Skölja eller inte skölja innan grejerna går in i diskmaskinen beror väl på vilka mat- o diskvanor man har. En familj som äter middag hemma varje dag behöver köra diskmaskinen varje dag och då behöver man inte skölja av tallrikar mm. Då räcker det att skrapa av det värsta. Sen sköter maskinen om det om man kör normalprogrammet. Det börjar alltid med en avsköljning. Moderna diskmaskiner SKALL klara detta. Det är vad diskmaskinsförsäljarna säger och så står det i bruksanvisningen också.
Men om man nu bara kör maskinen en gång i veckan - ja då behöver man skölja av manuellt under kranen.
Jag har klagat över min diskmaskin i dom 4 år jag har haft den just för att den inte diskar rent (kör den 1-2 ggr/vecka). Om jag däremot slösar vatten och sköljer under kranen innan disk så blir det ok. Det är är ju inte miljömedvetet eller energibesparande men tallrikarna blir rena.
Slutsats: hur man än vänder sig så har man ändan bak