|
Nu är jag så glad att jag bara köpte ( ja jag köpte faktiskt den) en enda gurkplanta. Jag får så mycket gurkor att jag inte hinner med dem. Det är : gurka på mackan gurka som tilltugg gurka i salladen 1-2-3 gurka plus att alla som kommer hit får med sig en gurka hem. Men snälla ni! Vad gör Ni med alla gurkor. Själv kommer jag snart att se ut som en gurka Det är då ett som är säkert
Åsa, mälardalen zon 2
06-07-2006, 09:03
Tzatziki
kooh-i-noor
06-07-2006, 09:31
Precis, tzatiki kan man äta hur mkt som helst av Riv gurkan och pressa ur vattnet, blanda med massor av riven vitlök, grekisk/turkisk yoghurt salt och ev pyttelite olja och några citrondroppar. Lite svartpeppar fungerar också. Tokgott på mackan och till maten!
Ha ha ! Vi kanske kan byta ! Om du får två skottkärror mangold av mig så får jag en kasse gurkor av dig !? Det är trots allt ett kärt besvär att ha sånt överflöd av godsaker bara några meter utanför dörren. Vad är det för gurka du har ?
marskattan
06-07-2006, 10:11
och då undrar jag vad är 1-2-3 gurka? Förvisso får jag inte massvis med gurkor av min planta med en handelsträdgård i närheten säljer gurka jättebilligt.
Yin o Yang
06-07-2006, 10:19
Precis så var det för mig förra sommaren. Jag tog med till jobbet, gav bort till grannarna osv . Men, så upptäckte jag i affären färdig ättikslage att bara späda med vatten och slå över tunt skivad slanggurka. Klart på några minuter (jag skivar gurkorna i matberedaren med tunnaste kniven). Går kanonbra att frysa in - har fortfarande kvar några burkar i väntan på årets skörd
Okidoki! Först, jag brukar göra tatsiki, och håller med om att det är jättegott. Gurkan! Synd att du bor så långt bort, annars kunde vi gladeligen idkat byteshandel, min mangold har inte kommit upp än Sorten vet jag faktiskt inte mer än att det är växthusgurka marskatten! 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. yin o yang ! Det där låter misstänkt likt det jag beskriver ovan. Tack ska ni ha och ha en bra gurksommar
Jag brukar lägga en gurka i kylen och knapra på när det är olidligt varmt Istället för att dricka alltså, eller, som komplement. Inga problem att äta en hel gurka på ett par minuter
Whiskuchi
06-07-2006, 13:51
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka
Ja,ja,ja.... Det var väl ungefär det jag menade med tilltugg Pirum Whiskuchi! Intressant, det måste jag prova nästa gång. Och för att vara ärlig så känner jag igen det, men har inte gjort det själv
Åsa, mälardalen zon 2
06-07-2006, 15:11
Kall gurksoppa kan man ju också göra, jag har inte testat själv men söker man på gurksoppa på nätet så hittar man många recept.
*Felix matte*
06-07-2006, 21:37
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51) CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika? Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag? Är den lika fräsch efter upptining?
Whiskuchi
06-07-2006, 21:48
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37) CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51) CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika? Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls
*Felix matte*
06-07-2006, 21:52
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 22:48) CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37) CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51) CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika? Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls Oj! smakar... nej det kan inte jag.... följer recepten till punkt och pricka när de innehåller ättika.
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37) CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51) CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika? Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag? Är den lika fräsch efter upptining? Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt löjliga när det gäller hållbarhet
*Felix matte*
06-07-2006, 22:00
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 22:58) CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37) CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51) CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36) 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja över. Otroligt gott. Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika? Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag? Är den lika fräsch efter upptining? Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt löjliga när det gäller hållbarhet Tack! får köpa en flaska... nog för att jag får betala 24.90/kg (som lägst) för gurkan... men kul att testa ändå.
Yin o Yang
07-07-2006, 09:42
Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka
Christa
07-07-2006, 13:34
Prova att mjölksyra den. Går bra i konserveringsburkar. Recept finns under surgurka i de flesta kokböcker. Det är samma princip som vid framställning av surkål. Jag brukar mjölksyra västeråsgurkor och de blir såå goda. Har dock inte testat slanggurka men det går säker bra om du skär dem i bitar. Själv brukar jag ta en slanggurka och bara äta rakt av.
*Felix matte*
07-07-2006, 20:26
CITAT (Yin o Yang @ 07-07-2006, 10:42) Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka Har gjort en liten sats för att testa. Hittade ingen färdig lag på COOP så jag gjorde 1-2-3 blandning.
Man kan tydligen gör mycker mer av gurka än man från början tror. Gurksoppa hittade jag många intressanta recept på när jag googlade. Och inte har jag hört talas om att man kan frysa gurka heller innan. Syrad gurka har jag aldrig testat, men jag kaaanske testar Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?
*Felix matte*
08-07-2006, 21:24
CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04) Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du? Mummms... Jättegott tyckte vi båda. Blir till att göra fler satser.
Whiskuchi
08-07-2006, 22:31
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24) CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)
Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?
Mummms... Jättegott tyckte vi båda. Blir till att göra fler satser. Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken*
*Felix matte*
08-07-2006, 22:33
CITAT (Whiskuchi @ 08-07-2006, 23:31) CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24) CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)
Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?
Mummms... Jättegott tyckte vi båda. Blir till att göra fler satser. Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken* 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten... hällde lagen över hyvlad gurka.
Whiskuchi
08-07-2006, 22:35
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 23:33) CITAT (Whiskuchi @ 08-07-2006, 23:31) CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24) CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)
Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?
Mummms... Jättegott tyckte vi båda. Blir till att göra fler satser. Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken* 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten... hällde lagen över hyvlad gurka. Då får jag prova den också, brukar göra pressgurkan annars. Men kan man spara in ett arbetsmoment och lite tid så..
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|