Katti med torpet
Jag tänker på aspekter som:
1) etablerar den sig bättre i det ena eller andra fallet
2) tappar man en säsong om man vårplanterar med tanke på att man då måste vänta till nästa år innan man klipper den första gången. Eller det kanske blir sak samma, dvs den hinner inte rota sig vid en höstplantering så man måste i alla fall vänta en sommar innan man klipper 1:a gången? eller beror det på typ av häck?

Exakt val av häck är ännu inte gjort men det lutar i alla fall åt en lövhäck, friväxande eller formklippt men inte med genomgående stam.
KURT
De arter som avmogsnar mycket sent på hösten (t ex bok & avenbok) är det bättre att plantera på våren. Men de flesta krukodlade häckväxter kan planteras under hela året, även om det är säkrare under viloperioden. Och meningen med höstplantering är inte att rötterna skall hinna etablera sig, utan att man skall plantera när de är i vila.
Cilla
Som tillägg till det Kurt skriver: En praktisk fråga som betyder mycket för hur plantorna kommer att utvecklas, är när man har bäst tid att vattna. Sätter man en häck på våren och inte kan vattna hela juli så är det bättre att vänta till dess man kan vattna... Bevattingen av nysatta häckar och träd brukar utöver hur man planterar vara det avgörande för om häcken blir tät och i önskad höjd på 3 år eller 10 år...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon