Full version: Jag och baka
rosettei
CITAT
Annars gör jag ett snabb-bröd som bara jäser en gång och som är dundergott!  
Ett paket jäst smulas i en bunke.
Tillsätt ca 1/2 msk salt och låt salt och jäst smälta ihop.
Tillsätt en msk malda brödkryddor eller annan kryddning, t.ex. hackad lök och dill.
Tillsätt 2 msk olivolja.
Tillsätt 5 dl ljummet vatten.
Rör ihop allt, degen skall vara ganska lös.
Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter.
Smörj en plåt med smör el. marg. sätt ugnen på ca 200-225 grader.
(Jag brukar sätta den på 225 och sänka till 200 när jag sätter in brödet.)
Häll den färdigjästa degen på plåten, forma den och strö på vallmofrön eller sesamfrön och ev. havssalt.
Sätt in i ugnen och när brödet är färdigt kan du knacka på botten, det ska låta lite "ihåligt" när det är klart.
Håller inte så länge men brukar ta slut direkt för det är jättegott!
Receptet fick jag av min kompis Kristina för ca 25 år sedan, bakar nästan aldrig något annat eftersom jag är en ganska lat person mellan varven


Wargen, jag tänker nu prova ditt recept för lata bagare
men sad.gif
jag måste ju skratta åt mig själv
är vi inte för lata
mjöl måste man väl ha till degen.?
Wargen
ohmy.gif Men Herre G! Jag kände på mig att jag glömt något, läste igenom receptet flera gånger , men är man insnöad så är man.... wacko.gif
Det ska vara ca 10-14 dl vetemjöl. sad.gif Man får måtta så man får lagom wink.gif mängd för degen ska vara rätt lös som sagt.
Ja, där ser man.... blink.gif
Ska redigera inlägget NU! laugh.gif
Wargen
Puh! smile.gif Tack för påminnelsen! wub.gif Konstigt hur man kan bli totalt hemmablind, man tänker en sak och sen tror man att man gjort den.
Hmmm, kanske suttit för mycket vid datorn sista tiden..... wink.gif
rosettei
laugh.gif
hu, skönt då behöver jag inte vara orolig
skrattade åt mig själv där jag stod i köket
läste det en gång till... ?
hade tagit fram jästen.....
Wargen
Blev nästan lite orolig där... unsure.gif Du får skriva och tala om hur det blev så jag inte lurat iväg folk i västa "kleiten" som man sa på Gotland. smile.gif
rosettei
rolleyes.gif
Ska tala om hur det blir..
när jag försöker nästa gång, kanske i morgon wink.gif


kanelbullar är jag bra på att baka
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon