Full version: Lökfrö
Crassula
Har just nu fått fröer till en rosa spansk matlök
När och hur skall jag dra upp dessa fröer för att kunna både äta och få löken att fröa sig.
Hoppas att det går
Åsa, mälardalen zon 2
Du odlar den precis som du gör med vanlig frösådd gul eller röd lök.

Kopierat från Runåbergs:

SÅDD: Så de svarta fröna ca 1 cm djupt i mars - april, inomhus eller i drivbänk. Håll god värme under groningen, gärna 20 - 25°C. När plantorna kommit upp ska de stå ljust, luftigt och svalt. I synnerhet de sista veckorna innan utplantering är det viktigt att temperaturen inte är för hög (max 15°C). Annars kan löken börja svälla i förtid, i tron att det är full sommar. Plantorna blir stadigare om man, under de första 4-6 veckorna, klipper bladen då och då till en höjd på ca. 6 cm. Klippet går bra att äta som gräslök. Plantera ut på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt löken grunt och fast. Lök har lång utvecklingstid och kan bara sås direkt på friland i södra delarna av landet. Så 40-60 frön/sträckmeter.

AVSTÅND: Under förkultiveringen 2-5 cm inbördes avstånd. På friland hålls ca. 10 cm mellan plantorna och 25-50 cm mellan raderna.




Du kan dock inte både skörda det som är under jord + få mogna fröer från samma planta. Ibland går plantorna upp i blom ifall man planterar ut dem för tidigt, isåfall kan du använda dem till fröskörd, de plantor som bildar blommor och fröer brukar inte få så mycket uner jord att skörda. Annars är lök normalt sett 2-årig = de blommar och bildar frö andra året. Så skule ingen planta ha gått upp i blom första året spar några plantor ute i landet som får sitta kvar och blomma följande år.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon