Full version: Snälla ni!
Gillan
Nu är jag så glad att jag bara köpte ( ja jag köpte faktiskt
den) en enda gurkplanta.

Jag får så mycket gurkor att jag inte hinner med dem.

Det är : gurka på mackan
gurka som tilltugg
gurka i salladen
1-2-3 gurka

plus att alla som kommer hit får med sig en gurka hem.

Men snälla ni! Vad gör Ni med alla gurkor.
Själv kommer jag snart att se ut som en gurka wub.gif
Det är då ett som är säkert laugh.gif laugh.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Tzatziki
kooh-i-noor
Precis, tzatiki kan man äta hur mkt som helst av rolleyes.gif

Riv gurkan och pressa ur vattnet, blanda med massor av riven vitlök, grekisk/turkisk yoghurt salt och ev pyttelite olja och några citrondroppar. Lite svartpeppar fungerar också. Tokgott wub.gif på mackan och till maten!
Gurkan
Ha ha ! Vi kanske kan byta ! Om du får två skottkärror mangold av mig så får jag en kasse gurkor av dig !? laugh.gif

Det är trots allt ett kärt besvär att ha sånt överflöd av godsaker bara några meter utanför dörren.

Vad är det för gurka du har ?
marskattan
och då undrar jag vad är 1-2-3 gurka? Förvisso får jag inte massvis med gurkor av min planta med en handelsträdgård i närheten säljer gurka jättebilligt.
Yin o Yang
Precis så var det för mig förra sommaren. Jag tog med till jobbet, gav bort till grannarna osv smile.gif . Men, så upptäckte jag i affären färdig ättikslage att bara späda med vatten och slå över tunt skivad slanggurka. Klart på några minuter (jag skivar gurkorna i matberedaren med tunnaste kniven). Går kanonbra att frysa in - har fortfarande kvar några burkar tongue.gif i väntan på årets skörd wub.gif
Gillan
Okidoki!

Först, jag brukar göra tatsiki, och håller med om att det är
jättegott.

Gurkan! Synd att du bor så långt bort, annars kunde vi gladeligen
idkat byteshandel, min mangold har inte kommit upp än wub.gif
laugh.gif laugh.gif
Sorten vet jag faktiskt inte mer än att det är växthusgurka sleep.gif


marskatten! 1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

yin o yang ! Det där låter misstänkt likt det jag beskriver ovan.tongue.gif

Tack ska ni ha och ha en bra gurksommar tongue.gif laugh.gif laugh.gif
Pirum
Jag brukar lägga en gurka i kylen och knapra på när det är olidligt varmt smile.gif Istället för att dricka alltså, eller, som komplement. Inga problem att äta en hel gurka på ett par minuter smile.gif
Whiskuchi
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif
Gillan
Ja,ja,ja.... Det var väl ungefär det jag menade med tilltugg
Pirum biggrin.gif


Whiskuchi! Intressant, det måste jag prova nästa gång. Och
för att vara ärlig så känner jag igen det, men har
inte gjort det själv biggrin.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Kall gurksoppa kan man ju också göra, jag har inte testat själv men söker man på gurksoppa på nätet så hittar man många recept.
*Felix matte*
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
Är den lika fräsch efter upptining?
Whiskuchi
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort tongue.gif
Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls smile.gif
*Felix matte*
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 22:48)
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

Ingen aning om hållbarheten, den brukar gå åt ganska fort tongue.gif
Och ättikans styrka vet jag inte heller, jag använder en fyrkantig flaska med röd och vit etikett (har jag för mig iaf) och smakar mig fram - följer alltså inte 1-2-3-regeln noga alls smile.gif

Oj! smakar... nej det kan inte jag.... följer recepten till punkt och pricka när de innehåller ättika. biggrin.gif
Gillan
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
Är den lika fräsch efter upptining?

Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och
hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända
att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt
löjliga när det gäller hållbarhet wub.gif
*Felix matte*
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 22:58)
CITAT (Felix matte @ 06-07-2006, 22:37)
CITAT (Whiskuchi @ 06-07-2006, 14:51)
CITAT (Evgeni @ 06-07-2006, 11:36)
1-2-3-gurka kallas också sommargurka. Du gör en
lag av en del ättika 2delar socker och tre delar vatten. Blanda
och häll lagen över tunnt skivad ( osthyvel ) gurka. Strö klippt persilja
över. Otroligt gott.

Sådan gurka brukar jag också göra, med skillnaden att jag först hyvlar, sedan saltar ganska rejält och lägger den i press mellan tex två djupa tallrikar (och en tyngd i den översta), låter den stå ett par timmar, slår av vattnet och sen blandar den med lagen. Mormor brukade kalla den pressgurka tongue.gif

Hur länge håller sig sådan gurka? Ska man ha 12% ättika?

Yin o Yang... menar du att man kan frysa in gurkan med lag?
Är den lika fräsch efter upptining?

Ja, det är den 12%:iga ättikan som gäller. Och
hållbarheten är möjligtvis en vecka?! Det kan hända
att den är mycket längre, men jag tilhör de extremt
löjliga när det gäller hållbarhet wub.gif

Tack! wub.gif får köpa en flaska... nog för att jag får betala 24.90/kg (som lägst) för gurkan... men kul att testa ändå. smile.gif
Yin o Yang
Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst smile.gif . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs tongue.gif . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut mad.gif . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka wub.gif
Christa
Prova att mjölksyra den. Går bra i konserveringsburkar. Recept finns under surgurka i de flesta kokböcker. Det är samma princip som vid framställning av surkål. Jag brukar mjölksyra västeråsgurkor och de blir såå goda. Har dock inte testat slanggurka men det går säker bra om du skär dem i bitar. Själv brukar jag ta en slanggurka och bara äta rakt av.
*Felix matte*
CITAT (Yin o Yang @ 07-07-2006, 10:42)
Jodå Felix Matte, jag tycker den är godkänt fräsch även efter att den har varit fryst smile.gif . Dessutom tycker jag det är bekvämt med den färdiga ättikslagen, för då vet man att man alltid har vad som behövs tongue.gif . Har hänt mer än en gång att jag stått med skivad gurka klar att göra lag och så har ättikan varit slut mad.gif . Evgeni - ingen fara att låta stå mer än en vecka wub.gif

Har gjort en liten sats för att testa. Hittade ingen färdig lag på COOP så jag gjorde 1-2-3 blandning. smile.gif
Gillan
Man kan tydligen gör mycker mer av gurka än man från
början tror.

Gurksoppa hittade jag många intressanta recept på när
jag googlade.

Och inte har jag hört talas om att man kan frysa gurka heller
innan.

Syrad gurka har jag aldrig testat, men jag kaaanske testar wub.gif


Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?
*Felix matte*
CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)
Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?

Mummms... Jättegott tyckte vi båda. wub.gif
Blir till att göra fler satser. smile.gif
Whiskuchi
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24)
CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)



Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?

Mummms... Jättegott tyckte vi båda. wub.gif
Blir till att göra fler satser. smile.gif

Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken* smile.gif
*Felix matte*
CITAT (Whiskuchi @ 08-07-2006, 23:31)
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24)
CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)



Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?

Mummms... Jättegott tyckte vi båda. wub.gif
Blir till att göra fler satser. smile.gif

Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken* smile.gif

1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten... hällde lagen över hyvlad gurka. smile.gif
Whiskuchi
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 23:33)
CITAT (Whiskuchi @ 08-07-2006, 23:31)
CITAT (Felix matte @ 08-07-2006, 22:24)
CITAT (Evgeni @ 08-07-2006, 13:04)



Agneta! Har du smakat av den än? Vad tyckte du?

Mummms... Jättegott tyckte vi båda. wub.gif
Blir till att göra fler satser. smile.gif

Kul att du gillade den! Vilken gjorde du? Den med salt och pressläggning eller den utan? *nyfiken* smile.gif

1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten... hällde lagen över hyvlad gurka. smile.gif

Då får jag prova den också, brukar göra pressgurkan annars. Men kan man spara in ett arbetsmoment och lite tid så.. wink.gif biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon