|
*Mademoiselle*
20-12-2006, 15:34
Hej. Undrar om någon har ett recept på en god kall sås som passar till lax & kokt potatis. Gärna innehållande gräddfil. Tack på förhand.
en extremt enkel sås är att blanda ihop gräddfil eller creme fraiche med röd stenbitsrom. enkelt o gott!
en oerhört enkel klassiker: gräddfil, finhackad dill, salt & peppar, Klart!
Jag säger som Magdis! Det går att fixa till den såsen med lite dill och citronpeppar oxå om man vill.
anna_rispan
20-12-2006, 15:39
Samt hackad rödlök
2 dl Créme fraiche 1 dl fil ½ dl majonäs saften av ½ citron 1 msk Dijonsenap ½ dl dill ½ dl persilja ½ krm salt 1 krm svartpeppar
Den här dressingen är underbar till en laxpytt t.ex. det brukar jag ha den till
Den här fanns under recept:
CITAT (elleave @ 07-12-2006, 14:31) Blanda lika delar vispad grädde och gravlaxsås, så får du en god, mild och krämig sås till laxen i jul.
Åsa, mälardalen zon 2
20-12-2006, 15:51
Den mest udda såsen jag smakat till lax bestod av cremé fraiche och hjortronsylt, udda smak men inte så illa faktiskt. Sökte på nätet nyligen för att se om det är fler som kör med den kombinationen och jag hittade en artikel om en amerikan bosatt i sverige som verkar gilla att laga mat. Längst ner i artikeln hittar man Lax à la Larry som innehåller hjortronsås. http://www.hn.se/m_other.php?id=502876&avd...vdelning_2=293&även här fanns hjortonsås till lax så det kanske inte är en så udda kombination iallafall.
Ophelia
20-12-2006, 15:53
Funkar bra med att blanda i lite hackade örter av dill, persilja och någon löksort. Eller krydda med italiensk salladskrydda. Fungerar även med chili (färsk, sås eller krydda). Kan ju även blanda i lite bostongurka, färsk gruka, eller paprika! Har testat att böka ihop mango chutney och curry från nåt recept jag hittat, det var väldigt smaskigt. Finns ju en del goda pastor i burkar som Ajvar som jag kan tänka mig är goda att blanda i gräddfil men lite lök kanske av något slag. (Älskar fisk )
*Mademoiselle*
20-12-2006, 16:04
Tack för alla tips! Undrar om någon har receptet på en sås som heter "Sauce Verte"? Vet att det ska vara gräddfil, spenat & dill till det.
Sauce Verte (Grön majonäs)
En fräsch sommarsås som passar utmärkt till fisk- eller skaldjurspaté.
Det här behövs till ca 8 personer: 1 stor burk majonäs, 400 g 1 litet paket hackad spenat 1 dl finhackad dill 1 knippa finhackad gräslök 1 dl vispad grädde eller crème fraiche 2-3 tsk italiensk salladskrydda
Gör så här: Rör ihop ingredienserna och låt stå kallt någon timme eller över natten
Sauce Verte 4 Portioner
2 1/2 dl Majonäs 3 tb Spenat; hackad 1 tb Dill; finklippt 1 tb Persilja; finhackad 1 tb Gräslök; finhackad Körvel Dragon
Rör samman majonäsen med spenat, dill, persilja och gräslök. Tillsätt ev en aning smulad körvel eller dragon för lite starkare smak på såsen. Låt såsen stå kallt och ta upp alla smakämnen i ca 1 timme.
En sås jag gillar är kall citronsås
2 dl grädde 2 dl creme fraich 0,5-1 fiskbuljongtärning rivet citronskal och saft av 1/2-1 citron citronpeppar och salt
Värm så buljongtärningen löser sig, den är god både varm och kall.
Margith
20-12-2006, 16:24
Menar du en sås som passar till kokt eller ugnsstekt lax? Isf är det här en favorit hos oss: 3 dl gräddfil 2-3 msk finhackad röd eller gul lök lika mycket bostongurka en skvätt Thai Sweet Chili Är du stadd vid kassa kan du byta ut chilin mot löjrom Menar du däremot gravad lax blir det en helt annan sak
fruberglund
20-12-2006, 16:26
Allra enklast är att köpa dipmix och blanda med gräddfil Tomat & basilika passar bra till lax, det åt vi häromdagen.
ninnisky
20-12-2006, 16:27
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 20-12-2006, 14:35) en extremt enkel sås är att blanda ihop gräddfil eller creme fraiche med röd stenbitsrom. enkelt o gott! :P detta är favoriten.... ska det vara extra fint (fast varför ska det de...) så tar jag lite löjrom istället! Nu är det dags att vända gravlaxen! Imorgon ska den provsmakas och godkännas - det får vi se! .,. ja så snubbla jag utanför tråden
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,20-12-2006, 15:51) Den mest udda såsen jag smakat till lax bestod av cremé fraiche och hjortronsylt, udda smak men inte så illa faktiskt. Sökte på nätet nyligen för att se om det är fler som kör med den kombinationen och jag hittade en artikel om en amerikan bosatt i sverige som verkar gilla att laga mat. Längst ner i artikeln hittar man Lax à la Larry som innehåller hjortronsås. http://www.hn.se/m_other.php?id=502876&avd...vdelning_2=293&även här fanns hjortonsås till lax så det kanske inte är en så udda kombination iallafall. Jag har också sett på rest. att man serverar hjortronsylt till stekt lax.
Kall fisksås
Creme fraiche Majonäs mixad gurka gul lök äpppelmos purjolök salt o vitpeppar
Laxsås
Creme Fraiche Chilisås Räkor Röd stenbitsrom Rödlök
netaave
20-12-2006, 21:18
Turkisk youghurt med rom i. Enkelt ska det vara och inga såsmixer, innehåller så mkt s--t. Sen om man tar ishavsrom, stenbitsrom elle löjrom, burk eller fryst, det har ingen betydelse egentligen. Det kan den plånbok man har just då få avgöra.
Elisabeth P
20-12-2006, 22:27
Jag har även smakat en variant med annanas i . Givetvis på gräddfil förstås. Kommer tyvärr inte ihåg vad mer det va i, men antar att man kan krydda med lite salt och peppar ,gott va det i alla fall. Lisa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|