Sidor: 1, 2, 3, 4
Orkidétjuven
Efter ett tags uppehåll så är jag nu tillbaka och ska försöka hänga lite mer här igen.
Sedan sist vilket var i höstas så har jag numera eget hus och en egen liten bergstomt, med underbar havsutsikt och 5 minuter ner förstigen till havet på NYA ZEELAND!. Helt tokigt. Men jag älskar det.

Jobbar som volunteer åt Department Of Conservation med diverse bevarande projekt av arter.
Stödutfodring för två små utrotningshotade fåglar. Inventering av olika djurarter samt städning och ogräsrensing och städning av stränder samt plantering inhemska arter.
Det är sjutton ta mig ogräs som inte hör hemma på Nya Zeeland överallt som kväver den inhemska floran och faunan för den delen och läget är desperat.

Hursom kul att hitta hit igen. Bifogar bild på våran superba utsikt. Nu inatt föll dock första snön på topparna på andra sidan havsviken. Så glad att jag har egen tomt biggrin.gif
Red Top
Kul att du har hittat hit igen. Nya Zeeland låter som en dröm. Att sedan oxå få ägna sig åt något meningsfullt kan inte kännas helt fel.

Härlig utsikt! Blir lite avis.


Nyfiken; Vad är det för arter som invaderar? Kommer de sjövägen eller genom luften/fåglarna? Eller är det människan som för det med sig?

Om det kommer luft eller sjövägen måste det väl ändå betraktas som "naturligt". flirting.gif
Aqvakul
Hej och välkommen tillbaks! tummenupp.gif
Jag ser fram emot spännande rapporter från andra sidan jordklotet.
Myosotis
Så spännande!! Hoppas verkligen du får tid över att berätta mer för oss om ditt intressanta och viktiga arbete!! blomma.gif Vad är det för fågelarter som stödutfodras?
Pia mitt i Skåne
Verkligen häftigt. Galet, ja, men häftigt.
Det låter väldigt spännande. Hur är klimatet där jämfört med Sverige?
Lycka till "på ön" smile.gif
Biggan_
Vilket spännande liv!.... och vilken vacker utsikt!
Orkidétjuven
Tack alla.
Ja det är helt tokigt egentligen hur saker kan bli, jag flyttade nyss till Göteborg, sex månader senare så bor jag i utkanten av wellington. Min sambo är i filmbranschen och han fick förfrågan att jobba igen med bolaget Weta. Samma bolag som jobbade på sagan om ringen filmerna, king kong mfl. Han jobbade även med de filmerna så han är ganska hemma här omkring. Så efter några dagars funderade så bestämde vi oss för att tacka ja.

Han tjänar så pass bra att försörja oss båda vilket gör att jag kan jobba som volontär. Vissa saker är viktigare än pengar, men i vanliga fall så klarar man sig inte utan det och istället blir viktigare saker som inte kan hinnas med lidande istället. Eller så tror jag iaf. Men nu har jag möjligheten att kunna göra ngt åt det och hjälpa till iaf.
Nästan lite sur på att fler människor inte hjälper till, men samtidigt har jag märkt att många inte själva är medvetna om problemet med införda djur och växter.

2 ggr i månaden åker jag ut till en ö i centrala Wellington viken och inventerar jätte wetor. den ön är sen flera år tillbaka ogräs fri från införda växter och fri från däggdjur som råttor och possums. katter och hundrar är inte tillåtna. många grejer att gå igenom för att komma dit. Men hursom helst när jag var och klippte mig sist så pratade jag med frisören. Hon var ca 28 år och bott hela sitt liv i wellington. Hon visste inte om att det fanns en ö mitt i hamninloppet. MAn ser den bra tydligt infrån stan och ändå hade hon aldrig hörtalas om att det fanns en ö som hette Matui/somes island mitt i stan. Konstigt. Inte undra på att folk inte ens är medvetna om att deras ö går sakta under medan införda växter och djur kväver den. Listan på ogräs som numera här betraktas som pest är över 700 arter.
Flera arter är dessutom Banned så all handel,odling,spridning, visning är olaglig. LIstan kan göras mycket lång och frågan är om jag ska lägga ut hela listan haha. Tror jag länkar istället.
http://www.gw.govt.nz/section873.cfm

Flera arter dock som är riktigt illa och som är BANNED är:
Asparagus asparagoides
clematis vitalba
araujia sericifera
Dipogon lignosus
anredera
passiflora tripartita
Jasminum-jasmin
Lonicera -kaprifol
vanlig murgröna
åkervinda
Celastrus
Rumex
Tropaeolum
klockranka
Blomman för dagen Ipomea
Och för att inte tala om gorse Ulex europaeus!

Samma sak är det med djur. Det är uppskattas att det finns ca 80 miljoner possums på Nya Zeeland. En art som tidigare levde i australien, men som togs hit för sin päls skull. Självklart rymde de och nu förökar sig de precis som råttor som också är ett stort problem. Även Iller och vesslor stort för en stor del. De är tillsammans skyldiga till flera fågelarters utdöd. Hundar och katter är inte mycket bättre. Lösgående hundar har ihjäl flera arter af fåglar som saknar flygförmåga. Tex att lösgående hundar står för 78 % av döda fullvuxna kiwis på nordön. I december var en ensam lösgående hund i ett område på nordön skydlig till 7 radioövervkade kiwis död. 1987 var en en ensam lös springande hund i Waitangi state park skydlig till ca 800-1000 kiwis på justSEX VECKOR. Det var halva populationen i reservatet.
Även katter tar många fåglar, mest känt är historien om Lyall´s wren (traversia lyalli) Hur den upptäcktes 1892 av en arbetare på en fyr på stephens island och hur den 3 år senare var utdöd pga av införda katter, bla av fyrvaktarens katt.
Sedan människan kom hit för ca 800 år sedan har 67 fågelarter dött ut, ngra grodor, ngra reptiler. Däggdjur saknades helt på öarna med undantag med ngra små arter av fladdermöss. Sen europeerna kom hit fr drygt 200 år sedan står de för 37 av de 67 arternas död.

Nya Zeeland splittrades för dåvarande Gondwana land för ca 80 miljoner år sedan har har sedan dess legat isolerat och utvecklats sen egna endemiska flora och fauna. Fåglar som de stora moafåglarna dog ut när människan satte sin fot här. Berömda fåglar som Huian, sista exemplaret sågs 1925, försvann när europerrna kom hit. JAg har bla sett hur man gjorde tandpetare av deras näbbar och hur de tre sista exemplaren 2 hanar och en hona sköts för att stoppas upp till british museum för att de inte skulle försvinna.
Jag kan hålla på hur länge som helst egentligen och inget förvånar mig längre tyvärr över människans dumhet.

Numera så här på andra sidan jorden så långt söderut jag kan komma innan nästa anhalt är Antarktis, när jag sitter och skriver så ser jag koltrasten leta efter mask i grannen trädgård och hur stararna sitter på tv antennerna utanför och sjunger och härmar de få imhemska fåglar som finns kvar.
Det finns både gott om Bofink, grönfink, steglits, gråsparv, gulfink, hämpling, häcksparv, järnsparv här omkring.
Igelkottar har vi gott om med.
I sjön på andra sidan stan finns det vanliga svenska abborar. Kommer man mer ut på landet ser man fasan, kalkon, en och annan påfågel och små grupper med antingen vaktlar eller pärlhöns samt kanadagäss och knölsvan.
Nu hörde jag dock ett litet pip av en fantail, en liten flugsnapparlik fågel med stor plym till stjärt smile.gif
På sydön släpptes det ut kanadensiska älgar på 20 talet och det finns gott om vildsvin med. Lite getter och hjortar.
Som sagt jag kan hålla på hur länge som helst.

De två fågelarter jag stödutfodrar är Bellbird (Anthornis melanura) och Hihi (Notiomystis cincta). Båda arterna dog ut på fastlandet när europeerna kom hit, och överlevde på små öar utan råttor och katter. Numera i reservat, rensade på däggdjur har de inplanterats och det går nog ganska bra vad jag har förstått. så det finns nog små ljusglimtar trots allt.
Jag kontrollerar deras ringmärkning för att de vilka individer som besöker vilka stationer och lägger ut sockervatten. Samma typ av blandning som man bla ger kolibris.

Var och tittade på en and fågel häromdagen. Det finns ca 50 exemplar av den kvar. Troddes vara utdöd pga av råttor tills man hittade 11 st överlevande på en liten ö. En stor insats sattes in och världens största råttrensing påbörjades. 120 ton råttgift släpptes ner över den lilla ön där de sista änderna fanns kvar och nu är ön råttfri och antalet änder uppe i ca 50 !


Bilden visar en Fantail på sitt bo med ägg samtidigt som en råtta börjar äta på den!
Berith
Men ojojoj!! Det låter ju som om det är panik! fear.gif Skynda dej att rädda så mycket du kan!

Spännande att få nattrapporter från andra sidan. yes.gif
Myosotis
blomma.gif smiley_small_hug.gif till dig som engagerar dig. Din insats är jätteviktig! Verkligen roligt och intressant att läsa! Det är värre än jag trodde med många införda arter och många utdöda inhemska -cry-.gif , många fattar inte att det är ett problem, jag har hört folk säga att man är rasist om man inte gillar arter som inte förekommer naturligt på en plats. wacko.gif Tog européerna med sig järnsparvar etc.? slap.gif Starar och råttor etc. har man ju hört talas om, men i detta fallet var det en lång lista, verkligen tragiskt. Verkar vara mycket värre än i Australien?

Har du en blogg eller nåt? Så kan vi skicka länken till alla vi känner och sprida informationen om du vill.

Du får titta på södra halvklotets stjärnor åt mig och klappa en kiwi om du kommer åt. Hoppas på fler rapporter. Vad är förresten klockan hos dig när den är 2:51 på odla?


CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 02:51) *
...en ensam lös springande hund i Waitangi state park skydlig till ca 800-1000 kiwis på just SEX VECKOR. Det var halva populationen i reservatet...

-fear-.gif
tepa
Hej

Välkommen tillbaka till Odla, Orkidétjuven ! Roligt att höra av dig igen. Jag frågade efter dig för ett tag sen här på forumet, men ingen som svarade. Undrade vart du tagit vägen, men gissade att du håller på med en massa projekt utomlands. Hade ju läst din profil om vad du är intresserad av, fossiler och sådant som kanske inte finns på våra breddgrader här i Norden. Rätt hade jag alltså. Spännande läsning det där iaf. Och lycka till !

Hälsn Tepa
TheLan
Ja en eloge till ditt arbete! yahoo.gif blomma.gif
Aqvakul
Underbart med människor som engagerar sig! tummenupp.gif
Orkidétjuven
Tack, jag måste medge att jag mår väldigt bra efter att jag vet att jag har gjort en instas. Det räcker med att jag är ute på promenad och ser en liten stickling av murgröna som börjar sprida sig så sliter jag upp den och ser till att jag får med så mycket som möjligt. Visst låter det hemsk och visst är det med. Jag anser att allt liv har värde, men påbeskostnad av vad?
EN så underbar plats som har legat ensamen i ett stormigt hav (för här blåser det gudrunvindar ngra ggr i månaden Allvarligt) i 80 miljoner år och utvecklat i sin egen takt och för den delen de saker som stannat i utvecklingen till som vi idag kallar levande fossiler. Underbart för mig som sysslar med sådant med. Se djur och växter som stått stilla i sin utveckling i 80 miljoner år är häftigt. Ngra reptiler bla berömda Tuataran, ngra grodor, insekter och många växter och träd. Här finns heller inga direkta giftiga djur utom två små spindlar rymda från australien, inga ormar.

Jag läste just en rapport av två fynd som visar att nya zeeland hade ett råttliknande däggjur som dog ut för ca 16 miljoner år sen, men som dock tillhörde en grup däggdjur sen 80 miljoner år sen. Även den var en levande fossil.
80 miljoner år sen var ju i mitten på krita och då hade vi både dinosaurier och pterodactyler på jorden. Även en krokodil art tillhörande en numera utdöd (kanske) grupp kallade mesosuchider levde här då. De var tillskilland från våra krokodiler idag landlevande och rörde sig smidigt och tillochmed kanske klättrade i träd. De sista av den gruppen dog ut på fidji och Nya Caledonien för bara ngra tusen år sedan. Kanske pga av människan.

Min poäng dock för att återgå till nutidens Nya zeeland är att ön börjar förlora sin status som ett försvunnet paradis. Det började med polynesier som beörjade befolka ön omkring 1200-talet. De hade med sig råttor och hundar. Det är fortfarande naturfolk, men de som fick sätta livet till när de steg iland och åt upp och brände ner halva öarna var just Moafåglarna, Haast´s örn (världens största) Även en grup kallade Adzebills, vilket var en slags marklevande köttätande? fågel och flera arter av vinglössa stora gäss. Antalet djurarter började genast minska och när slutligen europeerna kom hit så kollapsade allt! De brände, skövlade, och åt upp allt som gick och äta.
Nya Zeeland har idag bara 35 % av ursprunglig skog kvar. 30 % av dessa 35 är numera reservat. Inget land har så stor area av landet som reservat som Nya Zeeland. Vilket är bra.
Jag tror vi har lite att lära här från tidigare misstag. Efter man började förstå problemen med att man huggt ner allt började man plantera nytt på 40 fram till 70 talet. Problemet var att man då valde nya icke inhemska arter (IGEN) för att återplantera skog. Det har nu visat sjg att inget klarar att leva i dessa skogar, så vad man då skapade var en skog med numera för en biologisk enfald istället för mångfald! Numera har man börjar ta ner ngra tråäd itaget för att sätta små sticklingar av orginalskogen. Dock kommer vi aldrig få tillbaka den skönsång av fågelarter som de första bosättarna talade om. Huian är borta som jag nämde tidigare. Dock har jag hört på en gammal gammal Maori som minndes hur huiarna lät och visslade deras morgonläte. Det var spm ett ljud ifrån ett spöke.
Kokakon är en annan underbar fågel vilket jag inte haft nöjet att se än. Där finns idag numera 750 häckande par tack vare hårda insatser. Sydöns kokako han tyvärr inte med och deklarerades utdöd 2004.

http://www.kokakorecovery.org.nz/kokako/sounds/RSqTheme.mp3

Kan ni höra hur ett par låter med varann tillsammans med inspelarkillen.

Kokakon minskade i antal främst när skogarna skövlades och Possums åt upp både ägg och ungar.
Problemet med många djur här saknaden av naturliga rovdjur. De har utvecklats i fred och inte behövt skydda sig. Det lilla skydd de har var att inte synas. Problemet är med hundar och katter och andra däggdjur numera luktar sig fram.
Djuren trycker för att gömma sig mer och mer tills de mer eller mindre blir uppätna levande. Läget är värre än australien för där är allt så himla giftigt, aggressivt och hugger tillbaka.
Jag brukar skoja om att peta på ngt levande i australien så dör du!
Peta på ngt levande här så faller det omkull stendöd!

Bra exempel på detta är ugglepapegojan eller Kakapo som den heter här, världens tyngsta papegoja. Nattlevande, marklevande papegoja som tyvärr bara finns 125 exemplar av i livet. Alla inhemska djurarter här förökar sig i så långsam takt att de hinner inte bli fler. Fler dör än föds.


Ja folk tog med sig väldigt mycket djur hemifrån för att få en mer hemkänsla och engelsmännen som var först ville ju göra detta till Nya England. Allt skulle vara som hemma.



Ngt dock som jag irriterar mig dock på väldigt mycket är deras sätt sophantering/återvinning och slöseri med el.
Vårat hus saknar element, isolering och är enkelglass fönster, jag tror ca 78 % av resten av alla hus på nya zeeland har det så med. Istället så eldar man med STENKOL (slutade resten av världen med på 1800 talet) och ved för att hålla värmen. som lika snabbt försvinenr ut genom fönstren. Vårat hus är dessutom nybyggt och saknar mest vitala grejer för att kunna behålla lite värme. Alla köper elelement som de har på dygnet runt för att hålla upp en normal värre, vilket leder till att det blir fuktigt inne och mögel i nästan alla hus. JAg föröskte hålla ut så länge som möjligt utan element, men när det en natt blev 6 grader inne och sängen blev iskall så kunde jag inet hålla mig längre utan köpte ett litet rullbart elelement som nu står brevid mig och följer mig vart jag går. Dubbla sockar, långkalsonger, mössa och halsduk är inget ovanligt att vi har på oss inomhus. Jag försöker baka lite för att få upp lite värme med.
Man hade sparat massa el, värme och pengar genom att bara isolera lite.
Sen ska vi inte prata om återvinning. Här sorteras glas,, metall och papper, och 2 sorters plast. Resten slängs. Soporna ställs ut på gatan kvällen innan i öppna plastlådor som alla hushåll har eller i vissa fall i dåligt knytna påsar. När det blåser storm på natten vilket jag nämde förut med gudrunvindar, vilket det gjorde inatt så ligger det papper, plast och skräå över flera kvarter. Och var hamnar det i slutändan! Skogen, i havet. På stranden.
Och vem går där och förbannar sig över att folk inte kan sortera och slänga sina sopor bättre och att sophanteringen är urusel. Dessutom bygger våran granne två hus på sin tomt Vad ska han med två till? ) han hade iaf en container utanför som går till landfill. vad slängde de där? allt? Sand, träd, stockar och sten. Datorer, lysrör, plast osv. Nu är dne redan tömt. Hann inet säga till riktigt. MEn så är nog folk överallt på jorden, med ngra få undantag.

Jag kanske borde starta en blogg så får jag skriva av mig med, för uppenbarligen har jag ngt att säga. Min sambo säger jag ska lugna ner mig och inte vara så hetsk, han förstår allvaret med och därför så står han för inkomster medan jag kan ägna tid åt miljöageranden.

Detta är ngt jag bryr mig mycket om med och jag skällde på en kina resturang här istan. Hajfenssoppa!
Det är ngt ni kan hjälpa till med genom att visa att ni bryr er med. Varje år uppskattas det att ca 70- 100 miljoner dör pga av hajfensfiske. DEt är en grym och brutal handling. Hajarna fiskas och får fenor bortskurna och dumpas levande tillbaka i havet då resten av hejen är mer eller mindre oätligt. USA, Australien, och flera andra länder har gått i fördrag att hejfenskfiske är olagligt inom deras vatten. Men inte Nya Zeeland Här får du fiska om du kan garantera att hajen är död när du skär bort fenorna. Vilket många ggr inte kan garanteras. I och med detta fördrag så vill man få bort hajfenskfiske överhuvudtaget på Nya zeelänska vatten. https://secure.forestandbird.org.nz/pledge/sharkspledge.asp

Forest& Bird är en bra organisation och Nya zeelands största självständiga organistion som jag oxå arbetar som voluntär åt smile.gif

Nu blev det sådär långt igen ! HAhA tongue.gif

Orkidétjuven
Förövrigt kan jag tilläga att vi ligger 10 timmar före er när ni har sommartid och vi har vintertid och 12 timmar före när vi har sommar och ni vinter biggrin.gif
Så just nu är min klocka 18,40. Solen gick ner klockan 17.
Myosotis
CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 08:31) *

Påskrivet och vidarebefordrat till en massa folk! tummenupp.gif

CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 08:31) *
Nu blev det sådär långt igen ! HAhA tongue.gif

Bara bra! Jag läser allt med intresse. Du brinner verkligen för detta, det gillar jag.
Myosotis
CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 08:31) *
...Problemet var att man då valde nya icke inhemska arter (IGEN) för att återplantera skog...

slap.gif

CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 08:31) *
...Istället så eldar man med STENKOL (slutade resten av världen med på 1800 talet) och ved för att hålla värmen...

Njaa... Jag växte upp med stenkolseldning (och det var faktiskt väldigt mysigt) och jag är inte född på 1800-talet. wink.gif Vi fick element i slutet av 80-talet (1980 då wink.gif ). I Östtyskland och säkert på många andra platser eldades (och eldas nog fortfarande på en del håll) med brunkol! sick.gif Men man tänker sig ju Nya Zeeland som ett ganska modernt land och inte ett ställe där det blåser omkring sopor osv. Hoppas folk ändrar sin inställning och det snart.
Orkidétjuven
Suveränt smile.gif
Jag hoppas det går vägen.
Jag läste just om hur man har höjt kvoten för bifångst gällande sjölejon omkring här. Tidigare har man satt att max 89 sjölejon per år för avlivas ifall de skadas eller drunknat om de fastnat i nät. Forest & bird vill ha en noll tolerans vilket jag tycker är självklart. Nu har nya fiskeministern Phil Heatly här höjt kvoten till 113 djur iställe per år. Enligt honom gjorde han det för det var mest "conservative" ngn jag faktiskt ärligt inte förstår vad han menar. VAd han menar är att det skulle rädda sjölejonen mer genom att höja kvoten istället för att sänka den. MAn måste läsa hela artikeln för att förstå och jag kan nog inte riktigt översätta så bra.

Lustigt nog, Mannen har aldrig sett ett sjölejon i hela sitt liv.

Lustigt nog jag har sett 5 och jag letade inte ens. De låg på den lilla ön Matui/somes mitt i Wellington! Färjan går dit 3 ggr om dagen.

Numera har jag mina egan små projekt hemma på gården. Bygger weta hotel. sätter upp små fågelbad som dessutom fungerar som skydd för ödlor och insekter. OCh självklart bort med allt ogräs och små nya sticklingar som förhoppningsviss ska bli nya träd och ormbunkar biggrin.gif
Har bla sått Pohutukawa (Metrosideros excelsa), karaka ( Corynocarpus lævigata), Kotukutuku elelr trädfuschsia (F, excorticta) vilket vi hemma nog hade sagt, Kowhai (sophora microphylla), kaka beak (clianthus puniceus rosea) Flax Phormium cookianium samt ngra arter av aspenium ormbunkar.
Allt ska numera vara inhemska arter som alla kan dra fördel av. dvs djur och växter och jag biggrin.gif
Orkidétjuven
CITAT (Myosotis @ 18-06-2009, 08:58) *
slap.gif
Njaa... Jag växte upp med stenkolseldning (och det var faktiskt väldigt mysigt) och jag är inte född på 1800-talet. wink.gif Vi fick element i slutet av 80-talet (1980 då wink.gif ). I Östtyskland och säkert på många andra platser eldades (och eldas nog fortfarande på en del håll) med brunkol! sick.gif Men man tänker sig ju Nya Zeeland som ett ganska modernt land och inte ett ställe där det blåser omkring sopor osv. Hoppas folk ändrar sin inställning och det snart.



Jag tog det ur luften mest tongue.gif Det används säkert nu med på vissa platser i världen tyvärr.

Jo, modernt kan tyckas, men det förvånade mig faktiskt lite hur otroligt fattigt och sunkigt det är egentligen är.
Men inne istan där är det rent. Där går folk barfota. det gör tillochmed jag på sommaren biggrin.gif Längtar till lite varmare väder. NU börjar det bli kallt kände jag. dags för en kopp te.

har liten ide med at videofilma alla inhemska fågelarter och lägga upp liten videosekvens på youtube eller ngt och en blogg med bilder vor einte så fel. bilder har jag ju en del redan biggrin.gif

Ciczi
Wow vilket äventyr du får vara med om och vilken kämpainsats!!! smiley_small_hug.gif kompiskram.gif Spännande läsning och tyvärr otäck sådan också...

Lycka till i ditt fortsatta arbete och kämpa på!

//Ciczi
Gossen Ruda
Hur är det med pippin som till stor del livnärde sig på bladlusdagg från löss som sitter inne i barken och suger och sen har ett långt rör som sticker ut där det hänger sockerdroppar? Numera har den fått konkurrens från införda getingar. Fast jag tror inte nån medvetet har släppt ut getingar, så dum är väl ingen.
Orkidétjuven
Jag är inte hundra på vilken art du spefickt syftar på. Flera arter dricker nektar och sockervatten här. Men jag vet att införda getingar är ett problem. De har tillochmed ihjäl fåglar här när de konkurrerar om foderautomaterna vi har i skogen. Numera har vi getingfällor under varje automat och det verkar hjälpa en stor del. Undrar om jag inte ska hänga det här hemma med. JAg gjorde fruktsallad i veckan tilll Tui´s och silvereyes och det dröjde inte 3 minuter innan jag hade getingar där. ngra timmar senare en koltrast. Och tillslut var det så mycket getingar att jag slängde allt. sad.gif
Orkidétjuven
Lustigt, att du just nämde det Ruda, för nu satt jag och tittade på David Attenborough life of birds och där visade de just vad du frågade efter. Det var Kakan du syftade på. Nestor meridionalis. Lustigt sammanträffande biggrin.gif
Gossen Ruda
CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 13:00) *
Lustigt, att du just nämde det Ruda, för nu satt jag och tittade på David Attenborough life of birds och där visade de just vad du frågade efter. Det var Kakan du syftade på. Nestor meridionalis. Lustigt sammanträffande biggrin.gif


Jag kanske börjar bli synsk på gamla dar. rolleyes.gif laugh.gif Undrar om jag inte fått uppgiften via David A.?
pejori
CITAT (Orkidétjuven @ 18-06-2009, 08:40) *
Förövrigt kan jag tilläga att vi ligger 10 timmar före er när ni har sommartid och vi har vintertid och 12 timmar före när vi har sommar och ni vinter biggrin.gif
Så just nu är min klocka 18,40. Solen gick ner klockan 17.



Tidsaspekten är vi medvetna om, så skriv när dygnet stämmer för dig.
Men försök inte att berätta om hur varmt ni har i december!!!!. ranting.gif
och eran vinter/sommartid är heller inte ok. att berätta om... giggle.gif
(säger den som vill ha sol och värme jämt) giggle.gif

Men berätta om djuren!!!!! bravo.gif bravo.gif (säger den avundsjuka pejjan) crying.gif

CITAT (Gossen Ruda @ 18-06-2009, 16:06) *
Jag kanske börjar bli synsk på gamla dar. rolleyes.gif laugh.gif Undrar om jag inte fått uppgiften via David A.?



Är inte du och david bästisar och bundis??? confused.gif
Gillad David A också. tummenupp.gif
Orkidétjuven
Det är inte alla som är medvetna om tidskillnaden mellan Sverige och Nya Zeeland. Många jag pratat med tror faktiskt vi ligger efter er ? Lustigt nog.

Idag har jag varit på tur inne i karori wildlife sanctuary där jag stödutfodrar arterna Bellbird och Hihi. Reservatet, ett 225ha stor instängslat område med 8,6 km stängsel utan däggdjur hyser numera hem åt 15 olika djurarter.
* North Island weka
* Little spotted kiwi (kiwi-pukupuku)
* Brown teal (pateke)
* Scaup (papango)
* North Island robin (toutouwai)
* Tomtit (miromiro)
* Whitehead (popokatea)
* Bellbird (korimako)
* North Island saddleback (tieke)
* North Island kaka
* Kereru (New Zealand pigeon)
* Hihi (stitchbird)
* Tuatara
* Maud Island frogs (pepeketua)
* Giant weta (wetapunga)

Reservatets framtidsplan är att få Karori tillbaka till sin forna glans innan människorna kom hit. Det är ett projekt som är beräknat att ta ca 500 år. Ska jag tillägga att reservatet anlades 1995? Så det är ett bra tag kvar. I reservatet pågår både bevarande projekt av arter, det är ringmärkning, radiomärkning av både fåglar,insekter och reptiler samt restaurering av skog och våtmarker. Reservatet har faktiskt bara 16 anställda och över 400 voluntärarbetare och mycket hade inte alls varit möjligt till den grad som det är idag om det vore för voluntärer.
Nu har jag precis mailat en av deras växtansvarig för plantering på söndag morgon så det ska bli kul.

Men det kan ja berätta mer om på söndag.
Idag skulle jag byta sockervatten i reservatet. Det är fem stationer som jag har ansvaret om ngra ggr i månaden utmed en gammal förkastningslinje. En förkastningslinje som löper genom hela wellington och in i bergskedjan Rimutakas på andra sidan och sen ut i havet. Hela Nya Zeeland är väldigt geologiskt aktivt och sen vi kom hit i januari har vi haft tre jordbävningar varav en på 4,1 på ritcherskalan om jag inte minns fel.. Det är en lite läskig med spännande upplevelse.

Nu är det "lågsäsong" för fåglarna så är det inte mycket aktivitet, men jag lyckades iaf kontrollera ringarna på 4 av fem stationer. Sex hihi och fem bellbirds blev det idag. De har alla olika ringkombinationer. sammanlagt 4 ringar. Två på varje ben. och i vissa fall en lite liten radio som talar om hur fåglarna rör sig utöver reservatet och ut i förorterna. Vissa trädgårdar med exotiska bär brukar tydligen vara ganska populära matplatser.

Tyvärr står ju också fåglarna för många ogräs framfart eftersom de äter frön och bär som sen passerar matsmältningsystemet och sen kommer ut och börjar gro.

Tillbaka till stationerna
Stationerna utgörs av en liten metallbur med nät i lagom storlek att bara bellbirds och hihi kommer igenom. Mindre fåglar är onintresserade av utfodringen och större fåglar som kaka, tui och trastar kommer inte åt.
sockervattnet blandas i en liten petflaska som får en foderbas som liknar en stor röd blomma med mindre gula blommor på. Där sitter fåglarna och dricker genom att stoppa in de långsmala näbbarna i de gula plastblommorna. Det är främst då jag kan kolla ringmärkningarna, för annars är de hopplösa. Sitter aldrig still. Man börjar med vänster ben och översta ringen. Börjar det med en blå ring fortsatt av en metallring visar det är det är utflygna under 07/08 osv.

Under stationen hänger getingfällor och en sån ska jag i dagarna försöka tillverka.

Idag träffade jag även på en man som hette Matu. Han är Conservation officer. Han pratade om att det fanns möjlighet för mig med ringmärkning av fåglar senare i september och gå igenom holkar och leta efter bon.
Något jag faktikst kommer göra på Matui/somes island med där det faktiskt finns rödkronade kakarikis. En liten grön parakit som tidigare oxå fanns över hela Nya Zeeland. De häckar i holkar en meter ovan marken. Men det blir senare som sagt.

Det var en helt underbar solig dag idag som dock började med frost. Men som mitt på dagen blev kortbyxväder. Nu har solen precis gått ner och då börjar det blåsa igen. Söderlig vind på ca 30 kmh. 4 grader C.

Ska nog koka mig en kopp te. Lite besviken att mitt paket med sill, knäckebröd, vingummi och kalle anka tidning som min far skickade inte kom innan midsommar. sad.gif
Jag har däremot lyckats få tag på några jordgubbar (Australien :/ ) så en gräddtårta med jordgubbar blir det iaf och det är inte fy skam smile.gif

Men jag hoppas ni därhemma får en härlig midsommar. !!!

ska föröska fixa lite bilder snart med på diverse växter och djur jag hittar smile.gif
Biggan_
Det är mycket intressant och lärorikt att läsa dina inlägg, ser fram emot lite bilder! tummenupp.gif
Myosotis
Ja, gärna bilder till!

Hoppas ditt paket kommer fram snart, visst är det underbart med paket hemifrån!!
Orkidétjuven
Det blev inget planterande i söndags.
Jag blev sjuk. Natten mot lördag - söndag var jag och badrummet bästa vänner.
Riktigt typiskt. Kunde inte sätta fingret på varför jag var dålig, men nu mår jag bra iaf.

Tänkte jag skulle skriva några rader av ett av de fåglarna jag verkligen gillar här och tillskillnad från många andra arter faktiskt finns omkring tätorter med och som jag lägger ut fruktsallad åt på altanen. Än så länge är det dock bara koltrastar och getingar som besöker den.

Tui, Prosthemadera novaeseelandiae är en traststor endemisk fågel till Nya zeeland. Mest känd för sin otroliga sång som jag nog skulle mer eller mindre beskriva som en serie olika pipande, kraxkande, skärnande, skönsång blandat med lite R2 D2 ifrån starwars.
Ser oftast svart ut, men på bättre håll elelr i soljus är fjäderdräkten mixad i nyanser i blått, svart och grönt. Mest kännetäcknande är nogd e två vita fjädertufsar som sitter under halsen som "dinglar" som två testiklar under sång. (typ) smile.gif
Även om jag här hemma oftast ser en så dyker det ibland upp 2 eller tillochmed 3 och i ett fall hade jag 8 st samtidigt. Har dock läst att folk har sett 15 st samtidigt och jag antar att de ibland har små tui möten biggrin.gif De flyger långt för att hitta föda.
De äter frukt, bär, nektar bla av flax och kowhai. De äter även en hel del frukter och nektar av exotiska växter bla murgröna, eucalyptus och kamelia. Så vissa exotiska växter är faktiskt viktiga numera för vissa arter som tuin och den den Nya Zeelänska duvan kererun. Extotiska växter kan faktiskt vara så viktigt att både kereru och tui att bestånden skulle sjunka till lägre nivå än vad de är nu. Vilket också har medfört att de har även börjat flytta in i mera tätbebyggda områden. Dessutom har de färre arter att tävla med om födan och överraskande nog verkar det finnas färre råttor, vesslor och possums inne i städerna än utanför. Detta har nog eventuellt med att göra med de pestcontroller som utförs regelbundet. Även volunteerar kan medverka lättare eftersom de bor i närheten.
Pestdjuren äter annars både ägg och ungar. Många tuis går dock åt istället för katter och trafik i tätorter, men hur många det är finns inga siffror på ännu vad jag vet.
Även stora fönster kan vara problem. (men det händer ju hemma med ) Vissa hänger upp cd skivor i fönstren och jag skulle vilja veta om det funkar. Enligt MAtt, ranger på Matiu/somes island säger att det funkar. Numera händer det bara att ngn enstaka fågel flyger in i fönstrena än tidigare.
De hörs väldigt tydligt när de kommer flygande. Det är ett väldigt flaxande ljud. Nästan som om man skulle springa och flaxa med två tomma plastpåsar, skulle jag nog vilja beskriva det som. Det var nog en perfekt beskrivning hahah. biggrin.gif
Första veckan jag kom så letade jag som en tokig och första gången tog jag 100 tals bilder på en liten tui högt upp i ett träd. Nu är det mer som, jaha där var en tui och sen går jag vidare biggrin.gif
Men visst ser jag ett bra ögonblick för film eller fotografi då står jag där med kameran... (som nu är full av sand och inte vill fungera fullt ut sad.gif

Snart kommer egna bilder med, om jag bara kunde förstå hur jag ska förminska dem. Jag gör som jag brukar och ändå tar de förmycket för att jag ska lägga in dem här.


Här är en länk på lite ljud från youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=THpoT_hYHzQ...feature=related

Hoppas ni tycker det är intressant läsning. Vill ni veta ngt mer eller ngt ni vill jag ska ta reda på. Just ask biggrin.gif






Myosotis
trostar.gif Tur att du mår bra igen.

Tuien verkar häftig, finns ju en massa på youtube. Hur stor är den?

Jag förminskar bilder genom att högerklicka - öpnna med Microsoft Paint. Där kan man sen skriva in hur många procent på höjden och på bredden man vill minska bilden till. Lärde jag mig här på odla. yes.gif Hoppas du har Paint eller hittar något annat sätt.


CITAT (Orkidétjuven @ 22-06-2009, 07:10) *
...Nästan som om man skulle springa och flaxa med två tomma plastpåsar...

rolleyes.gif hahahihi

Varför låter det så mycket? Nåt med vingpennorna? Svarta fåglar låter ju ofta mer när de flyger för att melaninet stabiliserar fjädrarna, men det räcker ju inte som förklaring till plastpåseljudet.
Ringmärker du såna också? Bild på vingen kanske i så fall? whist.gif (Gammal ringmärkare med obotligt intresse för fåglar och fjädrar och allt som hör till)
Orkidétjuven
TAck tack.

Tuin är stor som en stor trast eller mindre skata.
Jag vet faktiskt inte varför de låter som de gör när de flyger, men jag ska ta reda på det. Jag har inte ringmärkt ngra sådna, men det kanske blir ngn.

(Svarta fåglar låter ju ofta mer när de flyger för att melaninet stabiliserar fjädrarna?)
Det har jag inte hört förut. Stämmer det verkligen. Varför skulle the stabilisera fjädrarn för? till vilken nytta då. Skulle mörka fåglar flyga bättre än ljusfjädrade då? biggrin.gif

Nu hr jag fått en snabbkurs i bildförminskning så jag ska fixa lite bilder imorgon. Det är alldeles för sent frör det nu.
Just kommit tillbaka från en biokväll.
Land of the lost, med Will Ferrell. JAg skrattar fortfarande tongue.gif
Tyckte den var riktigt kul. Driver en hel del med paleontologer och biologer samt star trek?
Kul iaf.

Myosotis
CITAT (Orkidétjuven @ 22-06-2009, 13:58) *
Det har jag inte hört förut. Stämmer det verkligen. Varför skulle the stabilisera fjädrarn för? till vilken nytta då. Skulle mörka fåglar flyga bättre än ljusfjädrade då? biggrin.gif

Tänk på hur mycket det låter om korpar när de flyger t.ex.
Lär vara anledningen till att de flesta måsfåglar har svarta vingspetsar. Om du hittar en sådan sliten vingpenna någon gång kan du tydligt se att den utsatta svarta spetsen är mindre sliten än det vita precis nedanför; på enfärgade fjädrar är det naturligtvis spetsen som är mest sliten.
Till vilken nytta? Det behöver väl inte vara en nytta med allting? Kan lika gärna vara en bieffekt. Jag tror inte att svarta fåglar flyger bättre för det, utan deras fjädrar slits bara långsammare. En tornseglare eller pilgrimsfalk med vita vingar skulle kanske få problem med slitage?
Orkidétjuven
Det där var väldigt intressant så det måste jag kolla upp lite mer. Om inte så slog tanken mig att på välbevarande fossil på dinosaurier och fåglar med fjädrar så kanske det kan ge en liten hint hurvida de kan ha varit haft mörka pigment. Jag brukar ofta illustrera och modellera Archaeopteryx med svarta fjädrar. Nu kanske jag kan hitta ngt belägg för det, mer än de slutsater jag dragit med livsmiljö och parallerer till nulevande fåglar i samma miljö.

Hursom helst för att återgå till de fåglar och sådant här så har jag nu tagit mig lite tid att sätta mig ner och göra om storleken på mina bilder. JAg har ju massor av bilder så det tog ett litet tag att gå igenom vilka jag skulle välja smile.gif

Första bilden är bilden på en fågelmatar station för bellbirds och hihis. De kommer lätt in i buren där en uppochnervänd petflaska med sockervatten står. Under ser ni dessutom getingfällorna. det är en burk med lock och ett litet rör som sticker ner så det som går ner, har svårt hitta ut och tröttnar och drunknar i det de älskar, sockervatten. Funkar även på kackerlackor har jag märkt.

Andra bilden är en Bellbird. Hane
Av ringarna att döma är den utflygen sommaren 06-07 . De har ett helt otrolig sång. Slags flöjtsång samt en del andra ljud.

Tredje bilden är en Hihi, också här en hane.
Här blir jag fundersam för antingen har ngn satt ringarna på fel sida eller så har bilden blivit spegelvänd. sistnämda låter troligast. I vilketfall så är denna utflygen sommaren 08-09.
Har oxå väldigt fint läte. Jag återkommer senare om dessa två arter.

Fjärde bilden är en väldigt sliten mig, snyggare i vanliga fall. som rensar ogräs för att det planterade inhemska gräset ska få en chans att ta sig bättre. Det som är planterat är gräset Sphinifex sericeus. Honplantorna bildar små taggiga bolar som sen rullar iväg och bildar nya plantor. Stabiliserar sand dynor.
Ogräs gräs som tidigare inplanterats som nu rensas är Marram grass Ammophilia arenaria och eng kikuyu grass, Pennisetum clandestinum.

femte bilden är min sambo som jag förösker dra ut emellanåt och hjäpa till. I detta fall planteras flax. Ett projekt som jag är deltagande i som heter Places for penguins förösker återskapa en naturligt strandområde som tidigare var soptipp. Numera finns det mycket små dvärgpingviner här. Tyvärr häckar de gärna en bit ifrån vattnet i brist på bra häckningsplatser och korsar därmed vägar och blir överkörda. SÅ vi förösker återskapa en miljö som gör att de inte behöver korsa vägarna. Och på vissa ställen verkar det lyckats. Där har man istället byggt pingvinholkar smile.gif
Nu börjar de nästan föredra dem framför naturliga gömmor. Lyxhus biggrin.gif


Sjätte bilden är en Jätte weta och mitt lillfinger
En Stoor syrsa som är utdöd på fastlandet men som jag inventerar och idmärker ute på Matui/somes island två ggr i månaden.
Ön har 30 st trälådor utplacerade med olika fack i. Jag går igenom dessa och hittar jag wetor så antingen idmärker jag dem på nackskölden med en liten klick superlim och en liten lapp med ett nr. Det syns på wetan här. Det är en hona. syns på äggläggningsröret längst bak. De kan nog bli lite drygt 2 cm större så hon är inte superstor.

Sjunde bilden är en Kereru. EN stor klumpig duva som tyvärr minskar i antal. De lägger bara ett ägg vartannat år och possums, råttor och katter är de stora bovarna i dramat.Många träd och buskar är beroende av Kererun för sin överlevnad för det är bara den som har stor nog (numera) att äta dess frukter och bär.( Jag föröskte räkna ut hur mycket possums äter per natt och om den finns en population på 80 miljoner så blir väl det över 23 ton mat per natt. Inte så svårt att förstå hur ngt kan dö ut snabbt då ).

Fler bilder kommer snart biggrin.gif

Orkidétjuven
Åttonde bilden är en papegoja av arten Kaka.
De är ett släkte för sig. Smarta ljudliga fåglar som jag är lite osäker på hur deras status ser ut idag. Det får jag ta reda på vid ett senare tillfälle när jag kommer dit. Förhoppningsviss kommer jag kanske få vara med på ringmärkning av dessa med biggrin.gif
Många fåglar häckar ganska tillgängligt. Synligt och nära marken.

Nionde bilden är en Weka. En rall utan flygförmåga. Endast små rudimentera vingar, dvs nästan helt tillbakabildade. Inte utrotningshotad ännu, men minskar dock i antal pga utdräneringar av våtmarker samt återgigen pga av possums, katter men också hundar. Wekan är i sig oxå ett rovdjur, den äter nästan allt. Denna weka som jag tog kort på var riktigt envis och skulle upp i knät på mig och äta på min macka samtidigt som jag. Han gick förövrigt igenom min väska med. Jag gillar dessa skarpt biggrin.gif

Sista bilden nr 10.
Den enda bilden som blev bra och som jag är riktigt stolt att ha lyckats ta är en Saddleback.
De lever i mörka, snåriga skogar och sitter inte still en sekund.
Antingen blir bilderna för mörka, blixten skapar skuggor och förvänger färger, dessa grenar överallt på bilden, eller sudd att den snabbt springer vidare.
Saddlebacken var nästan utdöd. Tills man började skapa reservat på däggdjursfria öar. Nu har de återplanterats i reservat på fastlandet igen och sakta börjar de öka. De har mycket ljud för sig, hoppar upp och ner i undervegetationen och på marken där de letar efter insekter. Jag har faktiskt börjat lära mig härma ett av deras ljud och fick faktiskt kontakt varav denna bild blev till. biggrin.gif
De har två röda kinlappar kallade för wattles, ngt som är kännetecknande för den grupp fåglar som saddlebacken tillhör. Dit hör också Kokakon och Huian som numera är utdöd sedan 1920-talet. Den bruna färgen på ryggen sadeln används i revirstrider mellan hannar. Först börjar de skräna vem som hörs mest och högst, men funkar inte det så visar de ryggen genom en serie uppvisningar.

Kom just på att jag inte haft ngn lunch än och klockan är redan 18 här. 08 på morgonen hos er. Hoppas ni får en bra dag biggrin.gif
Nu ska jag se vad skafferiet kan erbjuda förutom lite spindlar som bor där biggrin.gif
Aqvakul
thanks.gif för härliga bilder!
Myosotis
CITAT (Orkidétjuven @ 23-06-2009, 07:41) *
pingvinholkar

blink.gif

CITAT (Orkidétjuven @ 23-06-2009, 08:06) *
Denna weka som jag tog kort på var riktigt envis och skulle upp i knät på mig och äta på min macka samtidigt som jag. Han gick förövrigt igenom min väska med.

wub.gif
Biggan_
Tack för fina bilder och intressant information!
Orkidétjuven
Temperature: 7 °C
Wind Speed: 4 km/h
Wind Direction: W
Rainfall (last hr): 0.0 mm
Humidity: 85 %

Och så strålande sol. Inte helt fel.

JAg fotograferade lite ogräs som jag tänkte visa. Inga bra bilder egentligen kvalitetsmässigt, men det är inte det jag vill visa just nu. Jag har sett ställen här där hela skogar är övertäcka av Ipomea bloman för dagen, passiflora arter och där undervegetationen utgörs av Tradescantia och murgörna. De kväver och hindrar den naturliga växtligheten. Nu är det inte fullt like illa här på miramar än vad jag sett och bilderna är ifrån runt vårat "kvarter".

Jag har en liten stig mellan två hus som jag brukar gå till bussen där jag revar murgröna och rensar fram små ormbunkar och bräknar. Växer även bambu där. Tänkte höra med Wellington council vem som tar hand om den stigspartiet. Det är även väldigt skräpigt och jag undrar om skogen inte har fyllts ut tidigare med landfyllnads skräp. Det ligger metal och däck och annat skräp.
Min tanke var om jag kunde få tillstånd och kanske hjälp att städa rent och rensa bort ogräs innan det har tagit över hellt. för än på vissa ställen har det inte nått.

Jag tog dessutom en tur utmed stranden med en påse och plocka skräp.
Två ggr i veckan lite drygt beroende på väder så tar jag en tur mellan worser bay och scorching bay (karaka bay area) . Jag är lite inofficiellt utsänd av Forest & Bird som watchman over beaches här i karaka bay där vi bor. Dvs jag tittar till stranden att allt står rätt till. Ganska smidigt när jag faktiskt ser nästan hela partiet från altanen på baksidan. (Se första bilden i denna tråd, utsikten.)
Jag plockar skräp och rensar. Kollar efter sjölejon och pingviner vilket jag noterar isåfall. Även eventuella ringmärkningar på andra fåglar osv. Letar även efter eventuella döda eller skadade djur.
Visar lite bilder på det skräp jag hittade idag. Två kassar blev det. Ständigt spolas det upp nytt och främst är det plastbehållare, plastlock, klädnypor, sugrör och chipspåsar. En del spolas förstår upp från andra platser men vissa saker slängs medvetet och det förstår jag verkligen inte. Blir så arg.
Jag är otroligt nöjd när jag plockat skäp de dagar jag gör det, men samtidigt är jag surare än vanligt med.
Dessutom har de kapat flera stora träd på våran gata just nu för att restaurera en gångstig från överliggand ehus ner till våran gata samt stabilisering av murarna. träden sprack sönder muren.

Kan man inte istället ta bort stigen och låta träden vara. Nu är det naket och allt jag ser är ett stort fult helt fyrkantigt hus och elledning. BAh..... Lugna ner oss nu....

Nåväl. Bilderna.

När folk har tröttnat eller rensar ut i sina trädgårdar så slänger många sitt komposterbara skräp i skogen. VAd leder detta till? Jo saker som kan börja gro eller fröa av sig dyker upp.
I detta fall Agapanthus. Afrikas drottning. de är sjutton överallt. I detta fall så har det nog grott nya från slängs gamsla fröfulla stjälkar. Lite Tradescantia som vandrar runt med.

Andra bilden är en blommande aloe. Växter oxå överallt med tillsammans med flera andra fetblads växter som crassula och så.
Blommorna utgör dock föda åt nektarätande fåglar så det är iof bra biggrin.gif

bild 3 är en blomman fördagen som börjat kväva en stackars kawakawa, macropiper excelsum. jag har börjat rensa bort lite, men den är så jäkla intrasslad.

4.Ett stort buskparti cotoneaster. Har aldrig sett så stor buske. Säkerligen fågelspriden.

5. Många känner säkert igen dessa. Usch, dem tycker jag inte om längre. Slingerkrasse. !
högre upp syns dessutom röda topparna av aloe och vänster i mitten (eng) sweet pea shrub, polygala myrtifolia nr 2. Den är banned! Lite mer Tradescantia och en del raps.

Orkidétjuven
nr 5..


Bild nr 6

har vi mer agapanthus, lite cotoneaster samt kapfrifol längst till höger.
Nu är det ju faktiskt vinter så det ska bli intressant hur mycket mer det finns när det börjar blomma. Säkerligen vackert för alla blommor är vackra tycker jag. Men inte på bekostnad av annat.

n7 är lite pelargoner som börjat sprida sig. Jag har inte sett ngra pelargoner i närheten så hur de kommit dit vet jag inte riktigt. Dock skulle det vara intressant att ta en stickling och driva upp hemma och se vad det blir. Ngn gammaldags sort kanske som inte finns hemma. biggrin.gif


pelargon. ser små röda blommor.


Nästa bild är strandkrassing- Doftar ljuvligt, men hör inte hit. Sprider sig numera ohämmat.

Sen skräpet jag plockade på stranden!

Andra påsen skräp!

Sen kan man undra vad den här stackars pingvinen dog av? Jag är säker på att det är samma pinvgin jag såg några veckor tidigare. Jag har inte lagt dit skräpet heller. Kanske han ätit plast? eller naturliga orsaker.

sen tog jag kort på en bild jag hittade.
Tagna på bar gärning.
En Possum och en råtta som tillsammans kalasar på varsin fågelunge. Blev nog inga tuis i den kullen. sad.gif
Orkidétjuven
Nu vill jag iof inte att folk ska få helt fel bild heller av nya zeeland för det är ett underbart vackert land med otroliga landskap och jag tycker att finns möjligheten så måste man se det med egna ögon för inga bilder gör det rättvisa.
Dessutom har de väldigt bra trädgårdsmarknader här. ska faktiskt söka lite extra arbete. Bra för mig och komma ut bland folk men oxå för att lära mig massor av nya växter och ny inspiration. Dessutom har de stora avdelningar för inhemska arter. Ngt jag tror skulle kunna vara en bra grej att ha hemma i Sverige med innan det kanske går så långt som det gör här. NU är ju situationen inte alls samma, men man vet aldrig. Vi har ju tur att saker faktiskt fryser ner varje vinter och därmed hindras sprida sig, även om det finns undantag. Men ett bra ex, inte på växter men djur är ju spanska sniglar. Nog om det, jag kan inte riktigt komma och säga vad som är rätt och fel. Jag vet vad jag anser är rätt iaf.

MEn jag ville iaf visa reklamen från ett av trädgårdcentra här. Palmers som dök upp i brevlådan. Helt okay är de, men Butiken California är bättre. Där tänkte jag söka. De vet redan vem jag är av allt mitt rännande där biggrin.gif
Det här är ju faktiskt ett trädgårdsforum biggrin.gif



och sista sidan
Myosotis
Tragiskt naturligtvis men vilken fantastisk bild på possum & råtta!!

Undrar fortfarande om pingvinholkar.
Orkidétjuven
Just ja,
jag glömde bifoga bilden på pingvinholken, skickar även med en ritning.
De kan antingen ha slutande eller platta tak. de är väl lite drygt 50x 50 cm.
Första bilden har jag inte jag tagit. De är nattaktiva på land och tillbringar dagarna ut till havs. Kommer iland igen vid solnedgång.
Little blue penguin.
Orkidétjuven
Idag skulle jag åkt ut till Matui/Somes island och inventerat jättewetor. Men det blev så dåligt väder så jag ställde in allt.
Det har regnat och blåst ca 27kmh sen igårkväll. Det är ca 7 grader inne/ute.
Dels blir det inte många wetor att idmärka och notera, dessutom så är det jobbig terräng, mycket lera, klättrande, snårig skog och jag har fortfarande ont i armen sen två veckor tillbaka då jag sträckte mig när jag halkade och grabbade tag i en gren för att inte halka omkull.
Nåväl. Jag kan ta upp lite om Wetorna jag inventerar.

Det finns lite drygt 11 arter av jättewetor, varav arten Deinacrida rugosa eller Cook Strait giant weta som den heter är den jag inventerar.
Wetorna tillhör familjen Anostostomatidae, med undantag grottwetorna som tillhör familjen Rhaphidophoridae.
Generellt sett så finns wetorna endemiskt bara på Nya zeeland även om närbesläktade ordningar och släkten finns i Sydafrika, Australien, Tasmanien och Nordamerika.
De Nya Zeelänska wetorna indelas i fem grupper.
Jättewetor
Trädwetor
Groundwetas frittöversatt till markwetor.
Betewetor Eng Tuskwetas
Och grottwetorna då.

Wetor var tidigare mycket vanliga innan människan kom till Nya Zeeland och utgjorde den ekologiska nischen som möss, råttor och andra däggdjur motsvarar i övriga världen. Wetor tillhör en urgammal grupp som levde redan under Gondwanatiden då Nya Zeeland bröt sig loss och isolerades. Wetfossil har dock hittats i Australien med, men där finns inga nulevande så i bemärkelsen är även Wetorna här "levande fossil" Jättewetorna är dessutom ett bra exempel på Gigantism som uppstår på isolerande öar. Innan människorna kom hit var wetornas enda naturliga fiender ugglor. I nuläget Ugglearten morepork eftersom en andra arten laughing owl, Sceloglaux albifacies är utdöd sedan 1914. Även världens största nattskärra, the New Zealand owlet-nightjar, Aegotheles novaezealandiae jagade dem med. Även den är utdöd sedan 1960-talet. Även de "levande fossilerna" Tuararor äter wetor. Urgamla reptiler som liknar ödlor, men tillhör en helt annan ordning. Kan även tänkas att den numera utdöda??? Kawekaweau jättegeckon, Hopolodactylus delcourti (världens största gecko) även åt wetor.

Jättewetorna är viktiga fröspridera då de äter matrial och fröer som passerar genom matsmältningen och sedan gror. De är alla nattaktiva och tackvare goda tepraturhållningar kan de hittas från allt till alpina områden, till grottor, träsk och sandstränder. De saknar även vingar, men vissa arter som ground wetas hoppar bra, i övrigt kryper alla arter.-

Jättewetorna, släktet Deinacrida som betyder typ förskräcklig gräshoppa är större till storkelen än ngn i de övriga grupperna. De är bland världens tyngsta insekter och blir upp till 10 cm. Stört är arten, Little barrier island weta. Jättewetorna är förövrigt växtätare, ganska långsamma och generellt sett mindre sociala än övriga släkten av wetor.

Flesta arter av jättewetor är utdöda på fastlandet och numera lever på små isolerade däggdjursfria öar. Detsamma gäller flesta övriga wetor med. Även om det förekommer ett fåtal. Vi har bla trädwetor här hemma runt husknuten och jag ska bygga ett sk Wetahotel med så fort jag har lite matrial att bygga med.

Ngra ggr i månaden åker jag som jag tidigare skrivit ut till Matui/Somes island och Inventerar the cook straight giant weta. 30 st trälådor utplacerade runt om på ön där varje låda är indelade i olika fack, ingen låda likt dne annan. TAnken är att se om Wetorna föredrar ett särskilt mönster att ligga i under dagtid, samt idmärka alla och ev få reda på antalet wetor. Hittar man döda wetor ska de skickas in till en wetaexpert som tar dna prover på alla för att särskilja släktmönster. Honom har jag inte fått träffa ännu så jag är inte hundra på vad han vill visa ännu. Det är dock märkt att många ggr när det ligger fler wetor i lådorna så ligger alltid honorna på hannar och inte tvärtom. Honorna är för det mesta större med och känns lätt igen på sitt äggläggningsrör.-

Rolig fakta är att deras avföring som liknar 1 cm små korvar luktar hyacint.
Första gången bajs luktar gott tror jag? Hahaha.
Förövrigt så bor det andra djur som skalbaggar, spindlar, och olika ödlor i lådorna med biggrin.gif
Matui/Somes är ett underbart ställe att volunteer arbeta på. Får man möjligheten att komma till Wellington så ska man inte missa det.

Så de stora runda wetorna är jättewetor varav en ätandes på en inhemsk liljeart, sen har vi 2 bilder på tree wetas varav en bild när en äter på en blommande koromiko, Hebe stricta om jag inte misstar mig.

Förövrigt blev det en varm choklad nere på trädgårdsmarknadens cafe och en inköpt King fern, Marattia salicina. Upp till 4 meter stor. Tidigare ganska vanlig på Nya Zeeland, men numera ovanlig och bara i gamla orörda dalgångar. Ska bli kul och se hur stor den kan bli biggrin.gif
Hoppas ni haft en skön helg hemma i värmen biggrin.gif
Myosotis
Vad är wetorna närmast släkt med?



CITAT (Orkidétjuven @ 29-06-2009, 06:31) *
Hoppas ni haft en skön helg hemma i värmen biggrin.gif

Nej. angry.gif Först fotbollen från Sydafrika där det är 10° och alla springer omkring med handskar, och nu börjar du prata om varm choklad. Det är orättvist! Jag får nog skaffa en sommarstuga på Antarktis eller nåt.
Orkidétjuven
Wetor tillhör ordningen Orthoptera som även inkluderas gräshoppor, syrsor och sånt. De indelas senare i underorningen Ensifera där syrsor delar plats med vårtbitare. Namnet Ensifera hänvisas till honans ägglägningsrör som på latin betyder svärdbärare. Därifrån indelas ordningen till superfamiljerna Grylloidea, Hagloidea, Rhaphidophoroidea, Schizodactyloidea, Stenopelmatoidea och Tettigonioidea.

Wetorna tillhör familjen Anostostomatidae som utgår ifrån Stenopelomatoidea som de delar tillsamman med sina närmsta släktingar King crickets från sydafrika. Deras närmsta släktingar i sin tur är antagligen arterna i familjen Stenopelmatidae från Nordamerika.

Fick ta wikipedia lite till hjälp där. Annars blev det en del felstavningar tongue.gif

Myosotis
Även om jag kanske inte alltid kommenterar, läser jag med intresse allt du skriver. Fortsätt gärna berätta för oss! kompiskram.gif
Orkidétjuven
Hallo hemma i Sommar Sverige.
Jag har inte varit här på ett litet tag, dels för jag tänkte att jag skulle komma på ngra intressant och nytt skriva om och dels för att jag numera kör mina voluntär program på fulltid!

Mycket nytt här hänt sista veckorna.
Men jag kan börja med att det var en mörk helg för dvärg pingvinerna i trafiken. Tre stycken fick sätta livet till när de blev påkörda natten mellan lördag och söndag. Två dog omedelbart ( de var ganska platta) den tredje fick tyvärr avlivas efter att ha fått underkäken krossad och halva sidan av ansiktet bortslitet. Han var förövrigt en pigg och annars glad kille. sad.gif
Varningskyltar för pingviner sitter utmed kusterna, men få verkar visa hänsyn. Vägarna används speciellt för gäng som racear ikapp nattetid och ofta i områden där polisen inte kontrollerar särskilt ofta. Pingvinerna är ju dessutom nattaktiva och rör sig på land efter solnedgång. de häckar gärna en bit ifrån havet och måste så sätt ta sig över vägen.
Jag har fått tillstånt att sätta upp flertal holkar på havsidan av vägen för att förhindra att pingvinerna går över vägen då de föredrar holkar framför naturliga bon. En holk nedanför mitt hus är redan bebodd. Nu väntar jag bara på att resten av holkarna ska tillverkas av skolbarn biggrin.gif Barnarbete hahaha tongue.gif

Kan också berätta att 9 bruna kiwis i ett reservat i Northland fick sätta livet till helgen den 4-5/7 av en lösspringande hund.

Annars är det ju nu vinter och det händer inte särskilt mycket i naturen.
Inte många wetor att inventera, knappt inga insekter ute överhuvudtaget utom ngn enstaka humla.
VAlarna har börjat migrera i havet här utanför så jag väntar med spänning att det ska dyka upp ngn fena eller liknande biggrin.gif

JAg har fått erbjudan av Department of Conservation att starta upp en plantskola i Rimutaka reservatet. Vet inte ännu om det är volunter arbete eller inte. Dessutom ville de ha mig som sommarvikare ute på en ö i en månad. Samma ö som jag inventerar wetor förövrigt. Där får jag dock betalt. Inte mycket, men det gör inte mig ngt. De står för mat så då är jag nöjd. smile.gif
Jag stannade över natten i ett av gästhusen och det var bara 2 grader. Jag sov med 3 lager kläder och mössa och vantar.
Dessutom har jag börjat inventera historiska träd. Dvs träd som planterades där av första nybyggarna och vi hittade faktiskt en gammal trädgård bestående av fem äppleträd och 4 päron. Dokument visar att de planterades i slutet av 1800 talet då de donerades av botaniska trädgården här., Små , men gamla träd så vi nu ska få lite fart i smile.gif Dessutom ett olivträd och en valnöt.
Jag återkommer mer om dessa är framrensade ur allt ogräs.

JAg har dessutom börjat arbeta mer i karori sanctuary. Reservatet där jag stödutfodrar bellbirds och Hihi´s.
Nu är det 2-3 dagar i veckan och numera ingår allt från kontroller av musfällor, utläggning av bete för eventuella possums. Reservatet är ju annars däggdjursfritt sedan många år tillbaka undantag möss. Där vi nu kontrollerar populationerna med hjälp av fällor och jordnötssmör. Så det kan vara ngt nytt att prova istället för ost där hemma.
Har satt upp och renoverat Kākāholkar. Ungfåglarna har en tendens att mer eller mindre tugga söner holkarna för skojs skull.
Kākāorna (Nestor meridionalis) är stora kopparfärgade papegojor endemiska till Nya Zeeland,
utom Nordfolk island Kākā som dog ut 1851.

Ska arbeta där imorgon igen och när jag kommer hem kan jag berätta lite mer om Kākāor:)

Hur Nya Zeeländarna är med trädgårdsskötsel och design förresten?
Tänkte om jag skulle fotografera lite trädgårdar här om någon är intresserad att se.
Det är ju trots allt ett trädgårdsforum det här.

Myosotis
yahoo.gif Där är du ju!
Myosotis
CITAT (Orkidétjuven @ 15-07-2009, 10:34) *
...den tredje fick tyvärr avlivas efter att ha fått underkäken krossad och halva sidan av ansiktet bortslitet. Han var förövrigt en pigg och annars glad kille.

sick.gif Sånt där är ju inte särskilt kul. trostar.gif
Hur väl känner du dem? Låter nästan som om de är lite halvtama eller nåt?

CITAT (Orkidétjuven @ 15-07-2009, 10:34) *
Kan också berätta att 9 bruna kiwis i ett reservat i Northland fick sätta livet till helgen den 4-5/7 av en lösspringande hund.

crying.gif Har hunden fångats in?

CITAT (Orkidétjuven @ 15-07-2009, 10:34) *
...en gammal trädgård bestående av fem äppleträd och 4 päron. Dokument visar att de planterades i slutet av 1800 talet...

Fint med så gamla träd. Hur är policyn när det gäller sådana? De är ju inte inhemska heller men några gamla träd gör ju ingen skada. Ser man till att de inte föröker sig bara och låter dem stå tills de dör en naturlig död?

CITAT (Orkidétjuven @ 15-07-2009, 10:34) *
...när jag kommer hem kan jag berätta lite mer om Kākāor...

Ja! bravo.gif

CITAT (Orkidétjuven @ 15-07-2009, 10:34) *
Tänkte om jag skulle fotografera lite trädgårdar här om någon är intresserad att se.

Ja, det skulle vara intressant!
Biggan_
Tack för att du delar med dej av din spännande vardag. Vilken upplevelse att få vara med om något sådant!
Lite trädgårdsbilder hade varit kul att se tycker jag.
Orkidétjuven
Nu har jag suttit i närmare 1,5 timme och skrivit ett inlägg om Kākās och de conservation arbeten jag gör.... och vad gör jag?
Trycker på krysset på ena sidan och innan jag han förstå vad gjort var hela sidan borta.
Jag skulle ju bara växla mellan fönstren. sad.gif


Surt sa räven.

Jaja, nu har jag inte tid med att skriva ett nytt inlägg så jag bifogar ngn trevlig bild tills nästa gång. Ska föröska hinna med det ikväll istället.
Första beviset jag har sett efter vilda kiwis biggrin.gif[attachment=38979:kiwisp_r.jpg]


Det andra är kiwi stödutfodring.
En del nötfärs blandat med banan, havregryn, kattpellets och ngt som kallas för kiwimix som liknar mjöl som jag tror innehåller lite mald mask, insekter, vattenloppor mineral och vitaminer och lite annat smått och gott. Läggs ut i små plaströr som byts ut varje dag.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon