|
Trädet (ZonV)
22-09-2006, 11:54
Imorgon ska vi på parmiddag/knytkalas och de har det grundläggande på bordet. Något till middagen ska tas med. Vodkan ska med… Tjejen har köpt avokado som håller på att bli dåliga, sa åt hon att en avokadopaj kan vi väl ta med oss då till middagen. Det tycker inte hon. Kan alltid ta med en AC-ost men det är ju en grundläggande sak på bordet. Så vad ska vi ta med oss?
Ska värdparet stå för ev. förrätt, varmrätt eller efterrätt ?
Om inte - kan man ju fixa en god förrätt eller efterrätt. Eller varför inte baka ett gott bröd - det uppskattas alltid.
Vet ni vad ni ska äta - det har ju också betydelse för vad man tar med.
Tänk om det blir surströmming och ni kommer med potatismos.
Trädet (ZonV)
22-09-2006, 12:06
Ja, vi som kommer ska ta med oss något som tillför middagen något och underförstått vi tycker om.....
Det är surströmmingsfest så potatis, fisk, lök och m.m. s.k. basala sakerna har de ordnat.
Är ingen surströmmingätare själv men har hört av s.k.surströmmingsätarexperter/veteraner att tomater är mycket bra för att slippa en del obehag efter ätandet av den jästa fisken... Gör en stor tomatsallad att ta med dig är mitt tips!
kerstin z5-6
22-09-2006, 13:23
Västerbottenostpaj , gott och passar även de som inte gillar suringar
Glöm inte dill och gräddfil.
En "äcklig" kaka eller chokladbit till kaffet är inte helt fel efter suring.
Mmm jag känner redan doften.
Trädet (ZonV)
22-09-2006, 14:48
Jag får tacka för tipsen! Det blir en Västerbottenostpaj.
Alba >>lukten är inte så farlig om burken öppnas under vatten. Lukten tas bort snabbt med någon "blandning" men goggla så.....
Månskensbonden
22-09-2006, 15:10
Förrätt tycker jag är helt onödigt när det vankas surströmming! Jag menar, snålvattnet rinner ju så ymnigt när man känner den förföriska doften, så att behöva sitta och peta i någon liten entré när man bara vill kasta sig över strömmingarna?! Och en massa tillbehör typ "kräftskiva" känns också lite överflödigt. Strömming, tunnbröd, mandelpotatis, kryddost (eller Västerbotten!), hackad röd lök, creme fraiche.... Vad mer kan en människa rimligen önska sig?? Åsså mjölk förstås! Inget lägger sig som bomull i maggen som kall mjölk! Till nöööööds kan en öl gå bra, men det blir betydligt 'bubbligare' i maggen. Snaps.....njae....jag hoppar den, och tar hellre kanske något till kaffet, typ Madeira eller Cognac eller varför inte en söt slånbärslikör?! Choklad är en gjuten dessert efter surströmming! Som kladdkaka eller hemgjord mousse eller tårta med valnötter och grädde. (Har i och för sig med förtjusning även avnjutit Fjällfil med hjortronsylt till dessert.... ) (Dessutom Betty: den är inte jäst, strömmingen, den är syrad. Jäsning orsakas av jästsvampar, men här är det mjölksyrabakterier som står för aktiviteten. )
CITAT (Månskensbonden @ 22-09-2006, 16:10) (Dessutom Betty: den är inte jäst, strömmingen, den är syrad. Jäsning orsakas av jästsvampar, men här är det mjölksyrabakterier som står för aktiviteten. :) ) Ja där ser man, alltid lär man sig nåt nytt! Jag har alltid trott att strömmingarna läg och jäste i saltlagen i fjärdingarna efter rensningen fram till burkningen i augusti.
Snöflinga
22-09-2006, 15:58
Instämmer helt med Månskensbonden Tror också att en kladdkaka med vispgrädde skulle uppskattas
[ Alba >>lukten är inte så farlig om burken öppnas under vatten. Lukten tas bort snabbt med någon "blandning" men goggla så Tänkte du inte på att jag skrev doften - jag älskar suring
Margith
22-09-2006, 17:52
Även jag håller i mångt och mycket med Månskensbonden Förrätt när det vankas surströmming... nej.. Men jag vet inte vad osten har där att göra inget ont om Västerbottensost, den är kanon, men den hör inte hemma på surströmmingsbordet Inte heller Creme Fraiche och tomat (som jag vet att andra förordar) Hackad röd lök är OK, men min mage tackar mig för att jag numera kör en 50/50 blandning av purjolök och gräslök. Det är faktiskt minst lika bra, jag lovar Och självklart dricker man mjölk till surströmming! Men när vi kommer till efterrätten är vi inte alls överens! Kladdkaka, choklad-mousse, chokladtårta med valnötter och grädde..mmhh mums men i vilken mage skulle det rymmas efter surströmming?? Möjligtvis att jag kan tänka mig en kopp kaffe med nåt till, men inte cognac... snälla?? Jag förordar (om ni är många) ett gäng olika meloner, skär de i klyftor, låt skalet vara kvar och sen kan ni diskutera vilka meloner som var goda och vilka som var mindre goda Eller ett fat med olika exotiska frukter, så kan var och en kan prova på det de vill.
Ost har aldrig funnits på bordet när vi ätit surströmming Tomater däremot hade vi i år och det stämde vad vi hört... magen var inte alls lika bubblig efteråt. Svart kaffe och inget annat ska de va efter måltiden.
gammelnalle
22-09-2006, 18:38
AC-ost!!!!! den var ny för mig... men som uppvuxen i Västerbotten på 60-talet VET jag ju vad det är... ha det så kul b
myskmadra
22-09-2006, 21:17
Jag tycker att citronmarängpaj är superbt som efterrätt . Perfekt sötsliskigt!
Månskensbonden
23-09-2006, 10:52
Margith: Ja, om jag bara äter surströmming en vanlig tisdagskväll till middag, då är det 'basic' som gäller med endast strömming, mandel, och en klick creme fraiche (om jag har nån hemma). Har jag ingen, så funkar en rejäl klick bregott till potäterna också! Men nu var det ju tal om surströmmings skiva, så då tänkte jag att man får väl jolla till det lite, och då åker tunnbrödet och kryddosten fram! Lök (röd eller annan) är gott, men inget måste för mig. Och jorå, är det tisdagskväll i timmerkojan, och bara jag och strömmingarna, så räcker det gott med svart kaffe efteråt! -Men återigen, har man gäster skall det ju vara lite 'extra', därav alla föslag på chokladvarianter och avec. Så, "the basic burk experience" eller lite mer 'tillfjollad surströmmingsskiva'....båda funkar för mig! ps. Ja det är ju klart, ett par schyssta meloner till efterrätt säger man ju aldrig nej till!
Jaha nu är det ju dagen efter för "Trädet (zon5)".
Nu vill vi veta vad de andra hade med sig. Blev det lyckat med västerbottensostpaj ?
netaave
23-09-2006, 21:35
Kan någon tala om vad AC-ost är?
zaaritha
23-09-2006, 21:40
Fy fasen för surströmming! Har prövat tre gånger....... En gång i Härjedalen i en övernattningsstuga. Glerrk! Kom några vandrare när vi--4 st--satt o åt--de blev helt saliga o fick ta min o makens portioner!
Trädet (ZonV)
24-09-2006, 09:53
Alba>> Jo, den försvann så det blev lyckad med Västebottenspajen och jag kan rekommendera pajen åt resten på forumet! Två st. västebottensostpaj, sillsorter, kladdkaka med för mycket kakosmak, stekt potatis med gräslök och rödlök, ett antal olika snapssorter och en extra sallad. Jag tror det var allt.
AC-ost = Västerbottenost AC= länsbetäckning för västerbotten
Idag åt vi surströmming...Oskars filéer...med färsk mandelpotatis, gul lök, tomat och mjukt tunnbröd, dryck = kylskåpskall helmjölk... mmmmums vad gott det var. Tror inte jag ätit sååå god strömming på många år.
skogstroll
06-09-2007, 08:56
Jag har aldrig vågat prova surströmming (känner inte så många som gillar heller...). Kan man jämföra smaken med något? Annars brukar jag gilla saker som luktar pyton (som stinkande ostar osv)
Vi hade knytkalas med suris i lördags med grannarna.
Oskars surströmming (självklart) färsk mandelpotatis. gul lök. tomat och hårt tunnbröd. Till det dricker jag Bordsdricka.
Jag vet nästan ingen maträtt som kan framkalla denna ljuva känsla som när man känner doften av surströmming. Man rensar sin strömming och skalar potatis nästan under tystnad tills man fått den första klämman. Då kan man börjar prata .....när man stillat det värsta begäret.
Skogstroll.....det smakar inte som det luktar om du är rädd för det. Snarare smak av salt fisk.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|