Full version: Fuskost
Sidor: 1, 2
LadyG
"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara. Fuskosten kan lätt förväxlas med äkta vara."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=413299

Det består till mesta delen av fett, inte ost, och som tillverkaren själv säger så måste den blandas ut med riktig ost för att kunna ätas.

Jag vill nog allt ha riktig ost och riva själv till mina gratänger, inte någon billig fettråvara med fantasifullt namn.

Hur tänker ni andra? Köper ni en bit ost och river själva, eller köper ni påsar och vilka i så fall?
Aqvakul
CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 16:48) *
"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara. Fuskosten kan lätt förväxlas med äkta vara."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=413299

Det består till mesta delen av fett, inte ost, och som tillverkaren själv säger så måste den blandas ut med riktig ost för att kunna ätas.

Jag vill nog allt ha riktig ost och riva själv till mina gratänger, inte någon billig fettråvara med fantasifullt namn.

Hur tänker ni andra? Köper ni en bit ost och river själva, eller köper ni påsar och vilka i så fall?

Bläää sick.gif
skogstroll
urk va äckligt jag får kräkkänslor. Ska hålla ögonen öppna hädanefter!
LadyG
CITAT (Aqvakul @ 10-04-2008, 16:50) *
Bläää sick.gif


Bläää?

Bläää för ost i allmänhet eller för fuskost?

Edit: Dum fråga förresten... Tar tillbaka den.
Bettis
Jag blev kanska paff i morse när jag läste det sick.gif jag har i godan tro köpt riven "ost" har jag trott, men nu är det slut med det hädanefter river jag min egen yes.gif
LadyG
Visst blir man äcklad?

Tack vare Fizzgigg har vi bara köpt den där fuskosten någon enstaka gång, men det räcker för att man ska bli sur. Känner sig lite lurad, man vill ju ha ost på sina gratänger, inte fettmassa.

Jag kommer absolut vara uppmärksam på vad det står i framtiden, det ska stå "Ost" för att jag ska köpa. Annars kommer det inte på min mat.
Mollis
Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.
LadyG
Mollis, det var smart. Jag tror jag ska se om jag inte kan sno din idé istället, det låter både praktiskt och hygieniskt.
Mollis
CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 17:12) *
Mollis, det var smart. Jag tror jag ska se om jag inte kan sno din idé istället, det låter både praktiskt och hygieniskt.


Mmm, och ekonomiskt tummenupp.gif
Bettis
CITAT (Mollis @ 10-04-2008, 17:03) *
Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.

Himla bra idé (visste inte ens att det fanns kantfri blush.gif ) ska köpas in i morgon tummenupp.gif
Piccante
Jag som inte äter så mkt hårdost köper ibland riven på påse för att spara, känns lite onödigt med en stor dyr ostbit i kylen om man inte äter så ofta. tycker det är praktiskt med färdigriven och lagrad till gratäng någon gång. Men betalar jag för ost så vill jag ju ha ost och inte "analog ost" elelr digital ost heller för den delen tongue.gif

Sen är ju frågan är det farligt? Det beror ju på. Mättat fett som i ost är ju mindre nyttigt. Är det på vegetabiliskt fett så borde det vara nyttigare OM det är gjort på bra veg; fetter. Finns även vegfetter som är mindre bra. Tror ju inte det är farligt eller onyttigare i sig men visst är det lurendrejeri att utge en produkt för att vara något annat.
*Stintan*
Riktig ost är inte farligt! Processat fett är farligt!
råse-marie
-fear-.gif men fy ... trodde att det var - ost man köpte .... visseligen river vi oftast själva men ibland är man lat och det är tomot i frysen.
Men det var för sista gången ....... rtfm.gif aldrig mer så smörja
Berith
Köper bara Arlas rivna ost, och det var ju riven ost dom hade i påsarna som tur var.
swetrot
Det här är ju främst ett tecken på att lågprishysterin har gått alldeles för långt. Vad de i princip har gjort är att tagit stekmargarin av den värsta sorten, typ Euroshoppers hårda träiga, och rivit ned det med lite vanlig ost och sålt för ett kilopris borde kallas ocker. (Sådant margarin kostar 3-4kr/kg att producera).

Och nu vet jag varför pizzerians ost alltid blir som en deciliter olja som flyter runt på pizzan.

LadyG
Jag tror man vinner på att köpa kvalitétsprodukter i längden. Det är svårt att förklara, men om man t ex köper en Västerbottenost behöver man bara ta en skiva på mackan för att det ska vara gott, men man kan behöva två tre av den billiga hushållsosten.
Netha
CITAT (Mollis @ 10-04-2008, 17:03) *
Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.

Precis så gör jag också ... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper
den har ju också så bra återförslutbar förpackning. tummenupp.gif

Aqvakul
CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:13) *
... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper...


låter lite enformigt.... flirting.gif
Netha
CITAT (Aqvakul @ 10-04-2008, 21:15) *
låter lite enformigt.... flirting.gif

Beror på att min matlust varierar och nu kan jag inte få i mig någon annan sorts ost. no.gif
Hinner inte bli enformigt heller eftersom jag äter som mest 2 ostmackor/vecka. tongue.gif
Aqvakul
CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:23) *
Beror på att min matlust varierar och nu kan jag inte få i mig någon annan sorts ost. no.gif
Hinner inte bli enformigt heller eftersom jag äter som mest 2 ostmackor/vecka. tongue.gif

Då förstår jag. kompiskram.gif
swetrot
CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 20:38) *
Jag tror man vinner på att köpa kvalitétsprodukter i längden. Det är svårt att förklara, men om man t ex köper en Västerbottenost behöver man bara ta en skiva på mackan för att det ska vara gott, men man kan behöva två tre av den billiga hushållsosten.


Alla förstår principen, men likväl lever rätt så många människor under rätt så knappa ekonomiska förhållanden. Fråga de som är sjuka eller arbetslösa, de som är pensionärer med låg ATP, ensamstående deltidsarbetande mammor, flyktingar och många andra.

Skall vi ha en livsmedelsindustri som hela tiden gör sitt absolut yttersta för att blåsa konsumenterna? Är det OK att en tredjedel av Sveriges befolkning skall få nöja sig med vad sk*t som helst som rörts ihop, därför att de inte har råd med annat, eller förstår vad en innehållsförteckning egentligen betyder? Jag blir så förbannad över sådant här som ideligen rullas upp i media, men som får upprepas i det oändliga.
estet
Aldrig köpt påsar med färdigrivet, tack och lov ser jag nu. Brukar köpa en vällagrad/smakfull ost och köra i matberedaren och frysa in i påsar, ett måste som alltid finns hemma.
Berith
Men att köpa Arlas färdigrivna är inte nån fara, det är ju ost som ost. Det är dom andra som är tveksamma, eller helt förkastliga. Är jag fel ute?
Gossen Ruda
Köper bara Arlas hårdost, just nu Herrgård. Brukade tidigare använda riven ost på pasta men den sorten jag köpte försvann för några år sen så jag är inte drabbad. biggrin.gif
Magdis
CITAT (Berith @ 11-04-2008, 06:29) *
Men att köpa Arlas färdigrivna är inte nån fara, det är ju ost som ost. Det är dom andra som är tveksamma, eller helt förkastliga. Är jag fel ute?

Så har då jag fattat det också. De påsar som det står "riven ost" på ska vara ost. På den konstgjorda osten använder de namn som "pizzamix" t.ex. Vi har köpt pizzamixen nån gång i tro att det var ost och jag tyckte väl den var kladdig och konstig. sick.gif
Berith
CITAT (Magdis @ 11-04-2008, 09:00) *
Så har då jag fattat det också. De påsar som det står "riven ost" på ska vara ost. På den konstgjorda osten använder de namn som "pizzamix" t.ex. Vi har köpt pizzamixen nån gång i tro att det var ost och jag tyckte väl den var kladdig och konstig. sick.gif

Tack, då kan jag fortsätta äta det jag alltid trott vara ost. tummenupp.gif
*Stintan*
Numera läser jag innehållsförteckningarna på allt ätbart jag köper. Man baxnar när man ser hur mycket skit tillverkarna försöker lura i oss konsumenter.
bear
Har rivjärn hemma........använder vardagsosten och river det som behövs .........river även och sparar "sista biten" i frysen och använder .........

Fuskost och fuskmat finns det gott om bland den färdiglagade bekväm maten läs på förpackningarna...... lithells kebabkött är rätt kul .........kött mals .....till färs......kryddas......blandas.......och på något magiskt sätt....blir dett kebabkött och skivas i tunna skivor......alltså inte kebabfärs........magic..........
Mollis
CITAT (bear @ 11-04-2008, 10:33) *
Har rivjärn hemma........använder vardagsosten och river det som behövs .........river även och sparar "sista biten" i frysen och använder .........

Fuskost och fuskmat finns det gott om bland den färdiglagade bekväm maten läs på förpackningarna...... lithells kebabkött är rätt kul .........kött mals .....till färs......kryddas......blandas.......och på något magiskt sätt....blir dett kebabkött och skivas i tunna skivor......alltså inte kebabfärs........magic..........


Min man kom hem med just sånt kebabkött en gång och det var nog något av det värsta jag smakat.
Anki på Öland
CITAT (Stintan43 @ 11-04-2008, 10:30) *
Numera läser jag innehållsförteckningarna på allt ätbart jag köper. Man baxnar när man ser hur mycket skit tillverkarna försöker lura i oss konsumenter.


Samma här! Man upphör aldrig att förvånas över vad som stoppas i mat! Nej, tacka vet jag äkta råvaror, ost, smör, grädde. Men ni som äter ost, kolla innehållsförteckningen där också, finns många ostar med en hel del underligheter i också.........
Anki
Whiskuchi
Dagens boktips
Netha
CITAT (Anki på Öland @ 11-04-2008, 20:12) *
Samma här! Man upphör aldrig att förvånas över vad som stoppas i mat! Nej, tacka vet jag äkta råvaror, ost, smör, grädde. Men ni som äter ost, kolla innehållsförteckningen där också, finns många ostar med en hel del underligheter i också.........
Anki

tummenupp.gif
Eftersom vi har barn som haft/har olika allergier, bl. mjölkproteinallergi, så har vi vant oss vid att noga läsa all innehållsförteckning.

Margarin ... förutom den mjölkfria, har inte kommit innanför dörrarna
sedan vi 1983 fick höra att det är en konstgjord produkt som bättre passade i smörjspruta på cykelverkstad.


Rena råvaror är A och O.
zaaritha
Äckligt! Snart finns väl inget äkta, tyvärr!
Åsa, mälardalen zon 2
CITAT (Whiskuchi @ 11-04-2008, 20:22) *



Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.
Hannele
CITAT (Bettis @ 10-04-2008, 16:53) *
Jag blev kanska paff i morse när jag läste det sick.gif jag har i godan tro köpt riven "ost" har jag trott, men nu är det slut med det hädanefter river jag min egen yes.gif

Alla är inte fusk eller dåliga, utan några av de billigaste, läs innehållet.
Whiskuchi
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 12-04-2008, 10:17) *
Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.


Jag undviker lightprodukter så gott det går (de får ju inte ens heta grädde, en del av dem) och tur är nog det ja.
Jo, märkligheter petas ner där man minst anar. Snart tolv år som vegetarian har dock lärt mig att läsa innehållsförteckningar oerhört snabbt wink.gif
Anki på Öland
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 12-04-2008, 10:17) *
Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.


Karragenan är en slags konsistensgivare som man har i shampo och duschcreme och sånt också för att göra det trögflytande. När man tar bort fettet ur grädden måste man hälla i något för att den inte skall bli helt "rinnig"......
Anki
Aqvakul
CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:13) *
... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper


Så lustigt! det var ju flera som talade sig varma för Västgöta kloster. Vad hade hustrun inhandlat för ost till helgen - jo Västgöta kloster. Ärligt talat så tyckte jag den var ganska mesig, men tydligen fettsnål och med en väldigt behändig förpackning.
Mollis
CITAT (Aqvakul @ 15-04-2008, 07:45) *
Så lustigt! det var ju flera som talade sig varma för Västgöta kloster. Vad hade hustrun inhandlat för ost till hlegen - jo Västgöta kloster. Ärligt talat så tyckte jag den var ganska mesig, men tydligen fettsnål och med en väldigt behändig förpackning.


Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif
Aqvakul
CITAT (Mollis @ 15-04-2008, 08:07) *
Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif


Måste kollas upp! thanks.gif
Thomas Wahlqvist
Bra boktipps om Den osynlige kocken.

På två ställen i boken avhandlas brödfabrikernas misshandel av brödet, intressant.

Kokbar lättcremefraiche, läs om det.
Arla klarade inte av att tillverka den produkten, det var bara Youplait som kunde, och nån till.
För att Arla skulle klara av sin tillverkning behövde de tilsätta en kemikalie som inte var tillåten, hur göra?
Efter hård lobbying lyckades man tjata till sig dispens från myndigheterna.

Jag köper inte ARLA kokbar lättcremefraishe , gör ni?
Visst trodde man att ARLA kunde sin sak och hade rent mjöl i påsen?

Om riven ost, läs noga på påsen, färgämnen och stärkelse av olika slag är ofta tilsatt, stärkelse sägs vara där för att det inte skall klibba. Ni som river ost själva! Inte klibbar den så att det blir problematiskt ?
Kan det vara så att stärkelsen är där för att
  • Den är billig
  • Osten är så dålig och fet
Anki på Öland
CITAT (Thomas Wahlqvist @ 15-04-2008, 08:47) *
..............................ARLA kokbar lättcremefraishe , gör ni?
Visst trodde man att ARLA kunde sin sak och hade rent mjöl i påsen?...........................


Undviker allting som heter lätt-!!! Alltid någon tillsats för att återskapa konsistens eller liknande! thumbdown.gif
Dom riktigt feta varianterna skall det vara!!! tummenupp.gif

Anki
*Stintan*
CITAT (Anki på Öland @ 15-04-2008, 09:32) *
Undviker allting som heter lätt-!!! Alltid någon tillsats för att återskapa konsistens eller liknande! thumbdown.gif
Dom riktigt feta varianterna skall det vara!!! tummenupp.gif

Anki


tummenupp.gif

Ja lätt-produkter är manipulerade.
Cacki
Här är en till som undviker lättprodukterna (men är inte 100%-igt principfast får jag väl erkänna). Förutom det Anki skriver så tror jag att det finns en viss risk att man lurar sej själv också. "Jag använder ju lättxxx så därför kan jag ta lite mer". Snart har man fått i sej mera energi än vad man hade fått om man hade valt den fetare standardprodukten och varit tvungen att tänka sej för lite grand.

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???
Berith
CITAT (Cacki @ 15-04-2008, 09:50) *
---

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???

Det är väl tack vare lightprodukterna som folk börjat öka i vikt? Har väl diskuterats här förut, att tillsatserna som gör en lightprodukt uppfattas som främmande ämne för kroppen och därför görs det om till fett.

Undrar om det sägs någonstans att istället för feta produkter och ohälsosamt socker ska man äta och dricka lightprodukter??
LadyG
Apropå den kokbara lättcremefraichen... Den tillverkas av Milko för Arlas räkning.

"Norrlandsföreningarna har olika samarbetsavtal, bland annat
omfattas crème fraiche. När konkurrenslagen ändras förändras många sådana
avtal för att förhindra lagbrott, men dessa samarbeten behålls. Milko köper
2000 in mellangrädde och matlagningsgrädde från Arla och Norrmejerier.
Milko utvecklar i samarbete med Arla en kokbar lätt crème fraiche. Den
tillverkas även för Arlas räkning, och så vidare."
http://www.diva-portal.org/diva/getDocumen...1__fulltext.pdf

Så Arla är inte ensam, jag tror inte något mejeri är bättre än det andra eftersom de håller varandra om ryggen.
Anki på Öland
CITAT (Cacki @ 15-04-2008, 09:50) *
..............................Snart har man fått i sej mera energi än vad man hade fått om man hade valt den fetare standardprodukten och varit tvungen att tänka sej för lite grand.

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???


Här snålas inte på fettet - frossar i smör och grädde till allt! Och går ner i vikt - det var så man åt innan "lightåldern" och mådde bra. Sen kom lightprodukternas tid och fetma, diabetes och hjärtinfarkterna ökade lavinartat!!
Anki
anna_rispan
Feta folk har väl funnit i alla tider. Kolla bara på en massa kungar. De har ju pösmagar så det heter duga. O det var innan lightprodukter.

O jo riven ost klibbar men det gör mig inget.
*Stintan*
CITAT (anna_rispan @ 15-04-2008, 21:22) *
Feta folk har väl funnit i alla tider. Kolla bara på en massa kungar. De har ju pösmagar så det heter duga. O det var innan lightprodukter.

O jo riven ost klibbar men det gör mig inget.


Visst har det alltid funnits feta människor men inte i den omfattning som nu. Dessutom blir man inte fet och sjuk av att äta smör och ost och grädde. Däremot av att stoppa i sig en massa onödiga kolhydrater och konstigt jox i processad mat.
estet
CITAT (Mollis @ 15-04-2008, 08:07) *
Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif


Den svarta är väl ännu kraftigare i smaken, den brukar vi köpa i alla fall och riva.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon