Pratas mycket om nässelvatten och nässlor i växtsamanhang har jag skarpt observerat. Är det då brännnässlor man snackar om, för såna tror jag mig känna igen?
Det verkar nästan också som om nässlan är ätbar, tillomed riktigt nyttig, C-vitamin och järn? Går det att äta hela växten? Torkar man nässlan och sedan mal ihop röran och exempelvis har på smörgåsen? Eller gör man soppa på den?
Visst är det också så att man kan se om en jord är näringrik, för nässlor drar sig dit?
Mvh
Monica M zon 4
19-06-2003, 18:11
Jepp, det är vanliga brännässlor det snackas om. Jättebra gödselvatten kan man göra av dem.
De är ätbara också, i alla fall de späda nya skotten. Min faster har alltid haft kass blodvärden när hon varit gravid och hon har varit jättedålig. Senaste gången det hände sig kokade hon nässelsoppa och alla värden var kanonfina och hon mådde jättebra. Har tyvärr inte receptet men det går väl alltid att leta reda på via nätet.
Jag har blivit servererad soppa tillredd på späda nässlor ett antal gånger. Påminde om spenat och var riktigt smaskigt tillsammans med de kokta äggen som låg i.
I denna kokbok " Ät vegetariskt" av Ingrid Sten, Ica förlaget
har haft den sedan 70-talet finns en massa nässelrecept som
nässelpannkaka, nässelkex, nässelsallad med maskrosor och
cashewnötter, nässelscones, nässelsmörgås, nässelsoppa, nässel-
plättar, nässelgrotta.
Man ska använda dom späda skotten! Dom är rika på vitaminer &
mineraler. Ska man frysa dom ska dom förvällas !
Kan torkas och malas till pulver, som man kan strö i brödbaket och till
sin müsli.
Nässlor på smörgåsen finhackas! Vill du ha något av dessa recept
så går det bra! Läser att man inte ska äta nässlor som växer på
gödselhögar blir för mycket nitrater.
Ok, man tackar så mycket. Blir lite sugen på att hitta på lite nässlor och tillreda. Ska se om jag kan hitta Icas bok på biblan. Tack ska ni ha!
\Pher
Åsa, mälardalen zon 2
20-06-2003, 11:00
Du kan även hitta en del nässelrecept i avdelningen recept här på forumet.
Kattmatte
25-06-2003, 12:17
Man ska väl vara klar på att det är unga skott man ska tillreda och inte högvuxna stänglar.
Sen finns det en växt som jag alltid tappa namnet på som är väldigt lik brännässlan men som har massor av vackra vita blommor och som inte bränns. De blommorna har jättegod och söt nektar som man kan suga ut ur blommorna om man drar loss dem och suger från blommans baksida. Sliskigt gott.
Man kan ju också spinna fibrerna från nässlor till tråd, som man kan väva till tyg, eller tvinna till rep.
CITAT (Pher @ 19-06-2003, 17:38)
Pratas mycket om nässelvatten och nässlor i växtsamanhang har jag skarpt observerat. Är det då brännnässlor man snackar om, för såna tror jag mig känna igen?
Det verkar nästan också som om nässlan är ätbar, tillomed riktigt nyttig, C-vitamin och järn? Går det att äta hela växten? Torkar man nässlan och sedan mal ihop röran och exempelvis har på smörgåsen? Eller gör man soppa på den?
Visst är det också så att man kan se om en jord är näringrik, för nässlor drar sig dit?
Mvh
Torka små fina nässlor nu smula sönder när de torkat och använd att strö på maten---- de innehåller mycket bra att spara till vintern
Gossen Ruda
25-06-2003, 17:33
CITAT
Sen finns det en växt som jag alltid tappa namnet på som är väldigt lik brännässlan men som har massor av vackra vita blommor och som inte bränns. De blommorna har jättegod och söt nektar som man kan suga ut ur blommorna om man drar loss dem och suger från blommans baksida. Sliskigt gott.
Förmodligen är det Vitplister du tänker på.
MimmiMia
25-06-2003, 18:23
Så här gör du nässelsoppa till 4 personer:
2 liter färska rensade nässlor
1/2 liter vatten
ca 1/2 tsk salt
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liter buljong (gärna hönsbuljong på tärning)
ca 2 dl av förvällningsspadet
vitpeppar och ev. mer salt
lite klippt gräslök
Rensa nässlorna från grövre stjälkar och skölj dem väl i flera vatten.
Lägg den i en kastrull med vatten och salt och låt dem koka mjuka under lock 15 minuter.
Sila och ta vara på spadet.
Hacka nässlorna. Fräs matfett och mjöl, späd med buljong och nässelspad och låt soppan sjuda 5 minuter.
Blanda ner nässlor och gräslök och låt hela soppan få ett uppkok. Smaka av - kanske det behövs lite salt och peppar. Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.
Jag har recept på Nässelbullar och Nässelplättar också!
går också lätta att frysa nässlorna om man har stor frys
*Felix matte*
25-06-2003, 21:39
Nässelsoppa var en helt ny och positiv upplevelse för oss
och sedan första mötet är vi kompisar
Jättegott
och Nyttigt!
Bra med recept, hank u. Låter rätt gott.
Bara ett litet problem, har hållt utkik efter bränn-nässlor som aldrig förr, men har svårt att hitta dem.. hmm, Har de blommat färdigt eller. Bor i Mälardalen.
Eller är det så att vi inte har någon näringrik jord här i mina hemtrakter
Kattmatte
01-07-2003, 08:43
Jag ser 'nällor' mest varje dag. Nässelsoppsäsongen är över nu. Nästa år får du gå till de ställen du vet nässlor växer och ta de första späda skotten. Det krävs några liter minst för att det ska bli hyfsat.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.