mrsgreen
Hejsan i blåsten!
Jag har flera St Paulier och Pelaroner, jag köper dem blommandes sen blommar de aldrig igen.
St Paulierna vattnar jag på fat ändå får de gula fläckar på bladen också blommar de aldrig.
Pelargonerna har jag "äntligen" fått att övervintra, annars brukar de dö. Dessa blommar heller inte igen.
Vad gör jag för fel?
Alla säger att Pelargoner o St Paulier är relativt lätta växter men jag lyckas inte få dem att blomma!
Några ideer?
huh.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Utan extra belysning så blommar inte saintpaulia året runt mina brukar blomma ca 1-2 ggr om året beroende på sort, när det gäller saintpaulia är det ofta ljusstyrkan som styr när växten blommar, är bladskaften långa så står växten för mörkt. Kommersiellt drivna saintpaulior kan behöva vila länge innan de börjar blomma igen de måste anpassa sig till miljön + de sitter ofta i för stor kruka + torven är för kompakt och håller sig för blöt saintpaulia behöver väldränerad jord. Ta ett blad och föröka upp lite nya plantor som är vana vid bostadsmiljön från början de brukar bli mer blomvilliga + plantera om köpesaintpaulian i bättre jord. +Tigg bladsticklingar av vänner som har saintpauliasorter som blommar mycket och ofta, olika sorter är nämligen olika blomvilliga. Använd lucker och porös jord gärna uppblandad med ex. grus, små lecakulor, perlit och låt plantorna torka upp emellan vattningarna. Plantera om Saintpauliorna varje år på vårvintern i ny lucker jord, under våren och sommaren kan man vattna med svaga gödningsdoser. Krukorna till saintpaulian ska inte vara så stor är bladrosetten 20cm tvärs över så räcker en 10cm kruka, saintpaulian har ett ganska litet rotsystem som lätt kvävs om jorden blir för kompakt eller om den får för mycket vatten.

Kan lägga till att jag vattnar mina saintpaulior (ca 150st numera) ovanifrån.

Här kan du hitta bilder på några av de ca 40000 registrerade sorter av saintpaulia som finns.

http://hem.passagen.se/stpaulia/s/index.html

Inte heller pelargoner brukar blomma hela året. Plantera om växten på vårvintern i ny fräsh näringsrik jord krukorna ska vara lite större helst inte lika små som krukorna de säljs i, frisera ev. växten ifall den är ranglig. Vattna med näring under vår och sommar + pelargoner gillar sol och värme + de vill gärna vara utomhus på sommaren. På vintern kan man övervintra pelargonen ljust och svalt eller ganska kallt (fast frostfritt) + mörkt.

Här är pelargonsällskapets råd till nybörjare:
http://www.pelargonsallskapet.com/nyborjare.htm

http://www.pelargonsallskapet.com/litepel.htm

http://www.pelargonsallskapet.com/
Annki
Hej! Jag fick ett bra tips på trädgårdsmässan igår när jag frågade varför min brudorkidé aldrig blommar, trots att jag skött den efter konstens alla regler - BYT FÖNSTER! Hur står dina växter? Saint Paulia har jag i västerfönster, i sovrummet där vädringsfönstret alltid står på glänt om det inte är kallare än -10. Kylan gör att de blommar lite senare på våren än paulior normalt gör. Men de blommar länge! Norrfönster funkar också bra. Pelargonerna i västerfönstret är trögstartade till tusen. Men i söderfönstret blommar de vinterförvarande redan! Så se över hur dina växter står! Mycket ljus och värme åt pellisarna, lite svalare och mindre sol åt pauliorna är mitt tips.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon