Cilla
Här är en granhäck som var för hög och bred och därför radikalbeskars i våras. Vad blir resultatet i sommar och om 5 år?



Detalj på ett parti.



skogstroll
ojdå det såg ju inte så bra ut, jag har också en granhäck som är lite väl lurvig men jag har läst att man måste se till att det finns nya skott innanför det man beskär annars blir det sådär... crying.gif
pusillus
Ja det där såg ju inte så vackert ut, jag gissar att de som inget grönt har är dödsdömda, de andra kommer väll få skott på bredden, om de överlever en sådan kapning överhuvudtaget.
Har för mig att en granhäck måste klippas varje år för att hållas fin??
Rafael
Förskräckligt, men visst kan det bli värre!
Kanske några missbildade buskar med ogräs emellan?
arno
Tusan så tokigt det kan bli ......
Kommer nog att resultera i slutavverkning innan fem år har gått tror jag.
Wetter
Det såg inte bra ut på första bilden. Dom granar som står där hänger väl ut för långt över gångvägen ser det ut som. Jag tror om det blir en torr sommar kommer dem att torka ut och dö. Den andra bilden dom ser redan döda ut så det lövslyet som står där kommer att växa och bilda träd i den döda gran häcken. Jag undrar hur den personen som har gjort denna radikala beskärning tänkte. dunno.gif
jholma
Om det är tänkt att granarna skall vara kvar så kan man ju göra en spalje och plantera t ex klematis............ Det skulle bli fint
Cilla
Jag är ganska säker på att det under sommaren kommer att bli än mindre grönt i granhäcken. Den beskars lite högre upp för ett par år sedan och sedan tog man nu i våras i lite till, kanske i hopp om att den då skulle bli grön fast på en lägre nivå. Granstackarna mår allt sämre för varje insats som görs av det här slaget.

Generellt för gran gäller ju att de tappar barren längre in där det inte finns så mycket ljus, och att där aldrig mer kommer nya grenar eller barr - hur man än beskär. Och om man beskär i fjolårsskotten eller längre in där det finns barr så förgrenas det inte där man skär, och häcken blir långsamt glesare. Ska man ha en tät granhäck beskär man varje år i de ljusgröna skotten, och i zon 3 gör man det i juni. Man skär inte mer än 2/3 av dessa skott, hälften brukar vara riktmärke. Då hinner grenen förgrena sig och häcken blir tät och grön så långt man kan se in i den.

Om häcken endast hade beskurits på höjden och om den var ung och vital hade den visserligen aldrig blivit så tät och bullig som en regelbundet beskuren granhäck kan vara, men då hade plantorna överlevt och börjat skjuta skott från toppen. Dock brukar alltid toppkapade granhäckar så småningom skippa energin till de nedre grenarna. Granar vill ha en topp och lägger ned mycket energi på det, och tvingas de genom toppkapning skjuta många nya toppar så släpper de energin till de nedre regionerna.

Vill man ha en tät häck här är det bara att ta ned och stubbfräsa eller gräva upp alltihop och sätta nytt. Det är ett stort och dyrt jobb.
Kan man tänka sig en mindre tät och l ångiktig, icke konventionell variant så skulel det t ex kunna vara att skala av stammarna från alla risiga sidogrenar, kanske spara en här och var och använda dem som stolpar till klätterväxter.

Sensmoral: Granhäckar är de tätaste, mest buller- och dammskyddande, mest härdiga och torktåliga häckar vi har. Men vill man ha den tät så kräver den mycket jobb och detta ska ske i juni.


Häcken/granraden har blivit för bred och man har kapat i grova sidogrenar. Grenar utan barr eller med lite barr dör.


Granrader/kantskogar av gran blir mystiska och härliga. Bra om man inte behöver insyn på lägre höjd.


Granhäckar kan beskäras i många former och är ett bättre buller- och dammskydd än någon annan häckväxt (eller plank). Det krävs lite bredd för häck av den vanliga svenska granen, och det krävs att man beskär i juni/juli med finess varje år för att den ska hållas tät. (lånade bilder)
Cocos
Jag inkräktar lite på denna tråd då jag har frågor angående just detta.

Det är så att vi precis flytta in i en villa där de förra ägarna har satt vad jag tror ska vara en granhäck. Det är vanlig svensk skogsgran. Är 4 rader bred och ca 2-3 m hög. Just nu ser det ut som en julgransplantering. Inget är gjort utan de har fått växa som de vill sedan plantering.

Min fråga är går det att göra något åt denna "häck"? Anledningen att den planterades var tydligen att det blåste från östan.

Tacksam för svar.

KURT
Så länge man inte behöver sänka granhäcken är det inget problem. Den skall inte klippas på höjden förrän den nått avsedd höjd. Men 4 rader bred ? Det låter inte som om de står så tätt att det egentligen är en häck? Det låter mera som en lätplantering?
Cilla
Att ha högre granhäck än 3 meter gör att det blir svårt att klippa sedan. För att häcken ska hållas tät och inte ovanstående problem uppstå måste den beskäras varje år. Det framkommer inte var i landet häcken finns, i zon 3 beskär man årsskotten i juni - både toppskottet och de övriga. Toppen ger då förgreningar som så småningom också förgrenar sig och så småningom kan man få granhäcken så bullig man vill.

4 granar bred låter brett. Det blir ett styvt jobb att beskära i toppen, man får stå på specialstege. Samtidigt kan man inte ta bort en rad om de innanför har glest med barr, för som sagt så sätter inte granen nya barr på barrlösa grenar även om de får ljus.

Enklast är nog att beskära pyramidalt/triangulärt med starkt lutande sidor, så att man inte få så bred, svårårkomlig ovansida på häcken.
Cocos
Om jag ska vara ärlig vet jag inte riktigt vad det är de har tänkt sig. Det kanske inte är meningen som en häck alls... rolleyes.gif
Men så här ser det ut ialf.

Kanske någon som kan hjälpa mig att komma på vad de tänkt sig eller vad man kan göra med det. De får inte bli jätte höga heller för då kommer de skymma solen på morgonen och huset ligger redan i en skog så det vore bra om man fick behålla det ljus som finns. Är som sagt inte säker på om jag vill ta bort det helt och hållet heller i fall det blåser och sen är det alltid synd att ta bort träd tycker jag om det inte behövs. Men å andra sidan behöver den absolut inte vara 4-5 rader bred och ta upp en massa plats heller... smile.gif

Bor i zon 2.

[attachment=4545:DSCN1170.jpg]
Taget från sidan

[attachment=4543:DSCN1171.jpg]
Taget framifrån
Cilla
Det framgår inte hur stor tomten är i förhållande till häcken, och inte heller var i landet detta är.
Jag skulle inte ha gjort något annat på ett nytt ställe än betraktat, dvs kollat var de isiga vårvindarna kommer, var man vill sitta vår, sommar, höst morgon och kväll, och inte förrän efter ett år beslutat mig för vad jag själv ville med häcken/granraden.

Om du vill göra häck av den på ca 2,5 eller 3 meters höjd ser det lagom ut att börja beskära årsskotten nästa juni.
En granhäck som man årligen beskär blir aningen men inte mycket bredare med åren.

Cocos
Tack så mycket för hjälpen smile.gif

Jag väntar och bestämmer mig nästa vår. Bor i Lidköping zon 2. Jag var bara rädd att det var för sent att göra något alls annat än att börja om från början eller låta det vara som det är.

Tomten är på nästan 2000 kvm och granarna tar ca 5 m av långsidan. Men då jag har bestämt mig för att börja jobba med trädgården nästa år så får vi se vad jag gör då. Men nu vet jag att det inte är bråttom i alf smile.gif

Tack än en gång för svaret/svaren.
Kakaduan
Vi har en granhäck bakom vårt hus. Den är jättehög. Under de 11 år jag haft huset, har jag kapat häcken 3 gånger. Första gången tog jag av topparna - de var exakt som en "normal" julgran i storlek. Jag har kapat precis över någon/några grenar (de sitter ju som i ringar runt stammen). Efter kapningen brukar någon av de kvarvarande grenarna böja sig upp och bilda ny topp och det är dessa jag har kapat följande gång.

Nu har vi konstaterat att granarna blir glesare och glesare nertill - det är ju trots allt ingen buske utan ett träd - och vi inser att vår fina häck har en begränsad livslängd. Den har aldrig putsats och klippts i häckform utan har fått växa som granar växer och då blir ju stammarna tjockare och tjockare och när en stor gren nertill har det lite mörkt tappar den barren och häcken glesas ur.

Vi bävar för den dag vi måste ta ner hela härligheten - vilket jobb med fällning, stubborttagning och röjning av marken!!! Hjälp!

Kakaduan
Cilla
Ja, det är synd med gamla granrader som inte fyller sin funktion längre. man kan försöka att plantera skugg- och torktåliga höga perenner och buskar mellan stammarna om man behöver insynsskydd nedifrån, men det är inte lätt för andra växter att klara sig under gran.

Att granarna stammat upp sig beror inte på att de är träd i första hand, för gran kan som sagt vara mycket tät ända nedifrån och upp om man årligen halverar årsskotten i juni. Men när man kapar lite grövre toppar (grövre än års- och fjolårstoppar) så satsar granen mycke energi på nya toppar och då blir det viktigare än att behålla grönt på nedre partierna.

Med gamla toppkapade granrader måste man kolla kapställena. Långt värre än att granraden glesar ur sig och blir ful, är att ett topparti faller ned på människor eller byggnader. Det bildas alltid mer eller mindre röta där man kapar grantoppar, och det blir ett instabilt ställe för nya toppar om de får bli grova eller långa.
Tosan
Alltså... nu blev jag ju inspirerad... Har en liten gran på gården, ca 3 meter är den nog nu och aningen spretig. Vågar man klippa lite i den och försöka få till en disneygran, eller är det redan för sent? De senaste årens varma somrar har gett den lååååånga toppskott så den är inte särskilt jättevacker. Gubben vill ta ner den, men om man kan få den snygg och kanske begränsa den lite kanske den får stå kvar...
Cilla
I det ljusgröna, dvs årsskotten, kan du beskära och få förgrening. Skär du bort hela årsskottet dvs längre in stannar grenen mestdels av, och fortsätter du beskära följande år blir granen knappast vackrare än nu.
Att formbeskära gran innebär ett regelbundet jobb om det ska bli snyggt, och i de flesta delar av landet gör man det i juni för att grenarna ska hinna växa vidare samma säsong. Från en 3-meters gran till en annan form tar det kanske många år (jag vet inte riktigt vad en Disneygran är).

Man kan också stamma upp en gran, och när man gör det är inte lika viktigt. Detta kan man göra som en engångsinsats eller över flera år, om man vill ha sidogrenarna högre upp för att t ex se genom granen eller kunna gå under den.
Tosan
Tack för ditt svar Cilla
Ja jag vill ju mest ha den lite tätare och jämnare, så jag testar. Blir det riktigt illa så har jag en yxa i bilen tongue.gif Den kan knappast bli fulare än den är nu. Tänkte ta lite i toppen, jämna till runt om, och ta bort lite fula grenar längst ner
Tosan
Haha, herregud så ful den blev, åker nog ner i höst ändå... För det första nådde jag inte toppen där det verkligen hade behövts, och när jag skulle ta de fula halvdöda grenarna nedert så tog jag ett grenvarv för mycket.
Men, i höst behöver jag granris, och den verkar inte må sådär jättebra i vilket fall. Nu har jag iaf fått testa så jag får se vad som händer med den i sommar. Kanske testar vi med en ny gran som vi beskär från ung och får en fin julgran av... tongue.gif
Cilla
Så bra för granen! För den mår nämligen mycket bättre av att bli av med nedre grenarna än med sin topp. Bäst mår den obeskuren förstås.

Gran kan växa snabbt, och om det ser oproportionerligt ut nu så blir det annat om 1-2 år då den vuxit sig högre.

Utöver uppstamning, dvs att ta bort de nedersta grenarna på ett träd, så kräver all annan beskärning regelbunden uppföljning för att trädet ska bli bra. Att sätta såg eller sekatör någon annan stans än i de nedersta grenarna innebär alltså jobb i många år, kanske alla år, framöver.

Var glad över att du inte nådde toppen!
Ammoura
När vi flyttade hit stod här en rejäl granhäck som skydd mot vägen. Efter lite närmare titt så stod granarna med bara 10-20 cm emellan och höll på att dö. Testade först att såga ur ett par granar för att minska avståndet vilket bara tog fram allt dött och det såg risigt ut. För ett par dagar sen bestämde vi oss, och ställde oss och sågade ner drygt 10 granar. Gick lättare än vi trodde. Så igår gick resan till Byggmax för att handla betongplintar, stolpar och plank istället. Och självklart blir det nät på insidan med klängväxter smile.gif

Kan säga att sambon även testat alternativt sätt att få bort granarna inkl endel rötter med en 745´a och en stark kätting (mycket lyckat resultat). Rekomenderas ej om man är rädd om bil eller nacke.
Cilla
Det brukar kännas skönt när man väl bestämt sig! Hoppas du hittar eller hittar på ett plank som du tycker blir snyggt också!
Jag har på senare sett några riktigt snygga ersättningar av granrad med plank, där man byggt planket lite vinklat och assymetriskt och med smala fönster här och där, som för att härma en växthäck i sitt aningen oregelbundna växtsätt. Och sedan växter på insidan förstås som mest smyckar på sommaren.

Den viktigaste lärdomen av den här tråden tycker jag är att en uppvuxen granrad inte kan bli en granhäck. Och att granhäckar och friska granrader är bra, men att en granhäck kräver junijobb för att förbli bra.
Ammoura
Jo det känns väldigt bra. Extra trevligt är alla extra växter jag kommer kunna ha mot planket och i landet längs med ... smile.gif Och att trädgården blir dryga metern iallafall längre.


Jo har det väl gått så långt finns det inte mkt att göra. Men var roligt att se bilder på riktiga granHÄCKAR och se att det faktiskt kan bli riktigt fint.
Cilla
Jag har några exempel på ännu finare granhäckar som jag ska börja fota. Om jag själv bodde invid en väg skulle jag absolut föredra en granhäck framför nästan alla andra vintergröna alternativ. Granhäcken är mycket härdig och tålig, den samlar enorma mängder damm och är det bästa året-runt bullerplank som finns. Det enda den kräver för att hållas tät är beskärning i juni. Och man kan beskära den formmässigt lite hur man vill, så länge man håller sig till årsskott. Man kan låta den utgöra "pelare" vid ingången eller infarten till ex med enkla grepp.

Täta granhäckar får områden av trädgården att kännas som ens egna lilla oas. Det blir fullkomligt vindstilla och man känner sig skyddad från trafiken utanför. Det finns en tystnad och ett lugn hos granhäckar som är skön - men den är skimär. Går man närmre häcken sitter småfåglar och kurrar hela året. Granhäckar är dessutom vackra på vintern med sitt snötäcke på sig.

Idegran är ett annat alternativ, men den är mörkare. Kräver dock inte beskärning i juni i årsskott, den kan bli bra nästan hur man än beskär och hållas smalare. Men den är inte lika bra som buller- och trafikdammsskyddare. Tujan har fördelar också, den är ljusare men den är lite kitsligare i vårt klimat och med jordarna vid etableringen och ger inte alls samma goda skydd mot buller och damm. Jag tycker inte heller att den passar estetiskt eller historiskt i våra torparmiljöer eller enklare sommarbostadsmiljöer (som jag själv bor i), den finns ju inte vild hos oss. Enhäckar är ovanliga, men hur snygga och spännande som helst. Härdiga och kräver inte mycket av jorden. Dem beskär man inte alls, men man kan göra en knivputsning på våren om man vill ha dem extremt täta. Man toppar heller inte en, så det gäller att välja en sort (finns flera) som får den sluthöjd man vill ha. Blir mycket bra buller- och dammskydd för att vara en så smal häck som den blir. Skötseln på en enhäck kan vara noll utöver första somrarnas stödvattning (som alla häckväxter behöver).

Alla häckar har för- och nackdelar. Men glöm inte gran- och enhäcken som några av alternativen när ni ska välja ny häck!
Hannele
Cillas bilder visar igen bara att världen är full av totalt okänsliga trädgårdsägare.
Man kan stamma upp en gammal granhäck och få det snyggt:

[attachment=5357:674granhack.jpg]
Hannele
Den där höga uppstammade granhäcken växer i Göteborg.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon