Nio sägs upp från
elitplantstation
Arbetsbrist gör att vävnadsförökningen i laboratoriemiljö på Balsgård läggs ner

Pingstafton:
Nio personer sägs upp på grund av arbetsbrist från elitplantstationen vid Balsgård. Vävnadsförökningen som sker i laboratoriemiljö läggs ner helt.

Kristianstad

– Det skär i hjärtat när man är tvungen att göra sådana här saker. Men vi har inga ekonomiska alternativ. Vi vill inte det ska bli som i Danmark, där elitplantstationen gick i konkurs, säger Göran Svanfeldt.
Han är ordförande i styrelsen för Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation i Kristianstad. Strax utanför Balsgård, i närheten av SLU:s anläggning, finns Sveriges enda elitplantstation, som startades 1983 för att ta fram friska jordgubbsplantor. Den drivs av Gröna Näringens riksorganisation (GNO), Riksförbundet Svensk Trädgård (RST), Svenska Förbundet för koloniträdgårdar och fritidsbyar (SFKF), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Movium.

13 anställda
På Elitplantstationen jobbar i nuläget 13 personer, fördelat på tio heltidstjänster, med att få tag på och marknadsföra bättre plantskoleväxter för svenska odlingsförhållanden, avsett för yrkesodling, parker och fritidsodlare.
Verksamheten ska enligt stadgarna ”utan vinstsyfte bedriva utveckling och försök i fråga om produktion av friskt och sortäkta växtmaterial anpassat till svenskt klimat samt tillhandahålla sådant material”.

Moderplantor
Bland annat görs det genom att producera moderplantor för vidare förökning, sjukdomsrensa plantor, genetisk typkontroll, vegetativ förökning och bevarar kärn- och elitplantor under kontrollerade förhållanden.
Här ingår även en vävnadsförökning, som styrelsen ansett vara väldigt arbetskrävande.
– Vävnadsförökningen går ut på att man tar fram plantor i steril laboratoriemiljö. De får gro på agarbäddar, och förvaras i burkar med lock. Det är oerhört arbetskrävande att byta agarbäddar, sitta och skära och dela upp plantorna, lägga dem på nya bäddar och skruva av och på locken. Det ger också personalen arbetsskador, förklarar Svanfeldt beslutet att lägga ned vävnadsförökningen.

En kvarnsten
– Den har varit som en kvarnsten om halsen på oss, dyr och betungande. Vi hade tvingats till omfattande investeringar, men de pengarna har vi inte. Samtidigt vet vi att det går att köpa dessa plantor från andra laboratorier till en billig penning.
En annan faktor är att en forskare på SLU i Alnarp fått fram en metod som inte är lika arbets- och resurskrävande. Den går ut på att plantorna duschas i laboratoriemiljön, vilket gör att omfattande omplanteringar undviks.

Oprövad metod
– Det är en metod som vi ska pröva att utveckla och samarbeta kring. Men den är ännu oprövad förutom i labbmiljö. Men vi står inte och faller med den tekniken, säger Svanfeldt.
Forskaren som tagit fram metoden, Margareta Welander, sitter även med i
styrelsen för Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation, som SLU:s representant.
– Ja, hon har full insyn i vår verksamhet, bekräftar Göran Svanfeldt.
Deltog hon i beslutet om att lägga ned vävnadsförökningen?
– Ja. Men det har inget med hennes försök att göra. Vi har för ansträngd ekonomi för att kunna bedriva vävnadsförökningen vidare.
Totalt blir det nio personer som får sluta på elitplantstationen. De flesta av dessa har sex månaders uppsägningstid. Kvar blir 3,5 tjänster.
Den totala budgeten var 2002 på 4,5 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat på 47000 kronor i rörelseresultat. Då ingick ett bidrag på 750000 kronor från Formas.
Clifford Johansen
044-18 56 40
clifford.johansen@kristianstadsbladet.se