CITAT (mojan @ 22-07-2009, 08:25)
Välkommen i "vi-som-älskar-bondbönor"-klubben.
Jag odlar inga bondbönor men vi köper mycket och fryser in.
Jag saltar aldrig när jag kokar dem. Men det är kanske en smaksak.
De behöver inte koka 30 min (grönsaker ska inte kokas sönder av smak och näringsskäl). Smaka och prova dig fram.
Om bönan är helt färsk så kan man äta det "lilla skalet" men sen blir det för hårt och inte så tilltalande att tugga.
Det går jättebra att frysa när baljan är borttagen. Jag lägger den frysta bönan i kokande vatten en stund och tar sen bort det "lilla skalet". Sen kan man lägga dem i t ex grytor och soppor.
Vi äter dem också som tillbehör till andra rätter. Som de är, bara kokta.
Tack! Jag känner redan att jag älskar bondbönor! Bara genom att följa deras utveckling i grönsakslandet. Vilken härlig växt! Fascinerande vacker och verkar tacksam att odla. Så nu är jag nog fast i bondbönans grepp, med glädje!
Tack för utförliga tips, känner mig som en nyfödd som inte kan något om bondbönan, men genom forumet här får man ju världens hjälp. Underbart.
Ser fram emot att få avnjuta egna bondbönor inom en snar framtid!
CITAT (EKLO @ 22-07-2009, 08:34)
Jag kokar mina bondbönor 4-5 minuter när de är späda. Sedan skalar jag de enskilda bönfröna för att det blir godare. Men ska man göra mos med bondbönor (se recepttråden) kanske man ska koka dem längre för att lättare mosa?
Man äter ingen typ av bönor råa, alla sorters bönor måste förvällas (annars får man ont i magen - pga ett ämne i bönorna som minskar när de förvälls). Med sockerärter och brytärter är det en annan sak - de är goda både att äta råa och lätt förvällda.
Vaxbönor och brytbönor förväller jag nån minut kortare än bondbönorna, när de är riktigt färska och späda.
Låter som att 4-5 minuter kan vara en vettig koktid.
Jag odlade fyra sorters bönor förra året men kan inte säga att jag föll pladask för dessa som jag gjort med bondbönan! Oj vilken rolig växt. Och jag ser fram emot att få skörda, nu kan det inte dröja länge tycker jag förrän skidorna börja bulla till sig av innehållet.
Tack för dina tips!