Full version: tips på fruktträd
Kvarnvik
Jag bor i zon 4-5 och ska på lite sikt skaffa några fruktträd. Jag vill ha sötkörsbär/biggaråer, sådana där gula med lite rodnad på. Är det någon som har några tips på lämpliga sorter?

Jag ska också ha några äppleträd, jag är särskilt sugen på en sort som min granne hade när jag var liten, men jag vet inte vad det kan vara för sort. äpplena var blodröda med kritvitt fruktkött, kanske med lite ljusröda "ådror" i fruktköttet. Om någon har någon idé om vad det kan vara så är jag tacksam, även andra träd med god frukt som passar i mitt klimat är intressanta.
Pirum
Blodröda med kritvitt fruktkött, insprängt med rosa-rött i köttet, det låter som Lobo. Vilket är mycket gott. Men tyvärr också väldigt känsligt mot skorv och kräfta, så jag kan inte rekommendera det alls. Det sjukaste äppelträd vi har tror jag, och vi har drygt 15 st.

Är inte så kunnig på din zon, men Transparente Blanche är alltid bra. Och god. Men den är ljusgul och inte alls som det blodröda äpple du beskriver smile.gif
mamamaggan
Vi har ett familjeträd där Lobo ingår och vi har aldrig haft problem med det fast vi haft trädet i c:a 15 -20 år. Vet inte om det är Lobo du menar Kvarnvik men det är ett saftigt och syrligt äpple. Vi har Transparente Blanche på samma träd men det står sig ju inte så länge och har , enligt mig , inte Lobos friska smak.

Svårt det här med att välja äppelträd. På höstarna brukar iaf plantskolorna häromkring ha provsmakning av olika äppelsorter så det kanske vore en idé att provsmaka först innan du bestämmer dig.
Powerowic
transparent blanche blir väldigt mjölig fort och har dålig hållbarhet, Åkerö är gott men ger frukt sent och blir med tiden ett väldigt stort träd
Kvarnvik
Tack för de tipsen, jag tar gärna emot fler...
Är det någon som har tips på körsbär?
mamamaggan
Beror på , menar du körsbär eller bigarrå ?

Bigarråer är de söta. Vi har ett träd som heter Stella. Satte det för tre år sedan tror jag och det har vuxit bra och är alldeles fullt med knopp nu. Förra året fick vi bara ett par stycken bär men de var söta och goda.
Jan af Lisö
Jag är helt övertygad om att jag svarade på denna tråd igår, men vart tog svaret vägen ??? Helt borta !!!! Mystiskt ??

Det finns en plantskola i Finland, Blomqvists, som har specialiserat sig på härdiga växter för kalla zoner, kolla här.. Jag tror att om du skall översätta finska odlingzoner till svenska så skall du addera +1.5 eller +2. Hela deras sortiment hittar du under "Prislistan". Blomkqvist har t o m skrivit en bok om äppelodling i norr.

Själv har jag sldrig behövt handla där, så övriga läsare får gärna skriva något om sina erfarenheter, men jag har för mig att de har ett gott rykte.

Ser också att de har amerikanska blåbär som skall klara kallt klimat, själv har jag North Blue och kan rekommnedera.
Kvarnvik
Jag menar väl biggaråer då :-) Jag vill ha söta bär, inte såna där sura och äckliga körsbär som pappa envisas med att ha...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon