Majja99
Hej!

Är nybliven husägare, och har bl a ett päronträd på tomten som inte verkar må så bra.

Det förekommer sprickor i en del frukter. Frukten mörknar/skrumpnar och de flesta är hårt angripna av ljusa upphöjda små fläckar som "dammar" om man puttar lite på päronet. Antar att det är sporer?

Vad kan det vara för sjukdom? Kan man göra något åt detta? confused.gif

Mvh
Majja
Åsa, mälardalen zon 2
En del päronsorter har frukter som spricker ifall odlingsförhållandena varit väldigt ojämna + även päronskorv kan ju ge små sprickor i frukterna.

Alla skador i skalet (även getingars gnagande och andra insekters gnagande) ger sedan ingångshål till svampar, jag gissar att frukterna är drabbade av fruktmögel som även är vanligt på plommon, körsbär, äpple

När det gäller fruktmögel bör man plocka bort alla frukterna som har sånt + kartgallra + ev. gallra i trädet ifall det är väldigt tätt bladverk. De mögliga frukterna går att slänga i en kompost med lock alt. gräva ner i marken.

Såhär ser ett mycket hårt drabbat äpple ut när det har fruktmögel (man kan se ingångshålet som äppelvecklaren gjort och sedan har svampen lyckats med att infekera frukten)

Majja99
Aha!

Exakt så ser det ut! Tack så mycket för hjälpen!

Då vet vi vad det är, och kan agera ut efter det! Får börja med att försöka plocka bort de dåliga frukterna, så att det inte sprider sig till våra äppelträd.

Mvh
Majja
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon