christian_w
Hej
På vår tomt finns en stor ek - kanske 80 år - som fram till ca 1960 innan användes för att ge material när man skulle binda kransar. Frpn Detta år bebyggdes området med villor och i sambande mede detta, likom under
70- och 90-talen har man tagit bort grenar för att minska de omgivande grannarnas klagorop över att trädet skuggar.

Problemet är nu att det bildats gropar eller hålrum i huvudgrenarna, groparna blir vattenfyllda vintertid o det bildas röta

En typisk större grop är 15 cm i diameter o har ett djup på 10-20 cm.

Bör man fylla groparna ? Med vad ? Cement ? Eller ska man borra 1 hål i gropen så att vattnet kan rinna av , kanske komlementerat med att täcka groparna med plåt?

Tacksam för på erfarenhet frundade synpunkter.
Med bästa hälsningar Christian W
christian_w
Tillägg : Zon 1 eller 2 (Göteborgsområdet) /Christian W
Cilla
Hej Christian,

Tråkigt att din ek utsatts för sådana beskärningar. Man brukar säga att en ek växer i 500 år, lever i 500 och dör i 500 år, så en 80-årig sargad ek har inte riktigt fått börja sina 500. Men det kan ha lång framtid ändå.

Jag skulle ha satsat på eken genom att bjuda in en arborist (trädutbildad) att titta närmre på den. Om du bor i Sörmland/Uppland kan du får en konsultation gratis eller för lågt pris av Trädmästarna, som gör kvalificerade diagnoser och behandlingsförslag. http://www.sv-tradmastarna.se/

Förr användes mycket cement, koppartätningar och annat för att stötta och fylla igen hål i träden. På senare år har man i trädbranschen undersökt vilka effekter det fick, bland annat genom Dr Shigo och Klaus Vollbrechts studier (finns bl a Vollbrechts bok trädens biologi och dess vård).

Det gav närapå entydiga resultat - där man tätat hade rötan gått längre än där man lät trädets egna försvarsmekanismer (CODIT) verka själva.

Samma sak visade undersökningarna om dräneringar, dvs att läkförmågan blev sämre med dränering. Vollbrecht m fl menar också att just stående vatten i håligheter är bättre än luft och fuktighet, som är den miljö som skadliga svampar trivs i. Men här finns fortfarande trädvårdare (tänker på antroposofiskt skolade) som dränerar, sätter rör mm och som menar att deras träd blivit friskare av det.

Själv brukar jag med händerna och pensel ta ut löst trädmaterial ur håligheter, men i övrigt låta det lufta och regna in. En ifyllnad eller lock skulle jag absolut aldrig sätta på - då skapar man svampodling.

För fortsatt ev beskärning av eken är det bättre att anlita någon som kan utföra den utan att fortsatta oläkta snitt uppstår.
Cilla
Såg senare att du bor i Göteborgsområdet. Du kan ändå ringa Trädmästarna och fråga dem om vilka kunniga kollegor de har i dina trakter.
christian_w
Tack Cilla!
Med bästa hälsningar Christian
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon