pjaaa
Vi har ett päronträd som troligen är ca 10-15 år gammalt. Vi får inte mycket päron men dom få är så goda. Det ska vara ett gråpäronträd. Vi försöker tynga ner grenarna och har beskurit trädet i år. Kan vi skära ner trädet ytterligare och då främst kapa trädet på höjden alltså ta av stammen något? Vi har hört att är trädet gammalt ska man vara försiktig med beskärningen... Trädet växer bara på höjden och längst upp når vi ju inte. Kanske dör trädet om vi skär ner det så drastiskt eller kommer det inte ge frukt om vi låter det växa uppåt? Sen har jag läst att man ska beskära under juli,aug,sept då trädet har mest energi att läka, är det så? Jag har laddat ner en bild - som jag hoppas ni kan se.
Vi är Oerhört tacksamma för allt ni kunniga kan bidra med.
Soliga varma hälsningar
Petra
KURT
Nej det är ingen bra idé att kapa av toppen mera än vad som redan gjorts. När det gäller päronträd så odlas de antingen som kronträd (som detta) och då blir de tämligen höga, eller så spaljerar man dem. Men då skall man starta med det mycket tidigt när trädet är ungt, det går inte att omforma ett gammalt träd. Man kan till en viss del minska tillväxten genom att spänna ned grenar, men det måste man vara försiktig med, grenvinklarna får inte bli alltför flacka, då håller de inte att bära frukt senare. Man får också se upp så att man inte skadar barken om man har smala snören att binda med!

http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=70218
http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=25754
carren
Hej! Ett päronträd är ju ett päronträd och de vill väl växa sig ganska raka och liksom lite koniska i formen? Om det är gråpäron så är väl det dessutom ett ganska storväxt träd? Jag tycker att stora päronträd är toppenvackra, frågan är väl om det är viktigare att nå frukten än att ha ett fint träd? Om man mest vill åt frukten kanske spaljéträd är det vettigaste, som Kurt skriver.

Det kanske är olika på sorter men vi har ett ca 7 m högt päronträd och de päronen är ändå oätliga tills de ramlar ner av sig själva så då slipper man ju oroa sig för att behöva stå på stege och plocka dem.
Cilla
Det är lite synd om den här trädindividen. Den ser ut att ha låg tillväxt och den får inte växa som den är genetiskt uppbyggd för att göra - dvs med topp och med sidogrenar som sträcker sig uppåt.

Ett gråpäronträd med stam och krona komemr för alltid att vilja ha en topp. Kapas toppen på den kommer den att skicka upp flera toppar. Inte på lika bra ställen som från början, inte lika hållbara alltså, men ändå på näst mest hållbara sätt. Och trädet kommer för alltid att cvilja ha sidogrenar med ganska skarpa grenvinklar som bär mängder av frukt på sidogrenar osm också är ganska upprättstående. Detta är hållbart och ger mängder av frukt utan att grenarna går av eller knäcks.

Skär man av topparna på sidogrenarna och dessutom sträcker dem ned kommer kronformen bli mer utsträckt och grenarna komemr inte att bli alls lika hållbara som om trädet fick växa som det är uppbyggt för. Det kommer att bildas frukt på grenarna, men eftersom de är sträckta rakt ut kommer grenarna inte att hålla för mycket frukt innan de går av. (Man kan jämföra med att bära en fylld matkasse med armen rakt ut. det är onekligen lättare att bära den med armen sträckt nedåt - elelr som päronträd vill med grenarna sträckta uppåt.)

Den till synes låga tillväxten på detta träd innebär att trädets grenar föråldras snabbare än trädet växer, dvs att så småningom mer kommer att dö än växa i trädet. Att trädets tillväxt är för låg beror mest sannolikt på att markerna är för sammanpackade och inte luckrade på många år, och att trädet måste använda sin energi till att återställa toppar och fortsättning på de grenar som tagits av och som inneburit bäst ekonomi för trädet (=mest ljus på bladen).

Gråpäron tål att trilla ned 10-15 meter ned på en gräsplan och ändå vara ätliga. Vill ni hellre ha frukt som plockas på grenar när man står på marken - ta ned trädet och sätt päron på spaljé eller sätt en häck i päron.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon