Full version: Går svamp i arv?
Miko
Hejsan.
Vi har en paradisapel eller vad det heter (djupgrönt bladverk och purpurfärgade blommor och frukter stora som körsbär) som är rätt gammalt och tyvärr drabbat av svamp. Svamparnas (nån slags träticka) fruktkroppar syns över hela trädet och även om det säkert kan leva många år till riskerar det kanske falla sönder med tiden och vi funderar på att ta ner det och ersätta det med ett träd som ger ätbar frukt t ex bigarrå. Frågan är nu bara om det är risk för att det nya bigarråträdet kommer drabbas av samma svamp om vi planterar det på samma plats där vi gräver upp stubben efter paradisapeln?
Hur ska vi göra?
Tacksam för svar.
Miko
Hannele
Tickor trivs ju på död ved, inget större hot mot friska träd. Läs mer här.
Miko
Enligt artikeln bryter svampen ner cellulosa eller lignin eller både och vilket resulterar i att trädet rötar sönder. Undrar bara hur länge det lever vidare.
Miko
Piccante
Du bör nog ta reda på vilken svamp det är. Om det är en ticka som lever i veden så kan man ju hoppas att den bara finns i det angripna trädet medan tex. honungsskivling (som är en skivling och ingen ticka) ofta infekterar rötterna och sprider sig lätt till träd runt om. Många tickor börjar också sina angrepp genom rötterna så om det finns möjlighet att den kan leva kvar i rötterna så skulle jag inte plantera något närbesläktat träd på samma plats.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon