både gravad och rökt, lite jansson och skinka. lutfisk äter vi en annan dag
Irene_L
02-12-2009, 22:13
Janssons frestelse och vitt hårt bröd (delikatess) med skinka på...mums! Sen kan jag inte vara utan apelsinris.....mums igen!
Godast är skinkan nygrillerat varm med senap,rebensspjäll kallrökt lax,lite sill.Ris ala malta med varma jordgubbar mmm.Grönkål är gott med, lutfisk klara jag mig utan.
Skinka o dopp i grytan är bäst . Janssons, kantarellomelett, syrrans hemgjorda julkorv ligger inte långt efter. På senare år har vi testat någon ny annorlunda rätt som vi hört en del har på julbordet. I år blir det kokt ox- eller gristunga. Vad tror ni om det? [attachment=44904:kokt_tunga.htm]
Skinka, köttbullar, revben, prinskorv, jansson (iofs utan jansson men med 40%ig frestelse), rödbetssallad, hemgjord senap, nån god ost, hembakt farinlimpa, julmust. Alltihop lika självklart. Och absolut inte förrän julafton.
Det enda jag börjat med redan nu är pepparkakorna med ädelosten. Mjuk än så länge, hård närmare jul.
[quote name='zissi' date='02-12-2009, 22:45' post='1129930'] Skinka o dopp i grytan är bäst . Janssons, kantarellomelett, syrrans hemgjorda julkorv ligger inte långt efter. Det där var mycket likt mina favoriter, kantarellomeletten den är toppen!
Aqvakul
03-12-2009, 09:14
CITAT (Uggi @ 03-12-2009, 09:11) kantarellomeletten den är toppen! Det låter jättesmaskigt!
Jaa! Jag glömde ju omeletten förut. Och risgrynsgröten med sirap.
Men så mätt man är på julaftonskväll, vad vi frossar i julmaten. Vad vill jag ha sagt med detta? En eftertanke till alla de som inte får äta sig mätta.
CITAT (Uggi @ 03-12-2009, 09:32) Men så mätt man är på julaftonskväll, vad vi frossar i julmaten. Vad vill jag ha sagt med detta? En eftertanke till alla de som inte får äta sig mätta. Visst, det finns mycket att ha dåligt samvete över. Själv känner jag att ibland måste man släppa allt sånt för att själv orka. Man kan inte ha dåligt samvete för precis allt hela tiden, man måste tillåta sig att leva också.
Aqvakul
03-12-2009, 10:33
Fast frosseri kan man ju avstå från...
Ett annat problem är att många lagar alldeleles för mycket mat när det är fest, där för att man är rädd att någort ska ta slut. I slutänden leder detta ofta till att mat måste kastas.
Gör lite mindre mat!
Om något tar slut på julbordet, så är det väl inget att deppa över!
CITAT (Aqvakul @ 03-12-2009, 10:33) Fast frosseri kan man ju avstå från...
Ett annat problem är att många lagar alldeleles för mycket mat när det är fest, där för att man är rädd att någort ska ta slut. I slutänden leder detta ofta till att mat måste kastas.
Gör lite mindre mat!
Om något tar slut på julbordet, så är det väl inget att deppa över! Har märkt att fenomenet "risk för att inte få" dyker upp i pressen vid alla större högtider.(Skinka på jul, jordgubbar till midsommar o.s.v.) Det får folk att förköpa sig, då ingen vill vara utan... Kan det vara försäljningstaktik tro? CITAT (Uggi @ 03-12-2009, 09:32) Men så mätt man är på julaftonskväll, vad vi frossar i julmaten. Vad vill jag ha sagt med detta? En eftertanke till alla de som inte får äta sig mätta. Visst är det så. Man kan ju bara bli mätt, och har man mat alls, ska man väl vara tacksam för det. Nu är folk som galna i affärerna och värre blir det...
Solstorm
03-12-2009, 11:14
Det absolut viktigaste är sillen, och jag äter massor. Ett kokt ägg, en skiva vörtbröd med ost på passar bra till sillen. Det är riktig julmat det!
CITAT (Solstorm @ 03-12-2009, 11:14) Det absolut viktigaste är sillen, och jag äter massor. Ett kokt ägg, en skiva vörtbröd med ost på passar bra till sillen. Det är riktig julmat det! Sill är en favorit här året om. Edamerost på varmt vörtbröd med russin i....Mums..
Förutom allt som nämnts (inte tungan) så vill jag inte vara utan grynkorven, helst inte heller julkorven. (skinkan låter jag gärna bli). Dopp i grytan är ett måste!! Mammas rödkålssallad går inte att vara utan, grönkål i flera former är mums.. OJ, vad mycket gott det finns! Vi slänger aldrig mat, alla tar med sig hem det som blir över, sedan har man mat att mysa med hela helgen. Brysselkål, mm...
aanderss
03-12-2009, 11:52
mormors sylta var en klasiker men den får man aldrig mer
Skruttis
03-12-2009, 12:53
Skinka, mina hemgjorda köttbullar, löksill och brysselkål.
Biggan_
03-12-2009, 12:58
Ägg o löksill med en lille en, eller två, Skåne såklart! Skinka med brunkål och till sist Ris á la Malta med saftsås!
Huggorm
03-12-2009, 15:11
CITAT (Aqvakul @ 03-12-2009, 10:33) Fast frosseri kan man ju avstå från...
Ett annat problem är att många lagar alldeleles för mycket mat när det är fest, där för att man är rädd att någort ska ta slut. I slutänden leder detta ofta till att mat måste kastas.
Gör lite mindre mat!
Om något tar slut på julbordet, så är det väl inget att deppa över! Äsch, katten skall också ha sitt
CITAT (Aqvakul @ 03-12-2009, 10:33) Fast frosseri kan man ju avstå från... Brukar du frossa? Eller menar du att vi andra gör det? Tycker det är för mycket moralpredikningar på odla om i stort sett allt.
Jag erkänner på rak arm att på julen frossar jag. Massor. Först är det maten och sen är det julgodis blandat med clementiner. Och sen nallas det från julbordet igen och lite till Julgodis. Sen ska klapparna öppnas och alltid är det någon som bjuder på choklad om man själv inte råkat få någon i paketet. Sen blir det lite till med julgodis och smått och gott från julbordet. Och när det känns som att magen sprängs så klämmer jag in lite till av det allra godaste som hör till, ostbricka. Och så håller det på fram till gröten vid niotiden på kvällen, och den brukar sällan få plats...
Inte skäms jag ett dugg för det, julen är till för att ätas på.
Får jag bara skinka, hemmagjorda köttbullar o jansson är jag ganska så nöjd. Brukar göra "sillhatar´ns sill" också. MUMMA!
CITAT (Anma @ 03-12-2009, 19:03) Jag erkänner på rak arm att på julen frossar jag. Massor. Först är det maten och sen är det julgodis blandat med clementiner. Och sen nallas det från julbordet igen och lite till Julgodis. Sen ska klapparna öppnas och alltid är det någon som bjuder på choklad om man själv inte råkat få någon i paketet. Sen blir det lite till med julgodis och smått och gott från julbordet. Och när det känns som att magen sprängs så klämmer jag in lite till av det allra godaste som hör till, ostbricka. Och så håller det på fram till gröten vid niotiden på kvällen, och den brukar sällan få plats...
Inte skäms jag ett dugg för det, julen är till för att ätas på. "Plockemat" är bra på jul .Clementiner går det åt lådvis med här Chokladen också, då det är det enda godis jag kan äta..(än så länge)
sommarhumla
04-12-2009, 19:02
Mina favoriter är mammas inlagda sillar, hennes gravade lax som bara är helt galet god, gubbröra, skinka, köttbullar, janssons frestelse, sill a la russe, böcklinglåda, sillsallad, allt det kallskurna och en stor läskande fruktsallad lite senare på kvällen.
officinalis
04-12-2009, 21:02
Inlagd sill och vörtbröd är självklara favoriter!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|