Biwall
Vi har ett mycket stort körsbärsträd, vet inte vilken sort, högt som 1½ flaggstång med små svarta söta bär.
Ett par av grenarna, vilka säkert är 15-20 cm i diameter, ser lite dåliga ut.

Vi glömde bort att ta bort dem i höstas och nu skulle vi vilja göra detta nu istället då vi har en liten ettåring som snart springer omkring och kanske skulle kunna få dem på sig om de faller ner.

De har visserligen blad, men vissa delar är döda och själva grenen ser ut som om den skulle kunna gå av. Kan vi göra detta nu utan att hela trädet dör?
Hur gör man det bäst i så fall..?

/Carina unsure.gif
Cilla
15-20 cm är mycket stora sår att skapa i trädet, sådana läker inte och blir ständiga rötingångar. Om grenarna tänkts tas bort invid stammen är det i stammen rötan uppstår. Kan man beskära mindre, t ex allt dött ute på grenen och lite till för att göra grenen lättare, är det ett alternativ som inte skapar stamröta.

På värdefulla träd eller träd man tycker om är det bättre att säkra grenar med rep och breda band (mot andra grenar) än att såga grovt i levade ved. Gör hellre många mindre snitt än ett par stora. Snitten ska vara släta och ligga strax utanför grenkragen, http://www.juniper.se/tradvard/snitt.htm.

Ingrepp innan sensommaren/tidig höst ger ofta gummiflöde och andra sjukdomar. Bäst är att göra dem augusti-september. Helt döda grenar kan man ta bort när som helst.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon