Full version: Vindtät häck
Almhaga
Hejsan!
Vi håller på att renovera ett gammalt hus på landet i Skåne. Vi håller på att försöka bestämma oss för vilken typ av häck vi ska plantera för att få lite vindskydd. Vi vill gärna att den ska vara grön hela året och den får gärna blomma. Eftersom den ska användas som vindskydd så måste den också vara ganska hög ca 2m.

Tacksam för lite förslag.

/Marie rolleyes.gif
Cilla


Häck i en. Blommar visserligen inte men är smal och tät med härliga blåa enbär. Behöver inte mycket skötsel, men man kan putsa dem med vass kniv som man skär uppåt med på vårvintern för att få dem kompakta och för att sidogrenar inte ska bli för utfallande.

Blomningen planterar man framför...

Enhäckar är inte särskilt välprövade, kanske för att thuja och cypresser tagit över marknaden. Jag fattar inte varför. Enen är så mycket mer oproblematisk - den är ju anpassad för att leva här!

En stor backdel har den om man har päronodling; En svamp gillar att värdväxla mellan just en och päron, och ger oranga fläckar på päronträden.
Hannele
Blomning; eldkrasse!
KURT
Jag tror att det viktigaste är vad för typ av häck som passar vid ett "gammalt hus på landet i Skåne". Är det gott om utrymme så tror jag att det är bäst med en friväxande häck. Titta gärna på vad kommunerna använder för växter i grönområden (slån, nypon, hagtorn, björnbär), barrväxter eller thuja tror jag inte passar vid ett "gammalt hus på landet i Skåne". De flesta lövbärande häckar är också mycket mera intressanta med röda höstfärger, väljer man någon med bär så kan också fåglarna få mat och skydd.
Cilla
Mina favoriter vid äldre tomtmiljöer är också de friväxande häckarna, men det enda ställe där jag sett enehäckar har varit vid gamla hus i Skåne! tongue.gif
Gossen Ruda
En moster till mig och hennes man hade ett torp ute på slätten i Österlen. Runt gräsmattan vid huset fanns en bokhäck på ungefär 2 meter. Bakom den var det nästan alltid vindstilla.
Cilla
Bokhäckar kan bli hur vackra som helst, och merparten av löven sitter ju också som rödbruna.

En annan men lövfällande vanlig vind-läare är oxeln, som också används mycket i Skåne. Har enastående förmåga att orka ta mycket vind och torka som följer med den, både som tätt växande fristående träd och som häckbeskurna. Blommar på våren i vitt och får knallröda höstbär.


Bokhäck (här Fagus purpurea)


Oxel, friväxande. I häck blommar den mindre men får djupgröna blad med silvrig undersida och blir mycket tät. Liksom bokhäcken lätt att göra smal om man vill.
Gossen Ruda
Jag är lite tveksam till oxeln. Jag tycker att när den blivit lite äldre gärna blir gles och tanig. Framför allt nertill. Möjligen är det en underhållssak. Dessutom är många häckar häromkring urgamla, från 30-talet. För övrigt vill jag bara tipsa om avenbok också.
Ti bee
Bokar är härliga! Går det att göra en häck av blodbokar tro? Vore fint!
Hannele
Ja, om du gör häck av blodbok, låt den växa till önskad höjd, innan du klipper.
Putsa på sidorna.

Blodberberis blir väl också en fin röd häck...
Cilla
CITAT (Gossen Ruda @ 08-09-2003, 21:48)
Jag är lite tveksam till oxeln. Jag tycker att när den blivit lite äldre gärna blir gles och tanig. Framför allt nertill. Möjligen är det en underhållssak. Dessutom är många häckar häromkring urgamla, från 30-talet.

Jag tror att man får betrakta en oxelhäck från 1930-talet som gammal, men kanske går det att föryngra den. Bokhäckar med den åldern kan visserligen också bli glesa, men de blir mer intressant krumbuktiga i mina ögon.

Din kommentar gav mig en tanke, och det är att vi sällan talar om ålder när vi förespråkar olika häckval - dvs hur gammal en häck av ena och andra sorten kan bli, och hur den ser ut i olika åldrar. Tror mig inte ha sett denna information i trädgårdsböcker heller. Hrm...
Ewa L
Jag har läst i något sammanhang — minns dessvärre inte var — att man inte kan förvänta sig att en Thuja-häck blir så mycket mer än 15 år! Tycker jag låter väldigt kort.

Håller med dig Cilla om att det är en väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till.
Ti bee
Nja, detta att en thuja-häck bara skulle bli 15 år ifrågasätter jag, vi har en thujahäck/berså som säkert har 40 år på nacken, minst och den är fortfarande yvig, tät, grön och väldigt fin. Så det gäller nog inte för jämnan det!
Unn
Har du tid o vänta ett tag på "2-metersstrecket", varför inte klassikern buxbom? Får du tag på en gammal beprövad kvalisort lär den iaf leva länge...på Wrams Gunnarstorp finns buxbomshäckar som omtalades redan av Linné!
Själv tänker jag plantera en blandad häck på mitt 1800-talstorp i Skåne, Hagtorn, Lind, Avenbok, bok och Liguster ska det va i den. Vad jag klurar på just nu är hur man gör under uppväxtstadiet av en dylik, eftersom de olika sorterna ska beskäras på olika sätt. Kommer att se lite annorlunda ut tills den blivit så hög jag vill ha den ?! wink.gif
Kerran
Jag föreslår vintergrön liguster. Vi har vanlig liguster, då vi bor i zon II. Den växer snabbt och får små vita blommor.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon