Full version: Denna strejk!
catlin
Hallå på er!

Har ju nyss skaffat oss ett hus me tillhörande tomt o eftersom förra ägaren inte brydde sig ett dyft om trädgården finns MASSOR att göra.

Idag grävde jag upp en gammal rabatt, men vad 17 gör jag av allt ogräs?? Har samlat allt i en nätbur som jag hittade i förrådet men nu ä den överfull.
O till tippen kan ja inte åka o tömma i deras kompost då d ä strejk...

Man kanske skulle bygga sej ett litet ogrässlott wub.gif
Lars
Eller en kompost...
catlin
jamen nejmen det är ju bara såna där ogräs i som man inte vill ha?? maskrosor, knölklocka mm mm. Och massa ogräsrötter... wacko.gif
Ljusalfheim
jausch, jag är också trött bå strejken *får ingen mat i skolan*
(man kan ju alltid trösta sig med att maten blivit bättre nu, men jag har inte tid till att fixa massor extra med sådant...) biggrin.gif
Gunvor Nilsson
CITAT (Ljusalfheim @ 14-05-2003, 23:42)
jausch, jag är också trött bå strejken *får ingen mat i skolan*

Det tar inte så lång tid att bre en extramacka på morgonen och ta med. Lägg i ryggsäcken en (ekologisk) banan också! tongue.gif
/Gunvor
digitalkarin
Hörni, den här strejken behövs! Stöd kommunal istället för att klaga!
Sivan
Det ÄR bökigt med soporna och allt annat............ många sidoeffekter.
Men det är ju det som är meningen, annars var det ju ingen idé att strejka eller hur? Jag hoppas för alla medlemmar i kommunal att de får igenom sina krav, men...... egentligen så tycker inte jag att det är lönerna som det är fel på, utan det är skatte systemet.
Sjukt att många arbetstagare inte klarar sig på sin lön utan måste tigga och be för att få¨bidrag wub.gif Jämna ut skiten istället! mad.gif
andersen
Jag stöder kommunals strejk till 100%
Hannele
Vad stödjer ungarna? Som saboterar skolor med att kasta ägg och stoppa fisk i ventilatiostrummor och annat?! sad.gif
e_sedell
Jag stödjer inte komunal, om de ska ha högre lön så höjer de bara skatterna.

Sen vill jag bara tillägga att det är ett fåtal omogna ungar som saboterar. På gymnasiet så är allt som "vanligt", bara att vi inte får någon mat och att papperskorgarna är fulla typ......
Charlotte V
Som vanligt - lika många åsikter som individer. Dock tycker jag att alla som yttrar sig negativt först ska fråga sig om de själva är beredda att jobba heltid för 12000-14000 kronor. Lägsta avtalsenliga lön för en kommunalare är 12000 kronor - prova att leva på det när skatten är dragen och hyran betald.
Alla kan ju inte bli akademiker eller "klippare" i kostym och porsche - någon måste ju tömma sopor, köra buss och tömma pottor åt oss också, och man ska kunna leva drägligt på ett heltidsjobb.

Vem som ska stödja ungar som vandaliserar och bråkar (vad har det med strejken att göra)? Mitt förslag är: föräldrarna.

Charlotte
*Felix matte*
CITAT (Hannele @ 15-05-2003, 22:17)
Vad stödjer ungarna? Som saboterar skolor med att kasta ägg och stoppa fisk i ventilatiostrummor och annat?! sad.gif

Förstår inte riktigt vad du menar menad din fråga.
Om du frågar VEM som stödjer barnen så är det så klart
föräldrarna i första hand som skall lära dem hyfs och vanligt folkvett.
I det ingår inte att stoppa fisk i ventilationstrummor mm. mad.gif
evarina
CITAT
Som vanligt - lika många åsikter som individer. Dock tycker jag att alla som yttrar sig negativt först ska fråga sig om de själva är beredda att jobba heltid för 12000-14000 kronor. Lägsta avtalsenliga lön för en kommunalare är 12000 kronor - prova att leva på det när skatten är dragen och hyran betald.
Alla kan ju inte bli akademiker eller "klippare" i kostym och porsche - någon måste ju tömma sopor, köra buss och tömma pottor åt oss också, och man ska kunna leva drägligt på ett heltidsjobb.


Jag håller med om att alla inte kan bli akademiker och jag tycker att man måste få bort könsskillnader i lön. Men skulle komunal få sin vilja igenom skulle folk som bara har gymnasieutbildning få lika mycket betalt som många av oss som har 5 års universitetsutbildning. Det ska löna sig att studera och jag vill inte betala ännu mera skatt när jag redan betalar väldigt mycket tillbaka på studielånet.
Hoppas ni inte hatar mig för detta, men bara för att man är akademiker är inte livet jätteenkelt och man badar i pengar!!
/Eva
Hellan
Detta, Eva, tycker jag är ett mycket småaktigt sätt att tänka... de allra flesta med akademisk examen tjänar mer än en kommunalarbetare skulle göra om man höjde dennes lön enligt kravet under pågående konflikt. Jag undrar vilken femårig högskoleutbildning som ger en så dålig lön? Den stora skillnaden är tycker jag, chansen och möjligheten till löneutveckling, är man undersköterska så är man uppe i sin maxlön snart, som t.ex sjuksköterska har man mycket större möjligheter att gå vidare. Visst, man tar studielån (det gör jag med för min universitetsutbildning) och det är ju inte särskilt förmånligt, men när jag bli färdig och har tagit min examen så har jag oändligt mycket större möjligheter att få en hyfsat bra lön än jag skulle haft med "bara" en gymnasieutbildning. Det är även, tycker jag , mycket viktigt att inte se ner på folk som inte väljer att skaffa sig en akademisk examen, deras arbetsinsatser är nämligen minst lika viktiga! DEt kanske märks litegrann nu under strejken?

Mvh Hellan
evarina
Tja, exempel på yrken med lång utbildning och dåligt betalt är t ex lärare, apotekare, humanister av olika slag och arkeologer.
Jag förringer inte kommunalarnas (och andras) insats alls, det är viktigt att dessa yrkesgrupper finns, men jag tycker fortfarande att det ska löna sig att studera. Tyvärr tror jag att den här debatten är ganska meningslös eftersom alla har olika bakgrund och olika åsikter. Var och en står sig själv närmast och även om jag unnar alla duktiga människor som orkar jobba inom exempelvis vården mer betalt så vill inte jag personligen betala för detta genom högre skatt. Finns det något annat sätt att finansiera än genom ökad skatt så kommer jag stå i första ledet och hurra. Nu ska jag inte lägga mig i debatten mer. Ha en skön helg allihopa!
/Eva
Hannele
"Vad stödjer ungarna? Som saboterar skolor med att kasta ägg och stoppa fisk i ventilatiostrummor och annat?!"

Stödjer skolbarnen strejken? En hel del saboterar ju bara! wacko.gif
Ingrid på Västkusten
Ja - självklart skall kommunal få mera betalt - men också de dåligt betalda akademikerna - det skall löna sig att studera - tänk när de som studerar studerar så är 'de andra' ute och jobbar och tjänar pengur :-/ och har inga studielån att tänka på efteråt - akademikerstraffskatt.
En kommunalanställd med låg lön betalar mkt mindre i skatt och har bidrag(bostad)- vi kikar ju på bruttolöner men borde kanske tala nettolöner istället. Men de facto - en ensamstående mamma som arbetar i komunal har det verkligen itne fett alls :-/

En helt annan sak - kommunerna säger de har så dålig ekonomi och kan inte höja lönerna- avskaffa då dessa pensioner så fort nån jobbat säg en fyra år så får de pension - har man jobbat åtta till tolv år får man full pension - dessa avtal ÄTER pengar - men dem talas det minsann tyst om! Jag hade minsann velat ha full pension efter tio år på jobbet!
Gubb-välde!

Och - idag satt jag dystert och hängde över min GP - krig och elände och neddragningar - sjukvården är ettt dystert kapitel - vi som ha r väldens högsta skattetryck har ingen bra sjukvård längre.

Sorry - detta vart nog mest - ge luft åt frustrationsinläggen - varken sammanhängande elelr logiska!
digitalkarin
Hehe, typiskt ogina Svensken. JAMEN JAG DÅ!!!

Strejka ni också, då, Akademiker! Men för allt i världen, missunna inte folk som torkar era föräldrar i baken en lön att betala hyran med!
Ella
Jag blir lite ledsen när jag hör argumentet. Du ska inte ha högre lön än jag som är akademiker! Vad jag jämför med är de typiskt maliga jobben tex på byggen, de har inte heller mer än gymnasieutbildning, men de har mycket högre lön.
Jag tycker hellre att man ska se till vad som händer på lång sikt om inte vårdpersonalen får bättre lön.

Mig spelar det inte så stor roll förrän jag själv blir gammal, båda mina föräldra dog tidigt, så jag är inte så lastgammal ändå biggrin.gif och min akademiska utbildning är snart klar smile.gif
Sara
Låt oss klargöra lite fakta innan vi pratar om 12000-14000 kr i MINIMIlön. Den lägre siffran är ingångslönen för en 18-åring, och höjs till 14000 så fort man fyller 19 eller 20, kommer inte ihåg exakt. Och då snackar vi om en arbetstagare utan erfarenhet eller utbildning.

12000 eller 14000 efter skatt blir ca 8400 kr respektive 9800 kr.

Jag som studerar får 10 månader om året bidrag+lån, tillsammans ca 6776 kr. Utslaget på 12 månader blir det 5647 kr/mån. På denna summa har jag råd med allt jag behöver, och kan dessutom spara 600 kr/mån. (Min hyra är ca 2500 kr för min del i studentlägenheten.) Vi äter gott, roar oss minst en gång i veckan, och går ofta ut och äter eller köper hem mat. Vi bor helt OK med en blandning av nya och gamla möbler. Jag skulle vilja säga att min levnadsstandard är riktigt god. Jag har ju inte råd att köpa varenda pryl jag vill ha på en gång, men med lite sparande så har jag kunnat köpa både möbler, TV, säng, digitalkamera, motionsmaskin o.s.v...

Ochså undrar folk hur man kan leva på 8400/9800 i månaden (OBS: minimilön)?
Jag undrar hur man INTE kan leva på dessa pengar? Har man problem att få det att gå ihop ska man kanske överväga att göra en budget, och se var alla pengar tar vägen.


Sen kan jag hålla med om att många i vården säkert har dåliga arbetsförhållanden, med stress, förslitning och obekväma arbetstider. Men detta löser man ju knappast med höjda löner.

Och visst, jag tror att strejk kan vara en bra metod, OM den går ut över arbetsgivaren och inte en oskyldig tredje part. Det vi ser nu är ju rena maffiametoderna! Barn står utan undervisning, och halkar dessutom efter. Hur ska de ta igen allt? Och alla gamla och sjuka som går och väntar på operation får fortsätta att lida. Sopberg blir till sanitära olägenheter. Blommor dör för att de inte vattnas. O.s.v, o.s.v... Varför skulle jag visa solidaritet med människor som använder maffiametoder?
Ella
Du jämför med en studentlägenhet och ett studentliv!

Jag kan berätta för dig vad mycket pengar går till; BARN!!! Barn behöver plats, ett eget rum för att kunna få studiero, de behöver kläder, mat, fritidsaktiviteter osv och det är inte alla barn som har en bra pappa!

Barn är kanske en lyxartickel. huh.gif
Åsa, mälardalen zon 2
+ Hur många lägenheter är det som kostar 2500kr i månaden. Själv fattar jag inte hur en kommunalare får det att gå ihop när de bor i storstadsregioner. Kanske de offentliga lönerna också bör anpassas efter vad det kostar att leva och bo i regionen, så bor man i en region där hyrorna är låga så kanske man klarar sig med något lägre lön än de som bor i dyrare regioner.
*Felix matte*
CITAT (Sara @ 16-05-2003, 17:35)
Låt oss klargöra lite fakta innan vi pratar om 12000-14000 kr i MINIMIlön. Den lägre siffran är ingångslönen för en 18-åring, och höjs till 14000 så fort man fyller 19 eller 20, kommer inte ihåg exakt. Och då snackar vi om en arbetstagare utan erfarenhet eller utbildning.

Kanske inte stämmer helt med verkligheten.
Lokalvårdare har inte alls lön som du beskriver.
25-åring med med utbildning och vana tjänar 13.000Kr/mån = 8645 netto
Efter att ha betalat fackavgift, försäkringar, hyra ,mat, resor mm.
finns nog inte så mycket kvar att den personen har råd att köpa
det mesta och gå ut och roa sig varje vecka.
Möjligen om man äter Nudlar 7 dagar i veckan. sad.gif

Studentliv går inte att jämföra med "vanligt" dito.
Kanske är du ute för att provocera när du skriver om Maffiametoder
men jag tycker ändå att du tar i alldeles för mycket.

Vem tror du kommer att ta hand om dig när du blir vårdberoende? Man behöver inte vara gammal för att hamna där. Om inte lön och status höjs då får vi snart ta till Ättestupan.
*Felix matte*
CITAT (Hannele @ 16-05-2003, 13:13)
"Vad stödjer ungarna? Som saboterar skolor med att kasta ägg och stoppa fisk i ventilatiostrummor och annat?!"

Stödjer skolbarnen strejken? En hel del saboterar ju bara!  :wacko:

OK - Då förstår jag smile.gif
Tror nog att barnen stöder strejken men sabotaget ( har jag hört och läst)
tar de till för att snabba på stängning av skola.
Sara
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,16-05-2003, 18:15)
+ Hur många lägenheter är det som kostar 2500kr i månaden.

Jag skrev inte att lägenheten kostade 2500. Jag skrev att min DEL i lägenheten kostar 2500.
Sara
CITAT (Felix matte @ 16-05-2003, 18:22)

Kanske inte stämmer helt med verkligheten.
Lokalvårdare har inte alls lön som du beskriver.
25-åring med med utbildning och vana tjänar 13.000Kr/mån = 8645 netto
Efter att ha betalat fackavgift, försäkringar, hyra ,mat, resor mm.
finns nog inte så mycket kvar att den personen har råd att köpa
det mesta och gå ut och roa sig varje vecka.
Möjligen om man äter Nudlar 7 dagar i veckan. sad.gif

Studentliv går inte att jämföra med "vanligt" dito.
Kanske är du ute för att provocera när du skriver om Maffiametoder
men jag tycker ändå att du tar i alldeles för mycket.

Vem tror du kommer att ta hand om dig när du blir vårdberoende? Man behöver inte vara gammal för att hamna där. Om inte lön och status höjs då får vi snart ta till Ättestupan.

Jag beskrev inte en lokalvårdare, utan en person i vården utan utbildning.

Nudlar äter jag definitivt INTE 7 dagar i veckan. Möjligen någon gång i månaden, men mest för att det går snabbt. Jag äter bra och god mat 7 dagar i veckan.

Varför går inte "studentliv" att jämföra med ett vanligt liv?

Jag är definitivt inte ute efter att provocera. Maffiametoder är precis vad det är när man skadar person B för att komma åt person A.

Vem som tar hand om mig när jag blir gammal? Jag skulle gissa på någon i vården, för den lär ju knappast läggas ned. Förhoppningsvis görs den om till det bättre, men det lär ju inte ske med den regering vi har idag, och som vi har haft i 70 år, med ett kort undantag.
VUB
CITAT (catlin @ 14-05-2003, 22:54)
Idag grävde jag upp en gammal rabatt, men vad 17 gör jag av allt ogräs??

kompost

eller en rabatt för något annat!!
du kan ta upp dem klumpvis, lägg de upp o ned på blöta tidningar på valfritt ställe och när du väl samlat de på hög - den form av rabatt du önskar så täck ytterligare med blöta tidningar och sand så får det stå så ett tag tills allt ogräs i högen dött, en fantastisk "torvrabatt"!!!
när du väl börjar jobba med den rabaten så ska du gröpa ur för de nya plantorna och lägga blött tidn.papper i planteringsgropen o fylla på med ny mull. ett superduper bra sätt och återvinna det man haft som ogräs.

ja, bara en tanke,lyckat till/Ullagumman
Betty
CITAT (Sara @ 16-05-2003, 18:45)
Varför går inte "studentliv" att jämföra med ett vanligt liv?

Jag är definitivt inte ute efter att provocera. Maffiametoder är precis vad det är när man skadar person B för att komma åt person A.

Vem som tar hand om mig när jag blir gammal? Jag skulle gissa på någon i vården, för den lär ju knappast läggas ned.

Egentligen hade jag lovat mej själv att inte haka på i den här diskussionen, men jag blir bara så förb... av en del uttalanden.
Din fråga om varför inte studentliv går att jämföra med vanligt liv tyder bara på okunskap så då kan jag inte riktigt vara arg på dej för det. Däremot kan jag försöka förklara en del för dej...
Du lever alltså på en bidragsdel och en lånedel. Hur tror du att bidragsdelen finansieras? Svar:Via skatten vi alla betalar. Om vi hade ett borgerligt styre och lägre skatter i Sverige tror du då att du hade fått lika stort bidrag som du får idag? Jag tvivlar. Lånedelen du lever på är just det, ett lån, det är pengar som ska betalas tillbaka, alltså inte en inkomst egentligen.
Du säger maffiametoder... vad tror du att strejk går ut på annars...? Att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet!
Du räknar med att äldrevården finns kvar när du blir gammal... jag hoppas du får rätt! Du säger att den lär ju knappast läggas ner... nej, kanske inte läggas ner men vilken kvalitet tror du att den kommer att ha om statusen inte höjs för de anställda i vården, och den kan man nog bara höja med högre löner!
*Felix matte*
CITAT (Sara @ 16-05-2003, 18:45)
Vem som tar hand om mig när jag blir gammal? Jag skulle gissa på någon i vården, för den lär ju knappast läggas ned.

Man behöver ingalunda vara gammal för att vara vårdberoende.
De finns i alla åldrar.
Viktigt att tänka på tycker jag.
Ella
Att få personal till vården kommer att bli ett problem snabbare än vi anar. Den största personalgruppen är 40-talister. Den som är född 1940 är idag 63 år gammal. 40-talisterna är altså mellan 53 och 63 år. Dagens ungdomar söker inte till vårdutbildningar eftersom lönen är för låg. Vi har redan problem att tillsätta vissa tjänster. Om inte vården blir populärare bland ungdomarna så kommer arbetsskadorna bland personalen att öka, vilket i sin tur gör att bemanningen sjunker ytterligare...

Förvisso så kommer politikerna när problemet redan är ett faktum att agera, men då står vi där med en vård som inte har erfaren personal och den erfarenheten behövs.
Kompetens är viktigt och kunskapen finns i den gamla erfarna personalgruppen. Jag måste säga attjag är oerhört imponerad av personalen på det demensboende som min far bodde på de gjorde ett fantastiskt arbete. Tyvärr så är det så att jag uppskattar dem extra mycket just för att jag vet hur svårt det är att vårda dementa personen. Den personalen kan och behöver så många knep bara för att klara av att hålla lokalen i ordning och sen den medicinska delen...
*Felix matte*
CITAT (Ella @ 16-05-2003, 21:42)
Att få personal till vården kommer att bli ett problem snabbare än vi anar. Den största personalgruppen är 40-talister

Och just vi Fyrtiotalister framhålls ju som grupp som inte kommer att hålla tillgodo med något "halvbra" när vi blir vårdberoende. tongue.gif
biggrin.gif mad.gif tongue.gif biggrin.gif
Ella
CITAT

CITAT
CITAT (Ella @ 16-05-2003, 21:42)
Att få personal till vården kommer att bli ett problem snabbare än vi anar. Den största personalgruppen är 40-talister  



Och just vi Fyrtiotalister framhålls ju som grupp som inte kommer att hålla tillgodo med något "halvbra" när vi blir vårdberoende. tongue.gif biggrin.gif mad.gif tongue.gif biggrin.gif


Jag menade Personalgruppen Fast du är kanske också personal. Hoppas innerligt att du får vara frisk länge smile.gif biggrin.gif och slipper att hamna där precis när det är som värst.

Motion är nyttigt! Gräv flitigt
digitalkarin
Jag gick in i vården på heltid med 11.300 kr i månaden 1999.
I år i April hade jag 14.500. Då har jag ensam ansvar för fem gravt utvecklingsstörda människors liv under långa pass. Det innefattar att ge dem mat, att se till att de inte skadar sig själva eller andra och att ge dem medicin, samt sköta deras hygien och vara social med dem och ha roligt tillsammans. Går det verkligen att jämföra med att sitta och vända papper?
Nu tänker jag inte debattera mer, jag blir bara så ledsen på alla ogina människor.
Sara
CITAT (Betty @ 16-05-2003, 19:37)
Din fråga om varför inte studentliv går att jämföra med vanligt liv tyder bara på okunskap så då kan jag inte riktigt vara arg på dej för det. Däremot kan jag försöka förklara en del för dej...
Du lever alltså på en bidragsdel och en lånedel. Hur tror du att bidragsdelen finansieras? Svar:Via skatten vi alla betalar. Om vi hade ett borgerligt styre och lägre skatter i Sverige tror du då att du hade fått lika stort bidrag som du får idag? Jag tvivlar. Lånedelen du lever på är just det, ett lån, det är pengar som ska betalas tillbaka, alltså inte en inkomst egentligen.
Du säger maffiametoder... vad tror du att strejk går ut på annars...? Att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet!
Du räknar med att äldrevården finns kvar när du blir gammal... jag hoppas du får rätt! Du säger att den lär ju knappast läggas ner... nej, kanske inte läggas ner men vilken kvalitet tror du att den kommer att ha om statusen inte höjs för de anställda i vården, och den kan man nog bara höja med högre löner!

1. Du har fortfarande inte förklarat varför ett "studentliv" inte kan jämföras med ett vanligt liv. Du kanske har någon slags glorifierad bild av att studenter har rabatter på precis allting? Det enda jag utnyttjar i egenskap av student är 20% rabatt på linser och linsvätska, och möjligen en femma i avdrag på ett McDonalds meal, men det gör knappast någon större skillnad i min kassa. Mat, el, telefon, försäkringar, bussresor, kläder, prylar m.m. betalar jag fortfarande fullpris på.


2. Jag tror visst att bidraget skulle finnas kvar om det blir ett regeringsskifte. Utbildade människor är A och O i ett framgångsrikt samhälle, och det lilla bidraget som investeras i mig kommer att betalas tillbaka med råge. Utbildade människor betalar sig i form av skatteintäkter, nya arbetstillfällen o.s.v. Partiet jag röstar på har insett detta.

3. Tror du inte att jag är medveten om att jag lever på lånade pengar???

4. På vilket sätt tvingar man arbetsgivaren till bordet genom att skada andra mäniskor? Arbetsgivaren kan ju bara luta sig tillbaka och slipper betala ut löner under en dryg månad. Vari ligger incitamentet?

5. Jag håller med om att vården som den ser ut i kommunal/landstingsregi är sjuk rakt igenom. Det är någonting som inte sköts rätt när man har världens högsta skattetryck och samtidigt en vård där gamla och sjuka inte får den vård de behöver i tid. Det är dags för ett systemskifte! rolleyes.gif
FormerMazda
CITAT (digitalkarin @ 16-05-2003, 23:09)
Jag gick in i vården på heltid med 11.300 kr i månaden 1999.
I år i April hade jag 14.500. Då har jag ensam ansvar för fem gravt utvecklingsstörda människors liv under långa pass. Det innefattar att ge dem mat, att se till att de inte skadar sig själva eller andra och att ge dem medicin, samt sköta deras hygien och vara social med dem och ha roligt tillsammans. Går det verkligen att jämföra med att sitta och vända papper?
Nu tänker jag inte debattera mer, jag blir bara så ledsen på alla ogina människor.

Jösses! Nu förstår jag verkligen varför ni är så hårda på att få ut nåt av strejken. Menar du att man med det yrke du har inte tjänar mer, och inte ökar mer i lön!? Du har alltså ökat din lön med 3tusen på 4år.. Jag kan bara säga att jag stödjer dig till fullo! Att ha det jobb du har beundrar jag, själv skulle jag aldrig kunna ha ett sådant jobb, det är inget jag skulle klara av.

Jag jobbar nu på ett företag som tillverkar gasfjädrar och är väl ganska världsledande på det.
Som ingångslön på provanställning har man 16000kr, efter provanställningen går man upp till 16500kr och nu efter ett halvår ungefär har jag 16750kr plus en vinstdelning som kommer en gång i kvartalet och varierar mellan 1500-3000kr. Till på det har vi pubkvällar, sommarluncher som vi äter ute och får presenter, julpresenter med mera. Detta får jag för det jobb jag gör vilket är att packa reservdelar och fästen till gasfjädrarna, inte vidare jätte jobbigt, inte så slitande på kroppen. Så, det jag vill säga är att visst tusan är det orättvist att digitalkarin som gör ett jobb som i mina ögon är mycket, MYCKET mer värt än det jobb jag gör, ska ha mindre betalt! Sen vet jag att vi inte har samma arbetsgivare, men tittar man på lönebilden idag så är det ju så att de som tjänar pengar är inte alltid de som förtjänar dom.

Jag håller på dig digitalkarin! Var stolt för det du jobbar med, jag ser upp till dig iallafall! Och den akademiker eller nån annan som inte tycker att du ska få mer får med mitt tangentbord att göra! tongue.gif
Sara
CITAT (Ella @ 16-05-2003, 18:02)
Jag kan berätta för dig vad mycket pengar går till; BARN!!! Barn behöver plats, ett eget rum för att kunna få studiero, de behöver kläder, mat, fritidsaktiviteter osv och det är inte alla barn som har en bra pappa!

Barn är kanske en lyxartickel. huh.gif

Om vi utgår från personen som tjänar 12000 (ingångslön, 18/19 år gammal, ingen utbildning) och får 8400 kvar efter skatt med mina 5647 kr så skiljer det 2753 kr.

Om vi räknar med att 18/19-åringen har ett barn (ganska ung mamma, men OK) så kostar det enligt Råd&Rön-bilagan "Koll på pengarna 2003" för ett barn mellan 0 och 3 år 1330-1450 kr per månad inklusive mat, kläder, skor, fritid, hygien och försäkring. 2753 kr -1450 kr = minst 1303 kr kvar i månaden när allt är betalt (jag gör inte av med alla 5647 kr, trots sparande och diverse "utsvävanden").


Till er som ändå inte får det att gå ihop:
http://www.radron.se/templates/appendix____3300.asp
Ella
CITAT
Jag som studerar får 10 månader om året bidrag+lån, tillsammans ca 6776 kr. Utslaget på 12 månader blir det 5647 kr/mån. På denna summa har jag råd med allt jag behöver, och kan dessutom spara 600 kr/mån. (Min hyra är ca 2500 kr för min del i studentlägenheten.) Vi äter gott, roar oss minst en gång i veckan, och går ofta ut och äter eller köper hem mat. Vi bor helt OK med en blandning av nya och gamla möbler.


Om vi nu ska räkna Sara! Så kan man ju börja med att räkna på de månader man faktiskt arbetar. Ska man räkna som du gör så ska alla arbetande ha två månaders semester.(6776*10)/11=6160

Sedan så är det faktiskt som så att man inte bara kan räkna med att alla har någon att dela på hyran med. Nu så tror jag ju inte att du hade valt en så stor lägenhet till en person så jag räknar med 4000 i stället.

Jag blir så arg av detta antagande. Ska inte varje människa ha råd med en egen lägenhet! Vill du göra oss kvinnor beroende av män. Det finns faktiskt män som misshandlar sina kvinnor! Jag vill inte att dessa ska bli ännu starkare mad.gif
Jag antar att du skriver som du gör för att du inte har mer livserfarenhet och det gör att man kan förlåta endel!

6160-4000=2160 Nu är det inte fullt så mycket kvar att ha kul för!

Sedan när det gäller studentrabatter! Så har du en rejäl rabatt från SJ när du vill ut och resa och är du ung vilket jag antar utifrån hur du skriver så har du även möjligheten att resa med standby på sas!

Jag har inte läst så mycket på vad en student egentligen har för några rabatter, så jag har säkert missat endel!

Dessutom så tycker jag att det är ytterst kränkande att du på något sätt antar att kommunals strejk egentligen handlar om att "vi" inte klarar av ekonomin!

Sen har ni som är unga mycket små kostnader för tandläkaren. Jag som ändå är 40 år har kommit billigt undan än så länge när även det dyraste året landat på under 4000

Min grundlön efter tio år i yrket är 15200 kr/månad
Ella
CITAT
4. På vilket sätt tvingar man arbetsgivaren till bordet genom att skada andra mäniskor? Arbetsgivaren kan ju bara luta sig tillbaka och slipper betala ut löner under en dryg månad. Vari ligger incitamentet?


Jag är inte riktigt bra på det här med strejken eftersom jag är sjukskriven!
men det är så att det finns ett anställningsstopp med i paketet, vilket innebär att arbetsgivarna får ta in fast personal på kvalificerad övertid istället för outbildade timvikarier. Det kostar! Anställningsstoppet gäller på alla arbetsplatser där komunals medlemmar jobbar.

En annan sak som kostar för kommunerna är där p-lisorna är uttagna. Där får kommunerna inte in några parkeringsavgifter. Det kostar!

Du har rätt i att pengar är ett språk som arbetsgivare förstår.

Jag vill inte heller ha in outbildad personal, men så länge som lönerna ser ut som de gör så förstår jag att ingen vill satsa på en utbildning i den sektorn och peronalbristen gör att de ersätter med outbildad personal!
Kajsa
Vården ska fungera 24 timmar om dygnet, det betyder också nätter som
jag själv jobbar och trivs med. Men vissa år får man jobba många
storhelger Jul, Nyår, Påsk, Midsommar. Har man otur får man flera
storhelger på samma år, det är jobbigt vara från familjen dessa
helger, det kan inga pengar kompensera.
Detta med alla helger är ett problem när man jobbar i vården,
tror många tänker sig för här, och stora problem blir det om
man är ensam med barn, det vill till att det finns ett bra socialt
nätverk runt då.
Och när vi är lediga då är barnen i skolan, maken på jobbet.
Det är då jag kryper runt i min älskade trädgård! rolleyes.gif
Sara
CITAT (Ella @ 17-05-2003, 10:14)
Om vi nu ska räkna Sara! Så kan man ju börja med att räkna på de månader man faktiskt arbetar. Ska man räkna som du gör så ska alla arbetande ha två månaders semester.(6776*10)/11=6160

Sedan så är det faktiskt som så att man inte bara kan räkna med att alla har någon att dela på hyran med. Nu så tror jag ju inte att du hade valt en så stor lägenhet till en person så jag räknar med 4000 i stället.

Jag blir så arg av detta antagande. Ska inte varje människa ha råd med en egen lägenhet! Vill du göra oss kvinnor beroende av män. Det finns faktiskt män som misshandlar sina kvinnor! Jag vill inte att dessa ska bli ännu starkare mad.gif
Jag antar att du skriver som du gör för att du inte har mer livserfarenhet och det gör att man kan förlåta endel!

6160-4000=2160 Nu är det inte fullt så mycket kvar att ha kul för!

Sedan när det gäller studentrabatter! Så har du en rejäl rabatt från SJ när du vill ut och resa och är du ung vilket jag antar utifrån hur du skriver så har du även möjligheten att resa med standby på sas!

Jag har inte läst så mycket på vad en student egentligen har för några rabatter, så jag har säkert missat endel!

Dessutom så tycker jag att det är ytterst kränkande att du på något sätt antar att kommunals strejk egentligen handlar om att "vi" inte klarar av ekonomin!

Sen har ni som är unga mycket små kostnader för tandläkaren. Jag som ändå är 40 år har kommit billigt undan än så länge när även det dyraste året landat på under 4000

Min grundlön efter tio år i yrket är 15200 kr/månad

Varför multiplicerar du med 10 och dividerar med 11?
Och vadå "räkna på de månader man faktiskt arbetar"? Skulle mina kostnader upphöra under sommaren, eller vadå? Och några två månaders semester har jag aldrig haft. Jag sommarjobbar ca 10 veckor, och studerar de sista dagarna till omtentor som går under hösten.

Om man har en hyra på 4000 och ingen att dela den med, och dessutom har barn så kan man faktiskt söka bostadbidrag och kräva underhåll av pappan.

Vad gäller studentrabatter på tåg och flyg så har jag aldrig utnyttjat dem. Jag har inte åkt tåg eller flyg sen jag började plugga. Jag är väl insatt i vilka rabatter jag har, men jag kan tala om för dig att de inte är många.

Vad gäller att "inte klara av ekonomin" så är det just dessa argument som förs fram i debatten. Jag är ett levande exempel på att man visst kan leva på dessa pengar, eller t.o.m. mindre, och ändå leva gott.

Angående tandläkarkostnader så går jag till en hygienist två gånger om året (har problem med tandsten p.g.a. min tandställning) och tandläkaren en gång. Det landar på ungefär 1000 kr om året.
andersen
Vist ska kommunal arb ha högre lön, det ska inte vara som i USA att om man har ingen eller liten utbildning så blir man tvungen att ha flera jobb för att klara av betala hyran, sedan blir jag lessen när jag läser att det finns dom som tycker att kommunal arb ska söka bostadsbidrag folk ska väll kunna leva på sin lön utan att söka bidrag? är själv bagare med en lön på ca19000 i månaden och även jag har det svårt att få pengarna att räcka till semmester födelsedags kalas för barnen mm, har en flicka som vill hålla på med hästar, men det finns ju inte en möjlighet till det.
digitalkarin
Men Sara... Du planerar väl inte att leva på studentlån i hela ditt liv? Jag förstår att du också har det kärvt ekonomiskt, men du är påväg att bli utbiildad och kunna lyfta en ganska hyfsad lön när du är klar.
Du är lågavlönad under en begränsad tid.
Vi i vården (Kommunal) är lågavlönade på heltid. Jämt. Om vi inte slutar på vårt jobb, söker oss till en annan bransch, eller utbildar oss vi också.
Och om alla i vården skulle tänka så, hade vi inga biträden, undersköterskor och barnskötare.
Ella
CITAT
Varför multiplicerar du med 10 och dividerar med 11?
Och vadå "räkna på de månader man faktiskt arbetar"? Skulle mina kostnader upphöra under sommaren, eller vadå? Och några två månaders semester har jag aldrig haft. Jag sommarjobbar ca 10 veckor, och studerar de sista dagarna till omtentor som går under hösten.


Jag multiplicerar med tio och gångar med 11 för att du får studiemedel 10 månader per år och för att jag faktiskt unnar dig en månads semester!

Varför gångar du med 10 och delar med tolv, när du faktiskt sommmarjobbar 10 veckor per år. Varför räknar du inte med de pengarna när du berättar hur mycket du tjänar! Hur kan du påstå att studiemedelspengarna räcker så bra när du inte berättar om dian extra inkomster.

Det är just det som är studentekonomi. Man har den under en begränsad tid och de allra flesta jobbar extra på något sätt. Och att jobba extra är okej nar man är ung och inte har familj men när man får familj vill man ha tid till den.

Bostadbidrag hör inte hemma i denna diskussionen! Det är ett bidrag man får just för att man inte tjänar så bra och det kan även studenter få!!!

Bostadsbidraget sjunker om de höjer lönerna vilket i sin tur innebär att staten tjänar pengar om kvinnolönerna höjs!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon