trollehatt
Blev lycklig ägare till 10 st lysrörsarmaturer igår. Gratis! Frågade på jobbet och jag fick ta dem. De har också pallkragar som jag kan få så minst 10 st levereras lite senare - nu är jag väl fast??? Vet ju inte om jag får användning för alla 10 lysrörsarmaturer, det känns som det blir för mycket frösådder då........

Har som sagt ett gammalt hus - 1850-talet - men källaren är nog äldre. Jag har fixat med ett bord för plantorna, belysning över samt ett litet planteringsbord (fd bokhylla) till mig själv. Fyndat på Second Hand-affär för 40 kronor! Inte världens snyggaste men passar arbetshöjd jättebra. Försöker mig på att skicka med en bild så ni får se hur det ser ut, vet inte riktigt hur man gör men försöker wacko.gif

Nu till mina frågor:

Tog tempen i källaren. Ligger omkring 13 grader under lampan lägre utanför och jag vet inte om det kanske kan gå ner till 10 grader när timern slår av lyset?

Blir det för kallt? Har bl a Silvernjurvinda som kommit upp med alla frön inom en vecka! Blir det för kallt för plantorna att stå i källaren? Jag har även Fuschia-sticklingar, pelargonplantor med de första två bladen samt försöker mig på att föröka hängpelargon.

På gång har jag Dahlia (grodde på 3 dagar?) och Tobaksplanta.

Behöver jag sätta in en fläkt för att få upp värmen?

Tack för att ni finns som kan svara på alla frågor!
virrevarv
Jag tycker att det låter ypperligt bra. I min källare är det oxå kallt på natten. Innan i vintras när det var riktigt kallt ute så klädde jag in min lagerhylla (som jag har fäst armaturer i) med några lakan, men annars har jag inte gjort nåt särskilt. Så fort det börjat gro så ska dom små liven stå kallt men ljust, så jag tycker att det låter perfekt!!
Grattis till både pallkragar och armaturer. Spara dina armaturer, dom äter ju inte bröd. Man vet ju inte, en vacker dag kanske du använder alla tio! laugh.gif

Ha en fortsatt trevlig lördag!
katah
Jag vände om dygnet för mina... och har "natten" på dagen när det förövrigt är lite varmare och jag kan ha bättre koll på tempen.

Värmen sjunker efter att jag har släckt lamporna sakta till 10 grader och ibland närmare 8 grader, innan jag tänder lamporna om igen, och då kör jag med värmefläkt en kort stund för att få värmen upp till ca. 20 grader, för det tar en stund innan lamporna blir varma. Det blir svalare så småningom, men häller vid 14-15 grader som lägst hela natten.
Anna Maria
Hej!
Grattis från mig också! Du kommer nog snart att ha användning för alla armaturer, är alla lika långa som på bilden eller? Annars kan du ju sätta dem i hyllor, jag har 9 lysrörsarmaturer ute i min kalla tvättstuga nu varav två lagerhyllor med belysning under hyllplanen. Där är det runt 10° och allt mår bra, en propp gick en natt och då hade det varit +2° men allt klarade sig. Jag har en fläkt i ytterväggen för att få ut fukten, och ett elelement. Det växer väl inte sådär jättesnabbt men det är knubbigt och grönt. Jag sår och låter allt gro inne i husvärmen och tar ut det i tvättstugan när det kommit upp hjärtblad. Jag har massor av perenner men också fröplantor av vildpelargoner, dahlior, heliotrop, chili och physalis och snart åker också tobaksblommorna ut dit.
Pallkragar, det skulle jag också vilja ha! Grattis till dem också!

Maria utanför Enköping
kerstin z5-6
Det går fint men räkna med långsam tillväxt i början om du har så låga temp... mer än + 15 behöves för att det ska bli nån sprutt på det hela -kallare på natten gör inget smile.gif
trollehatt
Så jag bör sätta in en fläkt på dagtid för att inte förlora flera veckor i förgroningen då?

Hur är det med Silvernjurvindan. Det står att den ska stå varmt på påsen, klarar den att stå som den gör nu?

Är det en regel att allt ska ner i källaren så fort det grott. Änglatrumpeten ska jag väl i alla fall ha kvar i köket? Hur är det med basilika?
kerstin z5-6
Det där beror nog mer på om det grott eller inte -Har du bara ljus i källaren -så blir det dit de ska så fort de grott -men innan dess kan de flesta gro ljust men inte nödvändigtvis under rören -alltså uppe i köket ..
Rymmer du <Ängeln -ta ner den
Snyggt det blir förresten och praktiskt ställe !
är du förresten säker på att det bara blir + 10 UNDER rören ??

Kan du isolera området -rummet med filtar över snören eller liknande så får du nog upp tempen utan fläkt
katah
Jag har testat i praktiken det som Kerstin säger; täck lite så slipper du fläkten. Mina ligger på ett ouppvärmt förråd ( + 2-4 grader ) i en våningsäng osm är täckt med filtar.

lamporna klarar av värmen + 15 grader, men när jag släcker lamporna sjunken temperaturen till 8-10 grader sakta under 6 timmar.

När jag tänder på lamporna stiger temperaturen väldigt sakta, därför kör jag en stund med en värmefläckt när jag tänder på och sedan håller lamporna värmen.

Mitt råd är att : skaffa en termometer som visar min/max på avstond så slipper du springa och kolla .
jag har fått mitt när jag beställde någon tidning, den fungerar utmärkt!

Annars kostar dom ca. 200 kr men jag tycker att den investering är guld värd.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon