Full version: Häckoxbär
bikiv
Eller vaför gör det så himla ont om man råkar sticka sig? Det behöver inte bli ett djupt stick så att det börjar blöda men det VÄRKER... länge... Samma sak om det är en gammal, död tagg eller färsk. Någon "därute" som vet?
Cilla
Intressant observation. Men vänta nu, det finns så många oxbär - vilken är det som har taggar?

Den som vill slå upp lite om ev häckoxbärs taggars giftighet får gärna skriva några rader - vi är fler osm kommer läsa med intresse.
Big Gardener
Oxbär har morfologiskt sett inte "taggar" utan tornar, d.v.s. ombildade kortskott. Men vad jag vet så är tornar på oxbär ganska ovanliga förrutom på två arter:

Cotoneaster divercathus, Spärrgrenigt oxbär samt
Cotoneaster x preacox, Lingonoxbär

Övriga arter, inklusive den som på svenska heter häckoxbär, Cotoneaster lucidus, blir väldigt få eller inga tornar enligt min erfarenhet. Min gissning är att när du skriver häckoxbär så menar du Spärrgrenigt oxbär eftersom den ofta används som häckväxt. Eller tolkar jag det fel?

Huruvida tornarna skulle vara giftiga eller inte är svårt att säga. Jag skulle nog inte vilja använda definitionen "giftig" utan snarare "hudirriterande". Det finns ju en hel del växtsafter som är irriterande, men det tror jag mycket beror på vem det drabbar. Själv är jag ganska känslig för olika växtsafter och får ofta exem av dem. Sen kan ju tornarna ha en hel del smuts och bakterier på sig och om det går hål på huden kan ju detta också bidra till att det känns.

Jag gissar på växtsafter och överkänslighet. Fler förslag?
Cilla
Jag får ibland oproportionerligt svårläkta smårevor och tror det beror på att jag ibland blir rätt jordig när jag jobbar och att ja struntar i smårevorna. Andra gånger läker skärsår od snabbare än en lätt rispa, men skärsåren brukar jag också skölja noggrannare.

Jag gissar på personlig hygien alltså tongue.gif .
Anders zon 1
Säker på att det är oxbär? Tror inte att det finns något oxbär som har riktiga tornar. I "Den Nya Nordiska Floran" som beskriver de flesta oxbärsarter som odlas i Sverige står det: "Låga buskar utan tornar.........". Min gissning är att det snarare rör sig om häckberberis (Berberis thunbergii). Se länken: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/berberida/...be/berbthu.html

Har själv många gånger tänkt på att det gör ondare än det borde när man sticker sig på Berberis. Men jag vet inte om tornarna är giftiga. I och för sig har jag för mig att häckberberis ska ha en irriterande växtsaft men den borde man ju inte komma i kontakt med bara för att man sticker sig på busken?
bikiv
Häcken är 40 -50 år gammal varför jag inte är riktigt säker på sort eller art. Enligt trädgårdsböcker har jag dock tänkt mig den som Cotoneaster lucidus. Grannar (sanningsvittnen???) säger också oxbär.

Vita blommor i klasar som blommar nu, röda bär på hösten och plantorna växer "rakt upp". Vi har låtit växa en portal över grinden. Tornarna är ca. 3 cm och sitter på 8 - 10 cm avstånd från varandra.

Lite konstigt tycker jag att även stick av torra fjolårstornar kan ge sådan värk. De kan väl inte innehålla någon växtsaft?

Riktigt ordentlig värk efter stick genom kläder, t ex strumpor, varför jag inte riktigt tror på det där med smuts och "skit under naglarna"...

Låg smärttröskel? Njae, flera av mina grannar med samma häck biggrin.gif säger likadant: det gör jätteont att sticka sig på en sådan torn!

Har en högst personlig amatörmässig teori: Tornarna är försedda med microskopiskt små hullingar som påverkar nervtrådar i huden. wink.gif

Efter att ha tittat på Berberislänken kan jag inte se några likheter...
Åsa, mälardalen zon 2
Det kanske är amerikansk hagtorn? den har tornar, vita blommor och röda bär på hösten och jag tycker den verkar väldigt vanlig i villaområden i stockholmstrakten.
zaaritha
Inte berberis i alla fall!!
Cilla
Intressant Birgitta. Den här busken måste vi få veta vilken det är! Kan du fota närbilder?

Häckoxbäret Cotoneaster lucidus har blåsvarta bär på hösten och busken får ofta mycket granna höstfärger.



Något i din beskrivning av klasblomning, röda bär och växtsättet får mig att tänka på hagtorn.

Amerikansk hagtorn Crataegus intricata är vanlig som häckväxt och den blir hög om man vill.



En annan vanlig hagtorn i häck är sibirisk hagtorn Crataegus sanguinea


Och sedan finns fler varianter med mer eller mindre flikiga blad.

Hagtorn har ganska långa tornar som river ordentligt.
zaaritha
Tänkte också direkt på hagtorn.
bikiv
Nu blir jag verkligen villrådig? Har kollat lite på nätet och sett bilder både på Oxbär och Amerikansk Hagtorn... och blir inte klokare! Häcken är jättevanlig i området och någon "gammal" kolonist bör väl finnas kvar som vet?
Jag får fråga lite och återkomma när häcken är artbestämd. Och akta mig för tornarna!
Snart är det ju dax för att klippa och då får man passa sig!
bikiv
CITAT (Cilla @ 03-06-2005, 22:39)
Den här busken måste vi få veta vilken det är! Kan du fota närbilder?

Häckoxbäret Cotoneaster lucidus har blåsvarta bär på hösten och busken får ofta mycket granna höstfärger.

Något i din beskrivning av klasblomning, röda bär och växtsättet får mig att tänka på hagtorn.

Amerikansk hagtorn Crataegus intricata är vanlig som häckväxt och den blir hög om man vill.



Hagtorn har ganska långa tornar som river ordentligt.

JA, visst är det hagtorn! Precis så som på bilden ser den ut på hösten!

Bilder: Finns gott om, men kan inte få in dem i album, "Odla" klagar på att de är för stora och när jag förminskar blir dom suddiga!!!

Hagtornstornar, är dom giftiga då? Eller vad är det som framkallar smärtan?
Cilla
Jag vet inte, men jag river mig varje år och är nog benägen att hålla med, när jag tänker efter (jag är ganska riven från februari till oktober av alla möjliga växter och träd). Fast det blir nog inte värre än efter andra tornar eller rostaggars riv. Tornarna på hagtorn är mycket starka och riktigt nålvassa - kanske det kan vara att de sliter av huden i flera lager fast risporna ser smala ut?

Om du hittar någon annan förklaring som att de har hullingar ed , berätta gärna här!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon