Full version: Flytta en björk?
storfamiljen
Har byggt nytt på en före detta skogstomt där man huggit ned alla träd. På granntomten står ett par fina björkar på ca 5 meter som vi har börjat snegla på. Dessa kommer ändå att plöjas ner när huset kommer. Finns det någon möjlighet att gräva (för hand) utt så pass mycket av rötterna att man kan "välta omkull" en björk och plantera den på egen tomt? Är det bara vilda fantasier eller skulle det kunna gå? Hur växer björkrötter, nedåt eller åt sidan? Där de växer nu är det ganska sankt och vi har en mer stenig tomt.
KURT
Är det lätt att gräva och björkarna inte är kraftiga (5 m höga säger inte så mycket om hur stort rotnät de har), så kanske det går. Men är det kraftiga björkar eller tunggrävt så blir det en stor investering i arbetskraft med tveksamt chans till resultat. Men om nu dessa björkar ändå skall tas bort så kanske ni kan få hjälp att gräva upp dem av den maskinförare som tar bort dem?
kira
Björkar ska helst inte flyttas å våren,det går bra om tjälen är kvar i jorden men annars......björkens rötter växer längs med marken inte neråt,tilläggas kan att de flesta björkar växer snabbt ,så det är nästan lika så bra att ta en mindre planta som blir friskare o har bra växtkraft.Björkar man flyttat på får man vattna enormt mycket hela sommare för att de ska överleva´.Hälsn.Kira
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon