|
Åsså kommer det en omröstning till! Min första, så vi får se hur den funkar...
Oj, vad svårt. Allt utom sill vill jag rösta på
Monica i Nässjö
03-12-2006, 09:29
En rätt som jag absolut inte kan vara utan är ansjovistårta! Den är som en cheesecake med kavringbotten och ansjovis i fyllningen. Så vansinnigt god!
Låter kanongott!!! Recept????
Rapchic
03-12-2006, 09:34
jag tycker kombinationen är godast men om man ska välja nåt speciellt är det de saker man får bara en liten smakbit av typ rökt oxtunga eller dom här små prickikorvarna åå och min moster gjorde en jättegod sallad en gång
(valde alternativet 'annat')
Prinskorv
CITAT (stina @ 03-12-2006, 09:30) Låter kanongott!!! Recept???? Men du var väl ändå den mest komplicerade hittills! Jovisst röstade jag, men jag hade haft lättare att rösta på vad jag inte vill ha. sen är det ju så synd att man inte kan rösta på fler än ett alternativ. Men det är ju inte ditt fel Vad röstade jag då? Jansson är klart! Men Jansson, skinka, köttbullar och en massa annat måste ju bara finnas där . Nubbe, grisfötter och " dopp i grytan " klarar jag mig lätt utan. Nubben finns där inte ens Och så citerade jag fel inlägg, men rätt person
Monica i Nässjö
03-12-2006, 09:41
CITAT (stina @ 03-12-2006, 09:30) Låter kanongott!!! Recept???? OK. Botten: 250g kavring- smulad 100g smält smör. Blanda ihop och tryck ut i rund form med löstagbar botten Fyllning: 2dl creme fraiche 300g Philadelphia 125g ansjovis+ 2msk spad 3 gelatinblad 3msk klippt dill 3msk klippt gräslök Smält gelatinet i ansjovisspadet (jag värmer i kopp i en kastrull sjudande vatten). Blanda allt väl, bred över bottnen och ställ kallt att stelna över natten. Dekorera med dillvippor och stenbitsrom.
Jösses vad gott det låter! Ska testas i år.
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.
*Stintan*
03-12-2006, 10:05
Röstade på Jansson men lutfisk ligger nog högst upp på min lista
Whiskuchi
03-12-2006, 10:12
Annat, eftersom jag är vegetarian.
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. Nubbe?
Eva i Skåne
03-12-2006, 10:40
Annat - för risgrynsgröten är det allra godaste
Långkålen Långkål ca 6 portioner Ingredienser: 2 medelstora grönkålsstånd (eller 2 paket à 400 g djupfryst hackad grönkål) skinkspad eller tärningsbuljong ca 2 msk smör eller margarin 1 - 1 1/2 dl grädde 1/2 - 1 tsk salt vit- eller svartpeppar (honung, sirap eller socker) Gör så här: 1. Repa bladen från stjälkarna och skölj dem väl. Lägg dem i kokande skinkspad eller tärningsbuljong och koka dem mjuka under lock. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den ganska fint. 2. Fräs hacket i lite fett i en gryta under omrörning. Späd med grädde och ev lite skinkspad eller buljong och sjud kålen tills det mesta av vätskan kokat in. 3. Smaka av med salt, peppar och ev något sött. Servera långkålen till skinkan och korven på julbordet.
Sill är det jag absolut inte vill vara utan. Men jämnbördig är naturligtsvis skinkan. Höll på att glömma Dopp i Grytan. Det äter jag flera dagar under jul. Doppar vörtbröd i skinkspad. En smörklick på och julkorv till.
CITAT (Boxer @ 03-12-2006, 10:50) Långkålen Långkål ca 6 portioner Ingredienser: 2 medelstora grönkålsstånd (eller 2 paket à 400 g djupfryst hackad grönkål) skinkspad eller tärningsbuljong ca 2 msk smör eller margarin 1 - 1 1/2 dl grädde 1/2 - 1 tsk salt vit- eller svartpeppar (honung, sirap eller socker) Gör så här: 1. Repa bladen från stjälkarna och skölj dem väl. Lägg dem i kokande skinkspad eller tärningsbuljong och koka dem mjuka under lock. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den ganska fint. 2. Fräs hacket i lite fett i en gryta under omrörning. Späd med grädde och ev lite skinkspad eller buljong och sjud kålen tills det mesta av vätskan kokat in. 3. Smaka av med salt, peppar och ev något sött. Servera långkålen till skinkan och korven på julbordet. Hoooo, dregel, dregel, vad gott det lät. Det måste jag bara prova
Julskinkan vill jag absolut inte vara utan. För den vill jag ju tillaga själv så det doftar jul i hela huset.
Hemlagad skinka
Whiskuchi
03-12-2006, 11:57
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. :P Nubbe? Nästa jul i så fall, nu är jag gravid
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:57) CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. Nubbe? Nästa jul i så fall, nu är jag gravid Wow! Grattis eller visste vi det redan? ( krymper om jag missat det! )
Rapchic
03-12-2006, 12:07
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 12:57) CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. Nubbe? Nästa jul i så fall, nu är jag gravid tja med tanke på den där tråden med undersökningen om gravida kvinnors alcoholvanor skulle detnog inte vara konstigt men det är bra att du avstår
Jag röstade på sill - Fast jag skulle inte vilja vara utan skinkan heller...
Whiskuchi
03-12-2006, 14:59
CITAT (Evgeni @ 03-12-2006, 12:04) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:57) CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. Nubbe? Nästa jul i så fall, nu är jag gravid Wow! Grattis eller visste vi det redan? ( krymper om jag missat det! ) Nä, detta var första gången jag skrev om det här (och då har jag ändå snart gått halvvägs)
Rapchic
03-12-2006, 15:02
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 15:59) Nä, detta var första gången jag skrev om det här (och då har jag ändå snart gått halvvägs) grattis
Whiskuchi
03-12-2006, 15:03
CITAT (Rapchic @ 03-12-2006, 15:02) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 15:59) Nä, detta var första gången jag skrev om det här (och då har jag ändå snart gått halvvägs) :P grattis Tack!
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 12:57) CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38) CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12) Annat, eftersom jag är vegetarian. Nubbe? Nästa jul i så fall, nu är jag gravid Grattis!!! Den som väntar på något gott.... (i dubbel bemärkelse!)
Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då!
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 03-12-2006, 16:33) Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då! Berätta snälla!!!!!
CITAT (stina @ 03-12-2006, 15:35) CITAT (Norrbottens-Magdis @ 03-12-2006, 16:33) Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då! :D Berätta snälla!!!!! Marinerade revbensspjäll Det här behövs för 4-6 port: 1¬-1½ kg revbensspjäll Marinad: rivet skal och saft av 1 lime 1 1/2 msk flytande honung 1 msk äkta soja 1 1/2 msk matolja 1 1/2 tsk salt 2 krm grovmalen svartpeppar 1 1/2 tsk malen ingefära Gör så här: Skär köttet i portionsbitar och lägg dem i en tjock plastpåse. Rör samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet. Lägg påsen i kylen ca 2 timmar. Lägg över kött och marinad i en eldfast form. Sätt in köttfatet mitt i ugnen, 200°, och stek ca 20-¬25 minuter. Vänd köttet och stek ytterligare ca 20¬-25 minuter. Tips! Önskas en knaprigare yta, kan värmen höjas till 250° när det är 5 minuter kvar av stektiden.
Tack - det lät smarrigt! Den här av några hatade omröstningen blev ju en liten julrecepttråd!
anna_rispan
03-12-2006, 15:46
Jag röstade på köttbullar. OM det är mamma som lagat till dem. Annars är sill nog godast...eller skinkan, på doppbrödet...eller köttbulle och sillsallad....
Rapchic
03-12-2006, 15:48
CITAT (anna_rispan @ 03-12-2006, 16:46) Jag röstade på köttbullar. OM det är mamma som lagat till dem. Annars är sill nog godast...eller skinkan, på doppbrödet...eller köttbulle och sillsallad.... eller...?
anna_rispan
03-12-2006, 16:18
ja, om det är ett julbord på restaurang kan de ha några goda pastejer och andra roliga saker som vi inte lagar hemma. Eller laxen!! Hur sjutton kunde jag glömma laxen. Gravad, paté...mums!! Det finns ju så mycket gott på ett julbord. Men det jag äter absolut minst av är prinskorv. En bara för att det hör till ungefär.
netaave
03-12-2006, 16:30
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51) morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda. Har du finskt påbrå?
netaave
03-12-2006, 16:35
Har en variant på ansjovistårtan
LAXTÅRTA MED ROM
Botten: 200 gr mörk kavring 75 gr smör
Fyllning: 5 gelatinblad 250 gr rökt lax 1 schalottenlök eller 1 liten gul lök 2 ½ dl mellangrädde 500 gr kesella mager 2 dl lätt cremefraiche 1-2 msk press citron salt och peppar
Garnering: 200 gr röd stenbitsrom dill citron
Finhacka kavringen eller kör den i mixer. Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten. Låt stå i kylen ca 15 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken. Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche. Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor. Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten. Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim. Bred över rommen. Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat. Garnera med dill och citron.
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 16:30) CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51) morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda. Har du finskt påbrå? Jajamen, till och med född i finland. Fast numer räknar jag mig som svensk förutom i fråga om julbordet.. Har dessutom blivit licenssvensson sedan i våras... (svenskt medborgarskap)
Trädet (ZonV)
03-12-2006, 18:18
Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta! Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ
CITAT (monka @ 03-12-2006, 09:29) En rätt som jag absolut inte kan vara utan är ansjovistårta! Den är som en cheesecake med kavringbotten och ansjovis i fyllningen. Så vansinnigt god! Mmmmm... min favorit också! Sanslöst god även på midsommarbordet. Och påsken, och annars också......
netaave
03-12-2006, 18:30
CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18) Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta! Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna.
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 18:30) CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18) Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta! Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna. Har du kollat det latinska namnet, om det verkligen är äkta sikrom Är ju fantastiskt billigt . Vi får betala 395kr/kg för det och 695kr/kg löjrom
Trädet (ZonV)
03-12-2006, 18:50
Ja, det blir nog att köpa eftersom det har varit högvatten i älven där jag och några till brukar dra not (nät). Har fått alldeles för lite sik i höst.....
Eva i Skåne
03-12-2006, 19:08
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51) morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda. Kan du inte lägga in recept på morotslåda och rotsakslåda i receptavdelningen? Jag har en vegetarian i familjen och det är lite svårt att hitta "juliga" vegetariska rätter
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 17:35) Har en variant på ansjovislådan
LAXTÅRTA MED ROM
Botten: 200 gr mörk kavring 75 gr smör
Fyllning: 5 gelatinblad 250 gr rökt lax 1 schalottenlök eller 1 liten gul lök 2 ½ dl mellangrädde 500 gr kesella mager 2 dl lätt cremefraiche 1-2 msk press citron salt och peppar
Garnering: 200 gr röd stenbitsrom dill citron
Finhacka kavringen eller kör den i mixer. Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten. Låt stå i kylen ca 15 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken. Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche. Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor. Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten. Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim. Bred över rommen. Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat. Garnera med dill och citron. Den lät också vansinnigt god! Vi kanske skulle haft en tråd (i recept) om "lägg in ditt godaste julbordsrecept".... Fast det kanske har funnits tidigare år?
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 18:39) CITAT (netaave @ 03-12-2006, 16:30) CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51) morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda. Har du finskt påbrå? Jajamen, till och med född i finland. Fast numer räknar jag mig som svensk förutom i fråga om julbordet.. Har dessutom blivit licenssvensson sedan i våras... (svenskt medborgarskap) Törs man be om ett äkta finskt recept på morotslåda också? Alla pratar om hur gott det är - jag har aldrig ätit det... OJ, hann inte se Evas inlägg om att hon också vill ha lådrecept!
Har fixat recepten... måste varna er att de flesta svenskar inte gillar kålrotslådan... några fler gillar morotslådan men många gillar inte den heller. Leverlåda har jag aldrig gjort själv, brukar finnas på ICA och Konsum till jul. Där hittar man också färdiga rotfruktslådor och morotslådor. Dom är helt ok, och vissa år har jag fuskat...
mamamaggan
03-12-2006, 22:42
Röstade på annat . Min favorit är rökt fårfiol. Gillar inte skinka och resten äter man ju även vid andra tillfällen under året.
ingrid fuxwall
03-12-2006, 22:53
Strömming, för mig är det jul eftersom jag inte äter det övriga året, inte gravad i alla fall.
Sedan glömdes osten bort och allt det goda brödet.
ingrid
netaave
03-12-2006, 22:59
CITAT (askar @ 03-12-2006, 18:46) CITAT (netaave @ 03-12-2006, 18:30) CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18) Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta! Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna. Har du kollat det latinska namnet, om det verkligen är äkta sikrom Är ju fantastiskt billigt . Vi får betala 395kr/kg för det och 695kr/kg löjrom Ja den är äkta, detta är ju taxfree
Absolut julskinka. Allt det andra kan man ju äta när som helst på året men julskinkan bara på julen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|