alvastina
Vi har försökt att stötta upp vår plommon träd (Herman) som bär rikligt med frukt i år men tyvärr knäcktes en stor gren i natt av regn och blåst. Det är en ganska stor sår yta. Är det någon som vet hur man gör man så inte trädet får skador och sjukdomar i såret. Jag har hört talas om att det finns bast och någon balsam eller sår salva som kan kan lägga på. Vi har bla ett Åkerö träd ganska nära med kräfta som vi inte gärna vill sprids till vårt goda plommonträd. Vad att göra? Någon som vet
Åsa, mälardalen zon 2
Man låter trädet vara ifred träden vallar över sina sår bättre än när vi är där och kladdar, sårbalsam/lacbalsam och dylikt har ingen effekt mot sjukdomar (möjligtvis gjorde det kanske det för många decennier sedan då man fick blanda ner starka svampmedel som inte är tillåtna idag). Kladdar man på något så kan det snarare stänga in svampsjukdomen svampsporer finns ju i luften så de kan komma åt ytan direkt då luft träffar sårytan.

En positiv sak är dock att det är under JAS (juli, Augusti, September) som grenen föll, det är under denna tid som träden vallar över sina sår allra bäst samt det brukar inte vara så mycket svampsporer (kräfta) under denna årstid.

Nu är det lite sent med kartgallring med tanke på att Herman är en tidig sort men till nästa år ifall det verkar bli stor skörd kanske det ska kartgallras hårdare så det inte blir så stor påfrestning på trädet, det ska ju gå ca 5-6cm mellan varje frukt åtminstone en del hävdar att det t.o.m ska gå en knytnäve mellan frukterna.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon