Full version: Höga småkrukor?
Siv i Bollnäs
Jag har förgäves tittat efter såna här fyrkantiga gröna eller svarta små plastkrukor som är HÖGA nog att skola om småplantor med långa rötter (och halsar)! Alltså f övr helt vanliga småkrukor 6, 8 eller 10 cm i fyrkant men högre. Ibland kan man få sådana av den större sorten när man köper plantor ifrån plantskolor o affärer som har sådant, men jag har aldrig sett själva krukorna saluföras. Är det nån som vet var man kan få tag på såna krukor???

Hälsningar Siv g.gif
Alba
Jag har köpt på Blomsterlandet---- fyrkantig plastkruka 10X10 cm och ca 11,5 cm hög..
Bra och stadig kruka. Det är Br Nelsons kruka.
Penstemon
Jag köpte på OBS trädgård. Kolla där!
Katti med torpet
Jag har också förgäves letat efter krukor som är högre än de är breda, tillslut köpte jag plastglas, de är visserligen genomskinliga men växterna verkar inte lida av det. Man kan ju skugga krukorna, har man flera tätt tillsammans så skuggar de varaandra.
De i klarplast finns både som 25 och 45 cl -glas. Använd en tändare för att smälta några håll i botten. Billigt och enkelt och perfekt till växter med djupa rötter som hjälmbönor och luktärter!

Ps. krukorna som färkska kryddor står i brukar jag spara. De är också smala men rel. höga. Ungefär samma storlek som ett 25 cm glas men svarta. Bra till första skolningen av tomatplantor.
lyckero
Det finns plantbrätten - egentligen till granplantor som har djupet utan att ta för mycket volym. Lindbloms frö har många att välja på. Jag har inte heller hittat höga, smala krukor i affären.
Lyckero
Lady Hamilton
Plantbrätten för Granar kan funka..........men personligen tycker jag att de är alldelens för "pillriga" att peta ur planten ur. Eftersom de har den där "ringen" i botten Och rötterna på plantorna oftast har hunnit leta sig ut ur kanterna no.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Lindbloms frö brukar sälja de där höga krukorna som det säljs perenner i, i lite olika storlekar. Annars kan man ju använda förpackningar från köket som man ofta slänger ex. juiceförpackningar, mjölk/yoghurt/filförpackningar, cremé fraiche burkar, en del av förpackningarna kan man klippa till önskad storlek huvudsaken är att man gör träneringshål i botten.

Själv har jag en kasse med mjölk och yoghurtförpackningar i förrådet som lär behövas när tomaterna sätter fart.
Siv i Bollnäs
Tack för alla svar! Jag får kolla runt lite och leta nu när jag vet var nånstans det kan finnas. Juice och mjölkförpackningar blir för stora för mina begränsade utrymmen men plastglas kanske kunde duga om jag inte får tag i några fyrkantiga krukor!
Hälsningar och tack! wub.gif
Fenja
Om du har en större plantskola i närheten så kolla där, de brukar sälja de krukor de använder.
Mvh
Fenja
Siv i Bollnäs
Jag är lite otålig av mig delvis beroende på att jag har massor med långhalsade och långrotade fröplantor som behöver skolas om på stubben! så jag följde omedelbart Katti med torpets råd och la iväg idag på påskdagen till Dollarstore där dom har bra och billiga grejor av alla kategorier. Där köpte jag 100 plastglas som är färgade - fanns transparenta i olika färger (jag tog blått).
Dom är som vanliga dricksglas s k seltersglas dvs inte så skrymmande nedtill men höga. Tar precis lika liten plats där dom står som en vanlig fyrkantig småkruka av mellanstorlek. Ditt tips var ju kanonbra, och smälta upp ett bottenhål var lätt som en plätt!
(Dollarstore är tvärtemot vad man kan tro ett helsvenskt företag som än så länge bara har butiker i Norrland eftersom det startade här men kommer nog att finnas lite varstans. Är jättebilliga och bra.) Nu har jag skolat om ca 50 plantor i dessa glas och får nog lägga iväg och köpa en omgång till så småningom! Tack!
Hälsningar Siv yahoo.gif
Katti med torpet
Kul att tipset kom till användning, lycka till !! flirting.gif
Ally
Är det bara jag som använder toapappers rullar som krukor? blush.gif
16 st. får plats i en plast godis burk man kan få gratis från matbutikerna.... Kan inte vara billigare!
Jag brukar använda dom för luktärtor.
Kan stoppa ner det hela i jorden, eller "rulla av" pappret.... Enkelt! bravo.gif
Kamilla z 7
CITAT (Ally @ 09-04-2007, 00:13) *
Är det bara jag som använder toapappers rullar som krukor? blush.gif


Jag hade också funderat på det,men alla har bara klagat på att de möglar och blir "slemmiga" hur funkar det för dig?
Malvia

Har i flera år användt vita plastmuggar, just att de är höga, perfekt att skola om i.

Fick tips på trädgårdsmässan, att bla skola om fuschiasticklingar i.
Jonas70
CITAT (Siv i Bollnäs @ 07-04-2007, 18:20) *
Tack för alla svar! Jag får kolla runt lite och leta nu när jag vet var nånstans det kan finnas. Juice och mjölkförpackningar blir för stora för mina begränsade utrymmen men plastglas kanske kunde duga om jag inte får tag i några fyrkantiga krukor!
Hälsningar och tack! wub.gif

Men ofta behöver ju plantorna även plats på bredden, och dessutom är ju en enliters mjölkpaket inte speciellt stor till ytan.
Siv i Bollnäs
Enliters mjölkpaket är onödigt stora till ytan när man behöver skola om mycket små plantor, och måste tänka på begränsade utrymmen (sa jag nog tidigare också!) Det ska ju få plats! Däremot är det bra med höjd på krukorna. Jag har spart många höga större svarta fyrkantiga krukor som man får när man köper en del växter. Dessutom är dom återanvändningsbara, rena och snygga. Dom kan vara bra att ta till när det gäller större plantor! Jag har dåliga erfarenheter (mina och andras) av toarullar och förpackningar som använts i hushållet, då de blir mögliga och skräpiga när man använder dom med jord.
Nu har jag varit iväg till Dollarstore igen och köpt vita plast"glas" (80 st för 10 kronor!) som är utmärkta att använda som omskolningskrukor när man gjort hål i botten. Jag såg att nån mera i forumet använt såna.
Hälsningar Siv smile.gif
marigt
Toarullar
Jag har samlat och resten av familjen är tokiga på mig, min sambo vill också ha dem, men för att elda upp ohmy.gif
Jag försöker vara snabbast.
JAg har skolat om tomatplantor i dem, jag har skolat om jordgubbsmajsen,
Några rullar satt jag och delade på i tre delar, klippte jack idem och satt ihop två och två : så att det blev fem små !! hål och där har jag planterat tagetes, Kanonbra visade sig när jag tog bort locket från låda de stod i. och en morgon allt låg på golvet ohmy.gif
Rackarns katter som inte kan hålla sig borta från mina fönster.
Det var bara att vända på alla små kompakta "frörullar" ingen skadad som behövde plåstras om.
Hade jag haft i små vanlig krukor hade det inte varit så kompakt då hade allt trasats sönder , tror jag
Jag har inte haft några problem med toarullarna, de har gjort ett bra jobb.
Kommer att fortsätta spara och använda
Jonas70
Jag håller inte med om att en mjölkpaket tar upp speciellt stor yta; jag menar vad är botten på en sådan? 8x8 cm, eller nå't?
polecat
Jag använder bland annat sådana där vita engångsmuggar (bobs ....).
Dom går det utmärkt att skriva på med permanent penna, då vet jag vad som finns i.

/Maria
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon