Full version: toppa björkar
Kattmatte
Jag har några spretiga hängbjörkar som måste vara mellan 15-20 meter höga och skuggar tomten lite för mycket.
Går det att toppa så stora träd med så mycket som 1/3? När är det bäst att göra det i så fall och finns det några tips på vad man ska tänka på när man gör det?
Cilla
Toppkapning av träd är den typ av beskärning som ger sämst resultat - de flesta trädslag svarar med att skicka upp dubbel- och trippeltoppar som växer från avskärningsstället och därför får svag infästning. Dessutom ger trädet intryck av att ha misshandlats.

Björkar tål ännu sämre att kapas och beskäras, de har sämre läkförmåga än andra och inte sällan ser man inte rötan under nävern. Toppkapade björkar blir sjuka träd och farliga snabbare än andra träd. Man kan beskära grenar upp till 5 cm i diameter på björk, mer orkar inte trädet läka.

Alternativ till toppkapning är kronglesning om det är mer ljus man vill ha in - ofta är det inte endast topparna som skuggar. En dokumenterat trädkunnig människa bör göra beskärning på björk om det ska bli bra.

Vill man inte satsa på en sådan är det bättre att ta ned björkarna och satsa på nya träd som har den höjd man vill ha.

http://www.sv-tradmastarna.se/ och http://www.kratschmer.com/sv/index.php har kunniga arborister som ger råd och utför beskärningar.
crille
HOI HOI HOI HOI vi har en säkert 35 år gammal björk på våran går och jag cill itne glrsa ut min men omdu vill ha in ljus ska di klippa av lite av dom smala grenarna dom blir ju som tjocka svanska av löv det är ju iten dom stpra grenarna som förmörkar dom stora grenaran ger ju ba fina siluetter
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon