Full version: Köpa gård
begion
Vi ska köpa en gård för att börja odla för självhushåll. Vad ska man tänka på när man letar efter ett lämpligt objekt. Vi har försökt leta efter mark i god odlingszon, men zonkartorna är yxiga och zoner kan skilja mycket lokalt. Finns det något man kan titta efter för att avgöra odlingszonen på en viss plats?

All hjälp mottages tacksamt! smile.gif
KURT
Det borde finnas kartor som visar höjden över havet? Annars är det väderstrecket för platsen och kanske också vad det är för mark där. Bäst är nog att försöka jämföra vad för träd/buskar som finns i närheten, och då får man nog titta på ett större område.
Tosan
Det finns mycket som påverkar zonerna... Väldränerad jord ger bättre läge tex, stora öppna ytor med mycket blåst kan ge sämre.
Jag som bor i Västerbottens inland skulle väl vilja påstå att det är ett rätt bra läge vad du än väljer där nere. Dessutom verkar allt mellan Jönköping och Värnamo bestå av sand tongue.gif
Ska du odla potatis kanske du vill ha en plats på gården som är mera lerig och behåller fukten lite bättre än vad sand gör, andra saker kanske bör vindskyddas på ett eller annat sätt. Men det är ju sånt som går att fixa efterhand, ingenting är omöjligt.
Jan Lindgren
Hej!
Köp gården så nära Vättern som möjligt. Vid Vättern är det zon 2 medan det i norra Småland kan vara zon 5. Odlarlivet är mycket enklare i en bra växtzon. Prata med folk i jönköpings trädgårdsförening eller med närmaste krets i trädgårdsamatörena.
MVH
Jan Lindgren
Gurkan
CITAT (begion @ 29-10-2007, 14:45) *
Vi ska köpa en gård för att börja odla för självhushåll. Vad ska man tänka på när man letar efter ett lämpligt objekt. Vi har försökt leta efter mark i god odlingszon, men zonkartorna är yxiga och zoner kan skilja mycket lokalt. Finns det något man kan titta efter för att avgöra odlingszonen på en viss plats?

Kan nämna att vi främst letar i jönköpingsområdet/norra småland.

All hjälp mottages tacksamt! smile.gif


Utgår från att ni ska köpa utan lån då ?? flirting.gif

Kolla inte för mycket på zonkartan, den är såklart ganska grov och varje liten jordplätt har sitt eget mikroklimat. Som tipsas här ovan så är närheten till vatten alltid en fördel, vattnet jämnar ut temperatursvängningar och håller kvar lite värme på hösten. En sluttning mot söder är flera "zoner" bättre är en mot norr, vindskydd kan också vara värt mycket jmf. ett blåsigt läge. Finns det stora stenar/bergknallar runt odlingsmarken kan detta också hjälpa till att hålla kvar värme.

Tänk på att även saker som dränering, tillgång till vatten och såklart jordmån m.m. spelar in för hur lätt det kommer att bli att odla marken.

Det finns massa faktorer som påverkar mikroklimatet och odlingsförutsättningarna mer än hur långt man har till ekvatorn.

Fast det bästa är ju såklart att flytta till sydöstra Skåne, hoppas få vänta några veckor till på första frosten kombinerat + en underbart bördig och fet jord. tongue.gif

Gurkan/Vitis
begion
Tack för alla tipsen!

Kikar just nu på en gård vid vättern som enligt kartan tycks ligga precis i skarven mellan zon 2 och 4. Det är kuperat och mycket skyddande träd runt åkerplättarna. Verkar mycket intressant med andra ord. Får se om man blir bortbudad. tongue.gif

Vitis:
Så lite lån som möjligt såklart. smile.gif Och de ska amorteras fortare än kvickt!
Gurkan
Man kan alltid bättra på sin zon lite om man orkar jobba och har en långsiktig plan. Bygga upphöjda bäddar - jorden värms upp snabbare, bygga stenmurar - värme hålls kvar på natten, plantera vindskydd, dränera, skapa lösningar för att samla vatten m.m..

Lycka till med stället !!!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon