Full version: Julklappstråd 2008
Pirum
Ja, julen närmar sig med stormsteg, och minusgraderna gömmer sig bakom knuten, det är alltså dags att leta upp de där julklapparna man vet att man vill ha, men inte var man hittar, samt de där som man inte vet att man vill köpa, och kan råka träffa på av ren slump.

Så jag kastar ut en inledande fråga:

* Var hittar man en bra gjutjärnsstekpanna? Helt i metall, så den tål att ställas in i ugn och dessutom är vacker. Skeppshult...Nils Johan, finns det senare märket fortfarande? Jag var inne på Duka, och de kunde beställa hem vad som helst från Skeppshult, men de var inte så billiga tyckte jag...däremot fanns en "Duka Gourmand" för billigare pris - men är den lika bra tro?
ängsvädd
Bra tråd smile.gif Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, men ställer en själv:

Min syster önskar sig en pizzaslicare, det är tydligen något rostfritt hjul med taggar. Var kan man hitta det?
Chamomille
CITAT (MimmiH @ 10-12-2008, 18:55) *
Bra tråd smile.gif Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, men ställer en själv:

Min syster önskar sig en pizzaslicare, det är tydligen något rostfritt hjul med taggar. Var kan man hitta det?

Det kan man hitta i köksbutiker. Typ Duka eller Köks. Jag har en som jag använt en (1) gång på 10 år wink.gif


Ge henne en bra kniv istället...
Eva i Höga
Jag tror att ICA Maxi och Coop har gjutjärnsstekpannor. Kolla!
teddi
Själv har jag en pizzakniv från tupperware,jättebra till annat också smile.gif
Lady Hamilton
Jag använder min "pizza slicer" till att skära upp paj med och ugnspankaka tummenupp.gif
Chamomille
Skeppshult finns också på såna köksaffärer. Kolla bara att användaren har starka handleder laugh.gif
Jag kan knappt lyfta våra pannor biggrin.gif

CITAT (teddi @ 10-12-2008, 19:38) *
Själv har jag en pizzakniv från tupperware,jättebra till annat också smile.gif

Till vadå unsure.gif
ängsvädd
CITAT (Chamomille @ 10-12-2008, 19:13) *
Det kan man hitta i köksbutiker. Typ Duka eller Köks. Jag har en som jag använt en (1) gång på 10 år wink.gif
Ge henne en bra kniv istället...

Tack biggrin.gif
Sussie F-Flower
CITAT (Pirum @ 10-12-2008, 18:29) *
* Var hittar man en bra gjutjärnsstekpanna? Helt i metall, så den tål att ställas in i ugn och dessutom är vacker. Skeppshult...Nils Johan, finns det senare märket fortfarande? Jag var inne på Duka, och de kunde beställa hem vad som helst från Skeppshult, men de var inte så billiga tyckte jag...däremot fanns en "Duka Gourmand" för billigare pris - men är den lika bra tro?




Oj då, har missat den här tråden...

Min spontana tanke är att "äldst är bäst"... wub.gif
Tokigt, tycker ni kanske, men jag är ju en så'n som hellre har gammalt än nytt och en gjutjärnspanna sliter man väl inte ut, ens under en hel livstid...?

Beroende på VEM som ska få den/ha den så skulle jag överväga att kolla på Erikshjälpen, Second hand, Röda Korset etc...
Ibland kan det ju kanske kännas som att det "inte passar sig" att ge en gåva ifrån en sådan butik... crying.gif Jag tycker att det är helt ok. Bara den är hel och fin! tummenupp.gif

Min dotter (24) fick ifjol mina föräldrars gamla skeppshultare från 50-60-talet, som jag i min tur har haft i många år men inte använt den de sista 10-15 åren då jag tyckte att den var alldeles för jobbig och för tung att diska.. yes.gif

Dottern är en riktig liten "Gourmét-fröken" och älskar sin nya gamla stekpanna som hon gör både ugnsomeletter, sockerkakor, fläskpannkaka, småstekar, ugnsbakad fisk i m.m m.m.
Hon är så stolt över den att hon t.o.m. sätter fram den på bordet när dom har gäster.

Bara ett tips... shy.gif blush.gif
Sussie
Red Top
CITAT (Pirum @ 10-12-2008, 18:29) *
Ja, julen närmar sig med stormsteg, och minusgraderna gömmer sig bakom knuten, det är alltså dags att leta upp de där julklapparna man vet att man vill ha, men inte var man hittar, samt de där som man inte vet att man vill köpa, och kan råka träffa på av ren slump.

Så jag kastar ut en inledande fråga:

* Var hittar man en bra gjutjärnsstekpanna? Helt i metall, så den tål att ställas in i ugn och dessutom är vacker. Skeppshult...Nils Johan, finns det senare märket fortfarande? Jag var inne på Duka, och de kunde beställa hem vad som helst från Skeppshult, men de var inte så billiga tyckte jag...däremot fanns en "Duka Gourmand" för billigare pris - men är den lika bra tro?

Här finns också Ronnebybruk, återförsäljare

Eva i Höga
Håller med dig Sussie, gjutjärnspannorna är outslitliga och man kan hitta på loppisar och second-hand. Man får bara kolla att det finns möjlighet att göra rent dem, en del kan vara rejält ingrodda.
Min dotter och jag har flera stekpannor och grytor och är verkligen glada för dem, nackdelen är som sagt att de är lite tunga. Men vad gör det? de håller i generationer.
ängsvädd
Jag sällar mig också till lovsångskören av gjutjärnsstekpannor. De avger inga gifter, tillför bara nyttigt järn biggrin.gif Om man som jag har undulater kan man inte ha teflonpannor då de avger ett gift vid upphettning som undulaterna kan dö av.
Gillan
Håller med om mycket här, men en gjutjärnspanna av "gammal hederlig" sort, går inte att använda på dagens spishällar. På en vanlig gammal hederlig spis med fyra plattor är de ff guld värda. Det är ett måste att tänka på. Annars kan man förstöra spisen/hällen. Vad jag däremot förstått så tillverkas det fina gjutjärnspannor även för "hällarna". De finns att köpa i de flesta affärer som säljer köksatteraljer tummenupp.gif . Jag har en vedspis i mitt kök, så under vinterhalvåret kan jag ff använda mina älskade gjutjärnspannor/grytor och det är jag tacksam för.

Det finns en affär som heter Werner nånting, förlåt, det står helt still just nu, men den finns nog över hela sverige. Där finns en massa både nyttiga och onyttiga ting. Dock en ganska dyr affär.
Elisabeth-Västkustkolonisten
Gillan är det Verner&verner du menar?
Gillan
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 11-12-2008, 10:20) *
Gillan är det Verner&verner du menar?



Jaaaa, det är det ju! Tack Elisabeth smiley_small_hug.gif
Betty
Skeppshults gjutjärnsstekpannor kan man köpa på Överskottsbolaget, Ö&B för under hundralappen! tummenupp.gif
Solstorm
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 09:36) *
Håller med om mycket här, men en gjutjärnspanna av "gammal hederlig" sort, går inte att använda på dagens spishällar. På en vanlig gammal hederlig spis med fyra plattor är de ff guld värda. Det är ett måste att tänka på. Annars kan man förstöra spisen/hällen. Vad jag däremot förstått så tillverkas det fina gjutjärnspannor även för "hällarna". De finns att köpa i de flesta affärer som säljer köksatteraljer tummenupp.gif . Jag har en vedspis i mitt kök, så under vinterhalvåret kan jag ff använda mina älskade gjutjärnspannor/grytor och det är jag tacksam för.

Det finns en affär som heter Werner nånting, förlåt, det står helt still just nu, men den finns nog över hela sverige. Där finns en massa både nyttiga och onyttiga ting. Dock en ganska dyr affär.



Vi köpte spis med keramisk häll här 1995. Jag har använt gjutgärnspannor och stekgryta på den hur mycket som helst hela tiden. Inga problem, både pannorna och spisen är helt okej. Jag vet att det var något som inte skulle användas på den som jag visste då när vi köpte den, men jag har redan glömt vad. Tror jag använder de mesta material på den.

En spis som inte klarar gjutjärnspanna skulle aldrig komma innanför mina dörrar. Kött SKA stekas i gjutjärnspanna, om man wookar grönsaker så ska det ju vara högsta värme och då måste man ju ha en panna som tål värmen. Jag har crepespannor, plättlagg och stekgryta i gjutjärn.

Fast du kanske menade någon annan sorts häll Gillan?
Elisabeth-Västkustkolonisten
Jag letar efter en stekgryta men det får inte vara en gjutjärnsgryta eftersom jag inte kan lyfta den.

Elisabeth
Bee
Om man inte orkar ta sig till en butik (glöm inte Åhlens i sammanhanget, dom har en stoor köksavdelning) så kan man handla på nätet. Här köpte jag min grillpanna förra året: Culina.se Svensktillverkat och i gjutjärn. Stekpannorna har en modern finess, ett litet öra på motsatta sidan om handtaget. Annars hade jag inte klarat att lyfta pannan.
Whiskuchi
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 09:36) *
Håller med om mycket här, men en gjutjärnspanna av "gammal hederlig" sort, går inte att använda på dagens spishällar. På en vanlig gammal hederlig spis med fyra plattor är de ff guld värda. Det är ett måste att tänka på. Annars kan man förstöra spisen/hällen.


Varför inte? Jag använder min vanliga gjutjärnspanna (och även mormors gamla gjutjärnsgryta) på häll utan problem.
Betty
CITAT (Whiskuchi @ 11-12-2008, 11:17) *
Varför inte? Jag använder min vanliga gjutjärnspanna (och även mormors gamla gjutjärnsgryta) på häll utan problem.


Samma här! Vi har induktionshäll sedan ett par år och min gamla gjutjärnsstekpanna funkar hur bra som helst på den.
Eva i Höga
Inga problem med keramisk häll!
Chamomille
Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen sad.gif Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den.
Gillan
Hmm, jag har inget bra svar att komma med blush.gif , men det var vad jag läste lite "överallt" när vi köpte vår induktionshäll ( om det betyder keramik eller glas vet jag inte ) -99. Vad man ofta kan läsa på instruktioner idag är "passar även induktionshäll" och när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!!

Ingen skulle bli mer lycklig än jag om det skulle visa sig att jag faktiskt kan använda mina gjutjärnspannor på min häll. Jag saknar dem så det kan ni aldrig tro. Och att bara kunna använda dem under vinterhalvåret är ju lite av ett aber........

Jag ville bara varna för att jag själv fått varningen och inte ville att nån annan skulle råka illa ut blush.gif

CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) *
Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen sad.gif Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den.



Du hann att svara inna mig, men det var väl antagligen det jag var ute efter. Tack Chamomille smiley_small_hug.gif
Chamomille
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 12:51) *
Hmm, jag har inget bra svar att komma med blush.gif , men det var vad jag läste lite "överallt" när vi köpte vår induktionshäll ( om det betyder keramik eller glas vet jag inte ) -99. Vad man ofta kan läsa på instruktioner idag är "passar även induktionshäll" och när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!!

Ingen skulle bli mer lycklig än jag om det skulle visa sig att jag faktiskt kan använda mina gjutjärnspannor på min häll. Jag saknar dem så det kan ni aldrig tro. Och att bara kunna använda dem under vinterhalvåret är ju lite av ett aber........

Jag ville bara varna för att jag själv fått varningen och inte ville att nån annan skulle råka illa ut blush.gif

Det är klart att du kan använda dom. Det du inte kan använda på induktion är aluminiumkastruller. "Värmen" kommer ju genom magnetism på någe vis wacko.gif Så gjutjärn fungerar utmärkt smile.gif
Gillan
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:56) *
Det är klart att du kan använda dom. Det du inte kan använda på induktion är aluminiumkastruller. "Värmen" kommer ju genom magnetism på någe vis wacko.gif Så gjutjärn fungerar utmärkt smile.gif



Tack för svaret Chamomille! Jag ska nog se till attt ta mig i kragen och forska lite mer i det här spörsmålet giggle.gif
Betty
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) *
Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen sad.gif Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den.


Jag tycker att det är rätt självklart att man inte skakar en gjutjärnsstekpanna om man har den på en glashäll, vare sig det är induktionshäll eller inte... Förvånar mig inte alls att det har blivit repor då...

CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 12:53) *
.../när jag frågat vad som menas med "induktionshäll" har jag fått svaret; glas eller keramikhäll!!!!

/...


Det här är induktion, så här funkar det: Länk tummenupp.gif
Chamomille
CITAT (Gillan @ 11-12-2008, 13:55) *
Tack för svaret Chamomille! Jag ska nog se till attt ta mig i kragen och forska lite mer i det här spörsmålet giggle.gif

Nu skulle jag svara mycket tidigare men någonting hängde sig (det var inte jag). Du kan använda vad du vill på en induktion, bara det finns metall i föremålen som är magnetiskt. Om du har en vanlig häll spelar det ingen roll eftersom värmen då kommer underifrån, från själva plattan. Nu har ju vi använt Skeppshultaren på vår häll och den har gjort repor helt enkelt. Det gör ju inget förutom att det ser tråkigt ut. Alltså, de plattor som blir röda när man startar dom är "vanlig" häll som blir varm. Har man induktion så blir den inte varm eller röd. smile.gif (man måste ha en kastrull eller panna på plattan för att det ska hända något)
Pius
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 12:46) *
Om vi pratar induktionshäll som vi har kan jag tala om att skeppshultspannorna har repat sönder hällen sad.gif Det är spår efter att vi har vridit pannan eller skakat den.


Är de så känsliga? Vi som just funderar på att köpa en induktionsspis.

Pius
*Ulrica*
Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel???

Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis...

Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut".... g.gif
Chamomille
CITAT (Pius @ 11-12-2008, 16:00) *
Är de så känsliga? Vi som just funderar på att köpa en induktionsspis.

Pius

Näe, de är nog inte så känsliga egentligen. Fast vår Skeppshultare hade tydligen en "flisa" på undersidan som samdon nu har slipat bort. Man får kolla när man köper vad det är för kvalitet. Vanliga kastruller och pannor gör inte såna repor. Jag hade häll i mitt förra hus och jag såg inga repor. smile.gif
Jag råder er att köpa induktion. Jättebra tycker vi! Jag sätter en kastrull med vatten på hällen på morgonen och går iväg och pinkar, sen kokar vattnet när jag är tillbaka tummenupp.gif
Chamomille
CITAT (*Ulrica* @ 11-12-2008, 16:44) *
Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel???

Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis...

Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut".... g.gif

Va?? Gastrolux hade jag också. Den var ju jättebra i 10 år (då gick garantin ut). Sen försvann beläggningen och då åkte den i soporna. Skrapa? Näe, det ska du inte behöva göra med den pannan.
Pius
CITAT (Chamomille @ 11-12-2008, 16:46) *
Näe, de är nog inte så känsliga egentligen. Fast vår Skeppshultare hade tydligen en "flisa" på undersidan som samdon nu har slipat bort. Man får kolla när man köper vad det är för kvalitet. Vanliga kastruller och pannor gör inte såna repor. Jag hade häll i mitt förra hus och jag såg inga repor. smile.gif
Jag råder er att köpa induktion. Jättebra tycker vi! Jag sätter en kastrull med vatten på hällen på morgonen och går iväg och pinkar, sen kokar vattnet när jag är tillbaka tummenupp.gif


Ja vi funderar starkt på det.

Vi har just stått och glott på vår gamla och funderat över vilken FAS vi har. Gubben min kom fram till 2-fas. Han hittade, brun, blå och svart tråd. Själv fattar jag 0 av allt som har med el att göra. Men han ska prata med sin kompis som är elektriker innan vi beställer.

Är det något mer man ska tänka på?

Pius
*Ulrica*
Kanske beläggningen har försvunnit i vår då...

Hittade en utförlig testsammanställning förresten, tydligen är inte dyrast bäst:


http://www.cint.se/sweden/asp20/auto_arkiv...pe=1&id=691
Eva-Helene
CITAT (*Ulrica* @ 11-12-2008, 16:44) *
Nu när ni ändå diskuterar pannor här. Vi har en halvgammal gjutjärnspanna där allting bränner fast direkt och gör det helt omöjligt att steka en andra omgång utan att skrapa (hacka) och diska. Den är helt värdelös! Eller gör vi något fel???

Jag tänkte köpa en ny i julklapp men jag vill ju inte ha en till som är lika värdelös. Är det skillnad på gjutjärn och gjutjärn? Den vi har är en Gastrolux Titan 2001 så det är ju ingen billig skitpanna precis...

Blir lite osäker nu... kanske det är någon sorts beläggning på pannan jag har och att den har "tagit slut".... g.gif

Jo ser du, Gastroluxpannor är inte av gjutjärn. Dom är av bl.a. aluminium och har en "nonstick"-beläggning - populärt kallat teflonpanna. Här ser du hur dom tillverkas http://www.youtube.com/watch?v=app340V2LZQ
En gjutjärnspanna är tung och outslitlig - mamma har haft sin ena panna sedan hon gifte sig 1949 och den andra skaffade pappa 1935. Syns knappt nån nötning på dom - mer än att den äldstas handtag är lite trasigt.
Gjutjärnspannor är helt oslagbara att steka i bara man sköter dom rätt - ser till att den inte bränns torr, oljar in den ibland, rengör den genom att värma upp o sedan skrubba ur med hett vatten. Skulle den brännas, så värm upp en aning och olja in rikligt, låt svalna sakta.

Jag fick tag på en stekgryta i gjutjärn på en loppis. Rostig och dan var den, men jag gick loss med svinto på insidan, skjöljde ur mycket noga, värmde och oljade in. Den är hur bra som helst nu! Ett riktigt äkta fynd, bara 30 kr för en gryta som är guld värd!
Chamomille
CITAT (Pius @ 11-12-2008, 16:55) *
Ja vi funderar starkt på det.

Vi har just stått och glott på vår gamla och funderat över vilken FAS vi har. Gubben min kom fram till 2-fas. Han hittade, brun, blå och svart tråd. Själv fattar jag 0 av allt som har med el att göra. Men han ska prata med sin kompis som är elektriker innan vi beställer.

Är det något mer man ska tänka på?

Pius

Ni behöver bara en (1) fas, nolla samt jord smile.gif
*Ulrica*
blush.gif he he, alltså inte ens en gjutjärnspanna jag har... men den är tung iallafall... rolleyes.gif
Jag vill ha en jättestor så jag slipper steka i omgångar så det får nog bli en nyproducerad.
Är det skillnad på olika gjutjärnspanne-märken då? Var hittar man en bra?
Dvs - tillbaka till Pirums ursprungsfråga... giggle.gif
Gillan
CITAT (Betty @ 11-12-2008, 14:41) *
Jag tycker att det är rätt självklart att man inte skakar en gjutjärnsstekpanna om man har den på en glashäll, vare sig det är induktionshäll eller inte... Förvånar mig inte alls att det har blivit repor då...



Det här är induktion, så här funkar det: Länk tummenupp.gif



Tack för länken Betty! Efter flera timmars sökande så visar det dig att det inte alls är induktionshäll vi har ( trots att det står så på vår räkning från leveransen ). Vi har en keramisk glashäll sweatingbullets.gif . Så här står det i deras rekomendation:


CITAT
( Kastrullens eller stekpannans undersida bör i kallt tillstånd vara lätt inåtböjd, eftersom den i varmt tillstånd böjer sig utåt. Undersidan lägger sig då plant mot spishällen varvid värmeenergin leds vidare på bästa sätt. Kastrullens eller stekpannans undersida skall passa med kokzonens diameter.

För att undvika repor på Ceranhällen rekommenderar vi er att användakastruller och stekpannor med plan yta.

Den optimala bottentjockleken är för emaljerade kokkärl 2-3 mm och för rostfria kokkärl med sandwichbotten 4-6 mm.
l ).


Jag får ta mig en tankeställare vad det gäller mina gjutjärnsgrytor/pannor......................och självklart att man inte skakar en så tung sak på en häll. Det borde säga sig självt....................tycker jag tummenupp.gif
Pirum
Bra, nu när stekpannefrågan nått sin lösning är det dags att svåra till det...
Var hittar man en vacker mjölkflaska i glas? Dvs,en enliters flaska med kork/lock som man kan ha i kylen, istället för en fultetra? Hittade en på Duka,men tyckte den var dyr och till synes lite svårdiskad.

Det blev en Skeppshultstekpanna förresten, 28 cm, för 419 kr på Clas Ohlson.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon