Full version: Fästingar
mittas
Hej.

Var till skogen i går och fick mig ett par liter
kantareller och en fästing fick ja på "köpet" mad.gif

Gör dessa obehagliga kryp någon nytta egentligen??? wacko.gif

Finns de några djur som äter dessa otrevlig kryp?

MVH Catarina
CurlySue
fåglar kanske?
LadyG
Var skulle annars borreliabakterien bo? ohmy.gif tongue.gif

Skämt åsido, jag har ingen aning... Eftersom fästingar är små och gömmer sig i pälsen på djur är det nog svårt för fåglarna att ta dem, men det kanske finns andra instekter som livnärsig på fästingar?
Bee
Dom ger inkomst till försäljare av fästingborttagare laugh.gif
I övrigt är väl nyttan tveksam. Finns det något mindre nyttigt djur egentligen??
Whiskuchi
CITAT (Bee @ 19-09-2006, 15:23)
Finns det något mindre nyttigt djur egentligen??

Människan huh.gif

Fästingen finns för att den kan, för att det finns en plats för den i ekosystemet, inte för att den behövs. Precis som alla andra levande varelser.
vickeva
Är det inte så att den håller rådjursstammen nere?
Kathy
CITAT (vickeva @ 19-09-2006, 16:38)
Är det inte så att den håller rådjursstammen nere?


Det här hittade jag på Socialstyrelsens hemsida:

CITAT
Under de senaste åren har det diskuterats huruvida ökningen av antalet rådjur i landet bidragit till att problemet med fästingar och fästingburna sjukdomar ökat. Vi vet idag att fästingen i sina cykler är beroende av blod från olika djur och att man på ett rådjur kan hitta ett stort antal fästingar som suger blod. I Sverige höjs idag på sina håll röster om att skjuta ner rådjursstammen kraftigt i hopp om att det skall bidra till att minska de fästingburna sjukdomarna.
Björken
Detta svaret finns att hämta i NE om fästingar.

Fästingen bara en parasit?

Fråga Var någonstans befinner sig fästingen i näringskedjan?

Svar En hel del andra smådjur äter fästingar, vilket innebär att inte många överlever och blir stora. Även fåglar äter fästingar, även om det inte blir några större mängder. Fästingar själva är blodsugande parasiter, och deras viktigaste funktion är att de hjälper till att överföra bakterier och virus. Fästingar gör alltså det bästa som finns för vissa mikroorganismer, medan vi ser dem som synnerligen otrevliga sjukdomsbärare. Om man ska tala om plats i näringskedjan är alltså fästingarna blodsugande parasiter.[I]
Anders zon 1
Det är en mycket utbredd missuppfattning att levande varelser på vår jord finns till eftersom dom "gör nytta". "Att göra nytta" är först och främst inget absolut begrepp utan kan bara definieras i relation till något annat. I exemplet fästing betyder det att fästingen "gör nytta" för vissa, t ex borreliabakterier och djur som äter dem, men skada för andra, t ex människor och rådjur. Det finns ingen "högre" baktanke med fästingens eller någon annan varelses existensen. Alla organismer existerar helt enkelt därför att de KAN finnas till (alla har av en ren slump hittat en nisch i tillvaron) och inte av någon annan anledning. Omvänt kan man säga att det som inte hittat en egen nisch i tillvaron saknar möjlighet att överleva och existerar därför heller inte.
Farbror Blå

Att skjuta ner rådjursstammen för att minska fästingantalet är en dum idé.

De flesta av människans försök att begränsa arter har varit totala fiaskon, eftersom naturen bäst sköter sånt där själva.

I Canada trodde man tidigare (felaktigt) att den stora renen, kariboo, främst begränsades av vargarnas antal. Sagt och gjort, infördes en kraftig avskjutning av vargarna. Kariboon ökade mycket riktigt i antal, vilket ledde till dels en genetisk sjukdoms spridning, dels att maten tog slut och stammen begränsades till lägre nivå än från början.

En ökad jakt på rådjur, kommer kanske att leda till att antalet fästingar på samma djur ökar? Kanske också att kraften hos de spridda sjukdomarna ökar? att fler djur blir sjuka och dör?

Känns det inte tryggare om vi forskar fram ett vaccin för människorna

Kathy
CITAT (Farbror Blå @ 20-09-2006, 09:31)
Känns det inte tryggare om vi forskar fram ett vaccin för människorna

Det finns fästingvaccin idag. wink.gif
Whiskuchi
CITAT (Scrollan @ 20-09-2006, 10:57)
CITAT (Farbror Blå @ 20-09-2006, 09:31)
Känns det inte tryggare om vi forskar fram ett vaccin för människorna

Det finns fästingvaccin idag. wink.gif

Inte mot Borrelia väl? Eller har de fått fram det också?
KURT
CITAT (Whiskuchi @ 20-09-2006, 11:55)
CITAT (Scrollan @ 20-09-2006, 10:57)
CITAT (Farbror Blå @ 20-09-2006, 09:31)
Känns det inte tryggare om vi forskar fram ett vaccin för människorna

Det finns fästingvaccin idag. wink.gif

Inte mot Borrelia väl? Eller har de fått fram det också?

Nej, och det är inte säkert att det kommer att gå att göra ett heller. För att vara en bakterie så är boreliabakterien extremt duktig på att ändra sina genetiska egenskaper.
mari_tres
CITAT (Scrollan @ 20-09-2006, 10:57)
Det finns fästingvaccin idag.  ;)

Vaccin mot fästingar? ohmy.gif Skulle det funka att göra ett vaccin mot mygg också? laugh.gif
Kathy
CITAT (mari_tres @ 20-09-2006, 16:21)
Skulle det funka att göra ett vaccin mot mygg också? laugh.gif

Ja, det hade jag verkligen behövt i början av juni, uppe vid stugan. laugh.gif
mittas
Hej,
Trodde ju att ja fått en fästing, när ja var på min svamp runda, men
de va 3 st och hittat ytterligare 2 st mad.gif , sån tur är så
har de inte blivit något stort rött område där dessa har suttit,
vem vet ja kanske hitta mer vad det lider, den som lever får se rolleyes.gif

Vet att de är många som tagit vaccination mot fästingar, tror man ska
ta dom i 3 olika omgångar. Det är väl olika trakter i sverige där fästingarna är som mest "aggresiva" bl a stockholmstraken, och även här om kring lugnås, säkert många andra ställen till som inte ja känner till. Har en vännina som fått borelia och detta är ju inte så trevligt precis.

mvh Catarina
Whiskuchi
Håll koll på ställena där de suttit länge, det röda kan komma långt senare. OM du nu skulle ha oturen att bli smittad av borrelia vill säga. Vilket faktiskt inte är så vanligt (väl?)

edit: alltså, håll koll flera månader, inte bara de ställen där fästingarna satt fast länge *förtydligar* wink.gif tongue.gif
Gurkan
Fästingar sprider två olika sjukdomar, Borelia och TBE.

Man kan vaccinera sig mot TBE men inte Borelia.

CITAT
TBE och borelia


TBE tick borne encephalitis är en fästingburen hjärninflammation som orsakas av ett virus. Viruset finns hos fästingar i Mälardalen, i Stockholms skärgård, längs östkusten, på Öland och Gotland. Enstaka fall har uppmärksammats i Kristianstadtrakten.


TBE ger influensaliknande symptom; lindrig feber, huvud- och kroppsvärk och trötthet. De flesta blir friska efter cirka en vecka. Var tredje smittad blir sjuk igen med hög feber, nackstelhet och svår huvudvärk. Det finns vaccin mot TBE men eftersom det är ett virus finns ingen behandling.


TBE-vaccination ges med två sprutor under första säsongen med en påfyllning ett år senare. Efter det krävs vaccination vart femte år.


Borrelia är en bakteriesjukdom och behandlas med antibiotika. Fästingar med borreliabakterier finns i hela Sverige. Borrelia visar sig som en rodnad kring det ställe där fästingen bitit sig fast. Rodnaden växer och skiftar färg från rött till blårött. Man kan också få allmänna symptom som trötthet, huvudvärk och feber.


I sällsynta fall kan borrelia utvecklas till neuroborrelios som sätter sig på nervsystemet och som kan ge bestående men. Neuroborrelios yttrar sig med värk i kroppen, huvudvärk, förlamning och demens.


Symptomen kan komma långt efter att man blivit av med fästingen. Därför är det bra att skriva upp var och när man blivit biten.


Hela artikeln
KURT
Färstingar sprider även ehrlichia, som främst orsakar sjukdom hos hundar. Men det kommer nog att visa sig att fler bakterier och virus kan spridas med fästingar.
Berith
CITAT (KURT @ 22-09-2006, 06:45)
--- Men det kommer nog att visa sig att fler bakterier och virus kan spridas med fästingar.

Optimist där! huh.gif wink.gif

Neej usch, jag tycker fästingar är riktigt äckliga otäckingar. *ryser* Håller också koll lång tid efter att jag blivit attackerad.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon