Full version: Godast på julbordet?
Sidor: 1, 2
stina
Åsså kommer det en omröstning till! Min första, så vi får se hur den funkar... tongue.gif
AnitaO
Oj, vad svårt.
Allt utom sill vill jag rösta på tongue.gif
Monica i Nässjö
En rätt som jag absolut inte kan vara utan är ansjovistårta!
Den är som en cheesecake med kavringbotten och ansjovis i fyllningen. Så vansinnigt god!
stina
Låter kanongott!!! Recept???? rolleyes.gif
Rapchic
jag tycker kombinationen är godast
men om man ska välja nåt speciellt är det de saker man får bara
en liten smakbit av typ rökt oxtunga
eller dom här små prickikorvarna
åå och min moster gjorde en jättegod sallad en gång

(valde alternativet 'annat')
LadyG
wub.gif Prinskorv wub.gif
Gillan
CITAT (stina @ 03-12-2006, 09:30)
Låter kanongott!!! Recept????  rolleyes.gif

Men du var väl ändå den mest komplicerade hittills! Jovisst röstade jag, men jag hade haft lättare att rösta på vad jag inte vill ha. sen är det ju så synd att man inte kan rösta på fler än ett alternativ. Men det är ju inte ditt fel biggrin.gif

Vad röstade jag då? Jansson är klart! Men Jansson, skinka, köttbullar och en massa annat måste ju bara finnas där . Nubbe, grisfötter och " dopp i grytan " klarar jag mig lätt utan. Nubben finns där inte ens wub.gif


Och så citerade jag fel inlägg, men rätt person wub.gif
Monica i Nässjö
CITAT (stina @ 03-12-2006, 09:30)
Låter kanongott!!! Recept???? rolleyes.gif

OK.

Botten:
250g kavring- smulad
100g smält smör.
Blanda ihop och tryck ut i rund form med löstagbar botten

Fyllning:
2dl creme fraiche
300g Philadelphia
125g ansjovis+ 2msk spad
3 gelatinblad
3msk klippt dill
3msk klippt gräslök

Smält gelatinet i ansjovisspadet (jag värmer i kopp i en kastrull sjudande vatten). Blanda allt väl, bred över bottnen och ställ kallt att stelna över natten. Dekorera med dillvippor och stenbitsrom.
stina
Jösses vad gott det låter! Ska testas i år. rolleyes.gif
Anma
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.
*Stintan*
Röstade på Jansson men lutfisk ligger nog högst upp på min lista wub.gif
Whiskuchi
Annat, eftersom jag är vegetarian. tongue.gif
stina
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian. tongue.gif

Nubbe? tongue.gif wink.gif
Eva i Skåne
Annat - för risgrynsgröten är det allra godaste tongue.gif
Boxer
Långkålen wub.gif


Långkål
ca 6 portioner

Ingredienser:
2 medelstora grönkålsstånd
(eller 2 paket à 400 g djupfryst hackad grönkål)
skinkspad eller tärningsbuljong
ca 2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
(honung, sirap eller socker)

Gör så här:

1. Repa bladen från stjälkarna och skölj dem väl. Lägg dem i kokande skinkspad eller tärningsbuljong och koka dem mjuka under lock. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den ganska fint.

2. Fräs hacket i lite fett i en gryta under omrörning. Späd med grädde och ev lite skinkspad eller buljong och sjud kålen tills det mesta av vätskan kokat in.

3. Smaka av med salt, peppar och ev något sött. Servera långkålen till skinkan och korven på julbordet.
smile.gif
Alba
Sill är det jag absolut inte vill vara utan. Men jämnbördig är naturligtsvis skinkan.
Höll på att glömma Dopp i Grytan. Det äter jag flera dagar under jul. Doppar vörtbröd i skinkspad. En smörklick på och julkorv till.
Gillan
CITAT (Boxer @ 03-12-2006, 10:50)
Långkålen wub.gif


Långkål
ca 6 portioner

Ingredienser:
2 medelstora grönkålsstånd
(eller 2 paket à 400 g djupfryst hackad grönkål)
skinkspad eller tärningsbuljong
ca 2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
(honung, sirap eller socker)

Gör så här:

1. Repa bladen från stjälkarna och skölj dem väl. Lägg dem i kokande skinkspad eller tärningsbuljong och koka dem mjuka under lock. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den ganska fint.

2. Fräs hacket i lite fett i en gryta under omrörning. Späd med grädde och ev lite skinkspad eller buljong och sjud kålen tills det mesta av vätskan kokat in.

3. Smaka av med salt, peppar och ev något sött. Servera långkålen till skinkan och korven på julbordet.
smile.gif

Hoooo, dregel, dregel, vad gott det lät. Det måste jag bara prova wub.gif
yenny
Julskinkan vill jag absolut inte vara utan. För den vill jag ju tillaga själv så det doftar jul i hela huset.
askar
Hemlagad skinka smile.gif
Whiskuchi
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian.  :P

Nubbe? tongue.gif wink.gif

biggrin.gif Nästa jul i så fall, nu är jag gravid laugh.gif
Gillan
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:57)
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian.  tongue.gif

Nubbe? tongue.gif wink.gif

biggrin.gif Nästa jul i så fall, nu är jag gravid laugh.gif

Wow! Grattis wub.gif

eller visste vi det redan? ( krymper om jag missat det! )
Rapchic
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 12:57)
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian.  tongue.gif

Nubbe? tongue.gif wink.gif

biggrin.gif Nästa jul i så fall, nu är jag gravid laugh.gif

tja med tanke på den där tråden med undersökningen
om gravida kvinnors alcoholvanor skulle detnog inte vara konstigt
men det är bra att du avstår wub.gif
Betty
Jag röstade på sill - wub.gif
Fast jag skulle inte vilja vara utan skinkan heller... rolleyes.gif
Whiskuchi
CITAT (Evgeni @ 03-12-2006, 12:04)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:57)
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian.  tongue.gif

Nubbe? tongue.gif wink.gif

biggrin.gif Nästa jul i så fall, nu är jag gravid laugh.gif

Wow! Grattis wub.gif

eller visste vi det redan? ( krymper om jag missat det! )

Nä, detta var första gången jag skrev om det här wink.gif
(och då har jag ändå snart gått halvvägs) tongue.gif
Rapchic
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 15:59)
Nä, detta var första gången jag skrev om det här wink.gif
(och då har jag ändå snart gått halvvägs) tongue.gif

grattis wub.gif wub.gif
Whiskuchi
CITAT (Rapchic @ 03-12-2006, 15:02)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 15:59)

Nä, detta var första gången jag skrev om det här wink.gif
(och då har jag ändå snart gått halvvägs)  :P

grattis wub.gif wub.gif

Tack! smile.gif
stina
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 12:57)
CITAT (stina @ 03-12-2006, 10:38)
CITAT (Whiskuchi @ 03-12-2006, 11:12)
Annat, eftersom jag är vegetarian.  tongue.gif

Nubbe? tongue.gif wink.gif

biggrin.gif Nästa jul i så fall, nu är jag gravid laugh.gif

Grattis!!!

Den som väntar på något gott.... (i dubbel bemärkelse!) tongue.gif
Magdis
Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då! biggrin.gif
stina
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 03-12-2006, 16:33)
Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då! biggrin.gif

Berätta snälla!!!!! rolleyes.gif
Magdis
CITAT (stina @ 03-12-2006, 15:35)
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 03-12-2006, 16:33)
Revbensspjäll med min speciella julmarinad är ju absolut godast. Allt det andra vill man ju också ha iofs...nja kanske inte grisfötter då!  :D

Berätta snälla!!!!! rolleyes.gif

Marinerade revbensspjäll
Det här behövs för 4-6 port:
1¬-1½ kg revbensspjäll
Marinad:
rivet skal och saft av 1 lime
1 1/2 msk flytande honung
1 msk äkta soja
1 1/2 msk matolja
1 1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 1/2 tsk malen ingefära
Gör så här:
Skär köttet i portionsbitar och lägg dem i en tjock plastpåse.
Rör samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet.
Lägg påsen i kylen ca 2 timmar.
Lägg över kött och marinad i en eldfast form.
Sätt in köttfatet mitt i ugnen, 200°, och stek ca 20-¬25 minuter.
Vänd köttet och stek ytterligare ca 20¬-25 minuter.
Tips!
Önskas en knaprigare yta, kan värmen höjas till 250° när det
är 5 minuter kvar av stektiden.
stina
Tack - det lät smarrigt! rolleyes.gif Den här av några hatade omröstningen blev ju en liten julrecepttråd! rolleyes.gif
anna_rispan
Jag röstade på köttbullar. OM det är mamma som lagat till dem. Annars är sill nog godast...eller skinkan, på doppbrödet...eller köttbulle och sillsallad....
Rapchic
CITAT (anna_rispan @ 03-12-2006, 16:46)
Jag röstade på köttbullar. OM det är mamma som lagat till dem. Annars är sill nog godast...eller skinkan, på doppbrödet...eller köttbulle och sillsallad....

eller...?
anna_rispan
ja, om det är ett julbord på restaurang kan de ha några goda pastejer och andra roliga saker som vi inte lagar hemma. Eller laxen!! Hur sjutton kunde jag glömma laxen. Gravad, paté...mums!! Det finns ju så mycket gott på ett julbord. Men det jag äter absolut minst av är prinskorv. En bara för att det hör till ungefär.
netaave
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51)
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.

Har du finskt påbrå?
netaave
Har en variant på ansjovistårtan




LAXTÅRTA MED ROM


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
200 gr röd stenbitsrom
dill
citron

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Bred över rommen.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera med dill och citron.
Anma
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 16:30)
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51)
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.

Har du finskt påbrå?

Jajamen, till och med född i finland. Fast numer räknar jag mig som svensk förutom i fråga om julbordet.. biggrin.gif
Har dessutom blivit licenssvensson sedan i våras... (svenskt medborgarskap)
Trädet (ZonV)
Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta!
Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ
arno
CITAT (monka @ 03-12-2006, 09:29)
En rätt som jag absolut inte kan vara utan är ansjovistårta!
Den är som en cheesecake med kavringbotten och ansjovis i fyllningen. Så vansinnigt god!

Mmmmm... min favorit också! Sanslöst god även på midsommarbordet.
Och påsken, och annars också......
netaave
CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18)
Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta!
Renstek är inte fel heller! Som annat alternativ

mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna.
askar
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 18:30)
CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18)
Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta!
Renstek är inte fel  heller! Som annat alternativ

mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna.

Har du kollat det latinska namnet, om det verkligen är äkta sikrom
Är ju fantastiskt billigt .
Vi får betala 395kr/kg för det och 695kr/kg löjrom
Trädet (ZonV)
Ja, det blir nog att köpa eftersom det har varit högvatten i älven där jag och några till brukar dra not (nät). Har fått alldeles för lite sik i höst.....
Eva i Skåne
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51)
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.

Kan du inte lägga in recept på morotslåda och rotsakslåda i receptavdelningen?

Jag har en vegetarian i familjen och det är lite svårt att hitta "juliga" vegetariska rätter wink.gif
stina
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 17:35)
Har en variant på ansjovislådan




LAXTÅRTA MED ROM


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
200 gr röd stenbitsrom
dill
citron

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Bred över rommen.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera med dill och citron.

Den lät också vansinnigt god! rolleyes.gif Vi kanske skulle haft en tråd (i recept) om "lägg in ditt godaste julbordsrecept".... Fast det kanske har funnits tidigare år?
stina
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 18:39)
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 16:30)
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51)
morotslåda -ett måste på mitt julbord. Nummer två och tre är rotfruktslåda och leverlåda.

Har du finskt påbrå?

Jajamen, till och med född i finland. Fast numer räknar jag mig som svensk förutom i fråga om julbordet.. biggrin.gif
Har dessutom blivit licenssvensson sedan i våras... (svenskt medborgarskap)

Törs man be om ett äkta finskt recept på morotslåda också? sleep.gif Alla pratar om hur gott det är - jag har aldrig ätit det... sad.gif

OJ, hann inte se Evas inlägg om att hon också vill ha lådrecept!
Anma
Har fixat recepten... måste varna er att de flesta svenskar inte gillar kålrotslådan... några fler gillar morotslådan men många gillar inte den heller. Leverlåda har jag aldrig gjort själv, brukar finnas på ICA och Konsum till jul. Där hittar man också färdiga rotfruktslådor och morotslådor. Dom är helt ok, och vissa år har jag fuskat... smile.gif
mamamaggan
Röstade på annat . Min favorit är rökt fårfiol. Gillar inte skinka och resten äter man ju även vid andra tillfällen under året.
ingrid fuxwall
Strömming, för mig är det jul eftersom jag inte äter det övriga året, inte gravad i alla fall.

Sedan glömdes osten bort och allt det goda brödet.

ingrid
netaave
CITAT (askar @ 03-12-2006, 18:46)
CITAT (netaave @ 03-12-2006, 18:30)
CITAT (Trädet (ZonV) @ 03-12-2006, 18:18)
Siklöjrom och/eller sikrom slår det mesta!
Renstek är inte fel  heller! Som annat alternativ

mmmm och sikrom kostar 159 kr för ett kg i hink, fryst kanadensisk, på vikingbåtarna.

Har du kollat det latinska namnet, om det verkligen är äkta sikrom
Är ju fantastiskt billigt .
Vi får betala 395kr/kg för det och 695kr/kg löjrom

Ja den är äkta, detta är ju taxfree
Berith
Absolut julskinka. wub.gif Allt det andra kan man ju äta när som helst på året men julskinkan bara på julen. sleep.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon