storfamiljen
Håller på att anlägga trädgård och har nu kommit till ett nord-väst hörn av huset där vi tänkte att det skulle passa med en rhododendron.

Får de långa rötter, dvs bör man akta sig att placera den för nära husgrunden?

Kan man plantera nu under sommaren eller är det bättre att vänta till i höst?
Lena i Torslanda
Krukodlade Rh. kan du plantera när som helst. Se bara till att vattna igenom krukan ordentligt innan du planterar den och vattna rejält efteråt. Rh. har ett litet rotsystem men är inte lämpliga nära husgrund eftersom det ofta är ganska torrt där. De vill ha sur jord, mullrik, mår t.o.m bäst i ren ogödslad torv uppblandad med grus. Måga tror att Rh. trivs bäst i skugga men det är helt fel. De gillar att få sol på sig bara det inte blir för torrt om fötterna.
Jan Lindgren
Hej!
Rhododendron är den perfekta busken. Den har ett mycket kompakt rotsystem som gör att du kan flytta den nästan när som helst.
Det är viktigt att veta eftersom de flesta sätter buskarna för tätt från början. Storbladiga rhododendron växer hela livet och blir mycket gamla så om 100 år är dina buskar riktigt imponerande. För att planterigen ska se bra ut från början kommer du att sätta buskarna ganska tätt men om ca fem år börjar de växa ihop. Då gräver du bara upp dem och planterar om dem med längre avstånd. Det kanske också blir så illa att du tycker att färgerna inte passar ihop. Gräv då upp och plantera om. Det är inte svårt att plantera om två meters buskar. Man får bända upp rotklumpen med hävstänger och baxa upp den på en pressening och släpa den till en ny plats.
Grundregeln är att storbladiga rhododendron tål en hel del skugga. Småbladiga och lövfällande ska ha ganska mycket sol. Blir du intresserad av rhododendron så gå med i Svenska Rhododendronsällskapet så får du bra kontakter och många råd och tips.
MVH
Jan Lindgren
lappa71
Mera info.....Svenska Rhododendron Sällskapet har en mkt informativ hemsida.Titta in och bli inspirerad: www.rhododendron.se
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon