Full version: Åskskydd
Milex
Bor i ett bostadsområde som inte fanns för fem år sedan smile.gif . Vi bor naturligtvis högst. I går slog blixten ner i området för tredje gången sedan vi flyttade in här. Men det slår inte ner hos oss utan i träden som står på tomterna i mitten av området. Området har berg på båda sidorna så där det slår ner är på den lägsta delen. Träden är inte de högsta på området. Det är bara ca 20 meter mellan två av blixtnedslagen. Hur kan det komma sig att blixten slår just där? Vad gör att blixten inte tar högsta punkten?

I huset närmast nedslaget rök allt elektriskt och det gick TV:ar i två grannhus. Det började inte brinna som tur var. Jordfelsbrytaren slog ut men det elektriska är bara mos, enligt elektrikern (som bor granne åt andra hållet och klarade sig smile.gif ).

Det här gör ju att man blir lite orolig. Är det någon som har några tips på åskskydd? Vi bor på berg så att installera åskledare skulle inte ge något har vi fått reda på.
Gossen Ruda
Om man får skämta om en allvarlig fråga så varför inte installera blixtlås? rolleyes.gif Var blixten slår ner är nog beroende på flera faktorer. Det är inte alltid den högsta punkten som träffas utan där blixten kan hitta ordentlig jord. Oftast är det dock träd som träffas men sen sticker blixten ibland iväg i sidled. För några år sen såg jag ett träd som träffats, det var brännmärken i barken. Sen hade blixten plöjt en fåra i jorden ett tiotal meter bort. Men visst borde en åskledare på huset hjälpa men kanske måste man sen leda blixten vidare genom marken. Jag funderar bara lite, är tyvärr ingen expert på saken.
Milex
Blixtlås biggrin.gif

Menar du jord som jord typ planteringsjord eller menar du jord som i jordad kontakt? Eller funkar det kanske på samma sätt? Om det är jord som planteringsjord så skulle det kunna vara en förklaring då det i sänkan naturligtvis är mera jord än uppe hos oss på hälleberget. Då gäller det alltså lägga mer sten i rabatterna alltså? Tänk om det funkar som åskskydd smile.gif

Japp blixten måste ledas vidare om man har åskledare och vi har inte tillräckligt med "jord" (typ planteringsjord) att leda bort blixten i.
Gossen Ruda
Nej, jord som i jordning. Det kan ju vara så att det i sänkan är fuktigare och därmed kan blixten lättare söka sig vidare. Fuktig jord är bättre ledare än torr och kanske bättre än berg.
Milex
Ok, jag lägger sten i rabatterna och slutar vattna då alltså smile.gif
Posse
CITAT (Milex @ 11-05-2005, 21:21)
Bor i ett bostadsområde som inte fanns för fem år sedan  :) . Vi bor naturligtvis högst. I går slog blixten ner i området för tredje gången sedan vi flyttade in här. Men det slår inte ner hos oss utan i träden som står på tomterna i mitten av området. Området har berg på båda sidorna så där det slår ner är på den lägsta delen. Träden är inte de högsta på området. Det är bara ca 20 meter mellan två av blixtnedslagen. Hur kan det komma sig att blixten slår just där? Vad gör att blixten inte tar högsta punkten?

I huset närmast nedslaget rök allt elektriskt och det gick TV:ar i två grannhus. Det började inte brinna som tur var. Jordfelsbrytaren slog ut men det elektriska är bara mos, enligt elektrikern (som bor granne åt andra hållet och klarade sig  :) ).

Det här gör ju att man blir lite orolig. Är det någon som har några tips på åskskydd? Vi bor på berg så att installera åskledare skulle inte ge något har vi fått reda på.

Åskskydd för enfamiljs- och fritidshus
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon